rechtbank

Nieuwe rechtszaak in loonaffaire taxibedrijf Van der Zanden

Drie medewerkers van het Helmondse taxibedrijf Van der Zanden stappen naar de rechter. Zij hebben nog recht op drie maanden salaris en willen betaling hiervan afdwingen. Door de gang naar de rechtbank wordt een nieuwe hoofdstuk toegevoegd aan de affaire rondom de Brabantse vervoerder.

De problemen ontstonden toen payrollbedrijf E-Dend failliet ging in mei dit jaar. De drie chauffeurs werkten voor Van der Zanden, maar werden betaald door E-Dend, dat op zijn beurt geld ontving van het Helmondse taxibedrijf. Een constructie die in de taxibranche wel vaker voorkomt, net als in andere sectoren.

Geen salaris

Over maart, april en mei van dit jaar hebben de drie echter nog geen salaris ontvangen. Bij E-Dend kunnen ze niet aankloppen vanwege het faillissement. In dit soort gevallen kunnen werknemers zich wenden tot het UWV voor een faillissementsuitkering, maar in dit specifieke geval hebben de personeelsleden daar geen recht op volgens de uitkeringsinstantie. Het UWV is namelijk van mening dat sprake is van een schijnconstructie en dat de drie medewerkers feitelijk in dienst waren van het taxibedrijf. Van der Zanden moet de achterstallige lonen dus betalen, vindt het UWV.

In een eerder stadium vond ook al een rechtszaak plaats. Toen was de rechter niet van mening dat sprake was van een schijnconstructie, waardoor niet het taxibedrijf maar het UWV moet betalen. Daar is de uitkeringsinstantie het niet mee eens en verwijst weer terug naar Van der Zanden. Nu volgt dus opnieuw een rechtszaak, schrijft het Eindhovens Dagblad. Daarin eisen de medewerkers, gesteund door vakbond FNV, dat het taxibedrijf het loon betaalt.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Tom van Gurp

2 reacties op “Nieuwe rechtszaak in loonaffaire taxibedrijf Van der Zanden”

Paul van den Beuken|05.09.16|23:40

Ik begrijp het standpunt van UWV niet. Wij hebben zoals vele andere bedrijven en branches, naast ZZP-ers, personeel in dienst via een payroll bedrijf. Het payroll bedrijf is dan juridisch de werkgever. Ook al doe je dit jaren, dit heeft niets te maken met een schijncontructie. Als de rechter de UWV in het gelijk stelt, staat de hele payroll contructie ter discussie en dat kan niet de bedoeling zijn. UWV dient dus gewoon zijn verantwoordelijkheid te nemen en het salaris uit te betalen.

Wim Muller Jr.|06.09.16|11:57

Ziu mooi zijn dat UWV dit wint ,dan is het gelijk klaar met al die bedrijven die hun persooneel naar de Payroll doen

Nieuwe rechtszaak in loonaffaire taxibedrijf Van der Zanden | TaxiPro
rechtbank

Nieuwe rechtszaak in loonaffaire taxibedrijf Van der Zanden

Drie medewerkers van het Helmondse taxibedrijf Van der Zanden stappen naar de rechter. Zij hebben nog recht op drie maanden salaris en willen betaling hiervan afdwingen. Door de gang naar de rechtbank wordt een nieuwe hoofdstuk toegevoegd aan de affaire rondom de Brabantse vervoerder.

De problemen ontstonden toen payrollbedrijf E-Dend failliet ging in mei dit jaar. De drie chauffeurs werkten voor Van der Zanden, maar werden betaald door E-Dend, dat op zijn beurt geld ontving van het Helmondse taxibedrijf. Een constructie die in de taxibranche wel vaker voorkomt, net als in andere sectoren.

Geen salaris

Over maart, april en mei van dit jaar hebben de drie echter nog geen salaris ontvangen. Bij E-Dend kunnen ze niet aankloppen vanwege het faillissement. In dit soort gevallen kunnen werknemers zich wenden tot het UWV voor een faillissementsuitkering, maar in dit specifieke geval hebben de personeelsleden daar geen recht op volgens de uitkeringsinstantie. Het UWV is namelijk van mening dat sprake is van een schijnconstructie en dat de drie medewerkers feitelijk in dienst waren van het taxibedrijf. Van der Zanden moet de achterstallige lonen dus betalen, vindt het UWV.

In een eerder stadium vond ook al een rechtszaak plaats. Toen was de rechter niet van mening dat sprake was van een schijnconstructie, waardoor niet het taxibedrijf maar het UWV moet betalen. Daar is de uitkeringsinstantie het niet mee eens en verwijst weer terug naar Van der Zanden. Nu volgt dus opnieuw een rechtszaak, schrijft het Eindhovens Dagblad. Daarin eisen de medewerkers, gesteund door vakbond FNV, dat het taxibedrijf het loon betaalt.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Tom van Gurp

2 reacties op “Nieuwe rechtszaak in loonaffaire taxibedrijf Van der Zanden”

Paul van den Beuken|05.09.16|23:40

Ik begrijp het standpunt van UWV niet. Wij hebben zoals vele andere bedrijven en branches, naast ZZP-ers, personeel in dienst via een payroll bedrijf. Het payroll bedrijf is dan juridisch de werkgever. Ook al doe je dit jaren, dit heeft niets te maken met een schijncontructie. Als de rechter de UWV in het gelijk stelt, staat de hele payroll contructie ter discussie en dat kan niet de bedoeling zijn. UWV dient dus gewoon zijn verantwoordelijkheid te nemen en het salaris uit te betalen.

Wim Muller Jr.|06.09.16|11:57

Ziu mooi zijn dat UWV dit wint ,dan is het gelijk klaar met al die bedrijven die hun persooneel naar de Payroll doen