Taxibranche niet op uitgebreide lijst 4.000 euro steun
De lijst met sectoren die in aanmerking komen voor een eenmalige gift van 4.000 euro is flink uitgebreid, maar taxibedrijven en touringcarondernemingen komen nog altijd niet voor deze steun in aanmerking. Onduidelijk is waarom precies, want de sectoren die nu aan de lijst zijn toegevoegd hebben evenmin met gedwongen sluiting te maken.
De regeling staat inmiddels bekend als TOGS: Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren. Op de lijst van ondernemingen die in aanmerking komen voor de 4.000 euro stonden sinds vorige week al bedrijven als rijscholen, kapperszaken, sportclubs en organisatoren van evenementen. Dit zijn allemaal sectoren waarin ondernemingen gedwongen dicht zijn omdat het werk tot nader order verboden is.
Het overzicht is nu vooral aangevuld met een tientallen soorten winkels, alsmede tuincentra en tankstations. De genoemde winkels worden nu allemaal gezien als direct getroffen door de coronacrisis en kunnen via het noodloket een eenmalige gift van 4.000 euro aanvragen. Maar taxibedrijven en touringcarbedrijven, die nog hooguit 10 procent van hun omzet overhebben, staan er opnieuw niet bij. Ze zijn niet gedwongen dicht en staan evenmin aangemerkt als cruciale sectoren, maar naar de eenmalige gift in zware tijden kunnen ze fluiten. Overigens kunnen mensen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland wel een sector aanmelden als ze vinden dat deze ten onrechte ontbreekt.
Klap in het gezicht
Brancheorganisatie KNV gaf al aan het onbegrijpelijk te vinden dat taxi- en touringcarbedrijven voor deze regeling buiten de boot vallen. “Een klap in het gezicht van alle ondernemers en chauffeurs”, zo werd het genoemd. De druk die de sector heeft uitgevoerd op het ministerie van Economische Zaken heeft echter nog geen verandering gebracht.
Overigens is de TOGS sowieso niet voor degenen van wie het bedrijf en de eigenaar op hetzelfde adres gevestigd zijn, waarmee dus eigenlijk alle zzp’ers buiten de boot vallen. Voor zelfstandig ondernemers is er sinds vorige week wel de TOZO-regeling. En voor alle bedrijven met personeel gaat binnenkort de NOW-regeling voor tegemoetkoming in de loonkosten van start.
TaxiPro houdt een dossier bij met alle artikelen over de coronacrisis in de taxibranche.
Taximarkt wordt gezien als riool van de arbeidsmarkt/maatschappij.
Per direct alle taxi’s in Nederland stil zetten en geen enkele rit rijden, hoe dan ook.
Laat de politiek maar voelen en zíen welke belangrijke spil wij in de maatschappij zijn en hoeveel instanties wel niet afhankelijk zijn van vervoer per taxi.
En hoezo geen steun voor bedrijven welke op het woonadres zijn ingeschreven, achterlijke voorwaarde. Hoeveel zzp’ers hebben in godsnaam een appart adres voor hun bedrijf???
Wij hebben bij werken vanuit huis weliswaar geen huurkosten maar wel bergen lease en afschrijving wat gewoon doorgaat, om maar niet te vergeten een schandalige verzekeringspremie.
We moeten wel rijden anders kunnen we de kosten niet meer betalen. Ik zou zeggen tarirven 300% tot 400% verhogen. Wie niet wil betalen mag lopen
Nou heb 0,0 werk dus zelf 1000% gaat niet helpen.
de link naar het formulier om verkeerd signaal door te geven is
https://www.rvo.nl/node/669107/done?sid=949249&token=662681fe4514eb94989ed3118d813423
SBI code taxi 4932. Vul zoveel en vaak mogelijk formulier in zou ik zeggen, niet geschoten is altijd mis.
Met alle respect, maar Uber mag zelf wel over de brug komen met steun aan haar ‘independent contractors’. Ze hebben immers miljoenen aan ( in Nederland verdiend ) belastinggeld ontdoken.
Geen klanten ( taxi en besteld vervoer ) = geen inkomen = in aanmerking komen voor de extra noodhulp 4k. Dat is zo logisch als het er staat.