Daklicht taxibus

FNV Taxi pleit voor minimumloon van 14 euro in nieuwe cao

Foto: Toyota

FNV-leden overhandigen aanstaande vrijdag, aan het begin van de cao-besprekingen, hun eisen voor een nieuwe cao Taxivervoer. Er wordt onder andere gepleit voor een minimumloon van 14 euro. 

De huidige cao Taxivervoer loopt tot eind van dit jaar. Meindert Gorter, bestuurder van FNV Taxi, stelt dat zorgvervoer- en taxichauffeurs al jaren nagenoeg stil staan wat betreft hun loon. “En als ze er wat wat bij kregen, ging dat ten koste van andere arbeidsvoorwaarden. Het is de hoogste tijd voor een inhaalslag.”

De nieuwe cao moet volgens Gorter zorgen voor eerlijke banen. “Banen waarvan je kunt rondkomen, waar je van op vakantie kunt en je kinderen drie maaltijden per dag van kan geven.” Volgens de vakbond is een aanvangssalaris van 14 euro daarvoor noodzakelijk. 

Ook compensatie voor flexibiliteit

De bestuurder legt uit dat de werkdruk erg hoog is in de sector. “Daar kwam vorig jaar corona nog eens bij. De sector is daardoor hard geraakt en de individuele chauffeurs liepen elke werkdag risico op besmetting.” Naast een loonsverhoging wil FNV ook betere compensatie voor de flexibiliteit die chauffeurs moeten opbrengen in hun werk. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

2 reacties op “FNV Taxi pleit voor minimumloon van 14 euro in nieuwe cao”

Taxi Volendam|27.05.21|11:24

Volgens nieuwe Europese wetgeving zouden vrijwilligers (brandweer) onder contract moeten komen en net zo betaald worden als een beroepskracht.
Dat zou ook voor vrijwilligers in het personenvervoer moeten gelden.
Deze oneerlijke concurrentie kunnen we missen als kiespijn.
Lonen omhoog, prima, maar dan moet FNV zich ook inzetten voor een gelijk speelveld , wil je niet dat nog meer werk in handen komt van deze z.g. vrijwilligers diensten.

Max Kühner|27.05.21|18:37

Lonen omhoog prima? Na zo’n rampjaar als 2020 waarin de grootste roof van ondernemerskapitaal eindigde als spaargeld op de rekening van werknemers? 100% uit de wind gehouden zijn ze. Maandenlang thuisgezeten hebben velen tegen nul inzet. Jarenlang moeten ondernemers hun schulden terug te betalen, iets waar ze niet om hebben gevraagd. Het wordt hoog tijd om de lasten van 2020 gelijk te verdelen. 2025 maar weer eens kijken wat er in het verzuurde vat zit. Hier past bescheidenheid, FNV.

FNV Taxi pleit voor minimumloon van 14 euro in nieuwe cao | TaxiPro
Daklicht taxibus

FNV Taxi pleit voor minimumloon van 14 euro in nieuwe cao

Foto: Toyota

FNV-leden overhandigen aanstaande vrijdag, aan het begin van de cao-besprekingen, hun eisen voor een nieuwe cao Taxivervoer. Er wordt onder andere gepleit voor een minimumloon van 14 euro. 

De huidige cao Taxivervoer loopt tot eind van dit jaar. Meindert Gorter, bestuurder van FNV Taxi, stelt dat zorgvervoer- en taxichauffeurs al jaren nagenoeg stil staan wat betreft hun loon. “En als ze er wat wat bij kregen, ging dat ten koste van andere arbeidsvoorwaarden. Het is de hoogste tijd voor een inhaalslag.”

De nieuwe cao moet volgens Gorter zorgen voor eerlijke banen. “Banen waarvan je kunt rondkomen, waar je van op vakantie kunt en je kinderen drie maaltijden per dag van kan geven.” Volgens de vakbond is een aanvangssalaris van 14 euro daarvoor noodzakelijk. 

Ook compensatie voor flexibiliteit

De bestuurder legt uit dat de werkdruk erg hoog is in de sector. “Daar kwam vorig jaar corona nog eens bij. De sector is daardoor hard geraakt en de individuele chauffeurs liepen elke werkdag risico op besmetting.” Naast een loonsverhoging wil FNV ook betere compensatie voor de flexibiliteit die chauffeurs moeten opbrengen in hun werk. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

2 reacties op “FNV Taxi pleit voor minimumloon van 14 euro in nieuwe cao”

Taxi Volendam|27.05.21|11:24

Volgens nieuwe Europese wetgeving zouden vrijwilligers (brandweer) onder contract moeten komen en net zo betaald worden als een beroepskracht.
Dat zou ook voor vrijwilligers in het personenvervoer moeten gelden.
Deze oneerlijke concurrentie kunnen we missen als kiespijn.
Lonen omhoog, prima, maar dan moet FNV zich ook inzetten voor een gelijk speelveld , wil je niet dat nog meer werk in handen komt van deze z.g. vrijwilligers diensten.

Max Kühner|27.05.21|18:37

Lonen omhoog prima? Na zo’n rampjaar als 2020 waarin de grootste roof van ondernemerskapitaal eindigde als spaargeld op de rekening van werknemers? 100% uit de wind gehouden zijn ze. Maandenlang thuisgezeten hebben velen tegen nul inzet. Jarenlang moeten ondernemers hun schulden terug te betalen, iets waar ze niet om hebben gevraagd. Het wordt hoog tijd om de lasten van 2020 gelijk te verdelen. 2025 maar weer eens kijken wat er in het verzuurde vat zit. Hier past bescheidenheid, FNV.