Daklicht

TCA-chauffeurs voortaan zelf de baas over hoogte verzekeringspremie

Bron: TaxiPro (Inge Jacobs)

De verzekeringspremies voor taxi’s in de regio Amsterdam zijn het hoogst van Nederland, en blijven ieder jaar stijgen. De zelfstandige chauffeurs van Taxicentrale Amsterdam (TCA) dragen deze kosten zelf. Daarom is het bedrijf een samenwerking aangegaan met Traksi, die taxiverzekeringen aanbiedt waarbij het rijgedrag van de chauffeur bepalend is voor de hoogte van de maandelijkse premie.

Traksi biedt als eerste en enige aanbieder in Nederland een rijgedrag-afhankelijke premie voor taxiverzekeringen. Het rijgedrag van de verzekerden wordt hiervoor gemonitord via track & trace. Het bedrijf benadrukt dat de privacy van iedereen – zowel binnen als buiten de taxi – hierbij wordt gerespecteerd. Met een dongel die wordt geplaatst in het voertuig wordt gemeten hoe hard de chauffeur rijdt, remt en optrekt. Goed rijgedrag wordt beloond met een lagere premie. 

De startpremie bij Traksi is gebaseerd op de landelijke gemiddelde premie, en wordt de oranje premie genoemd. Als een chauffeur een maand lang verantwoord heeft gereden betaalt hij de maand daarop een lichtgroene premie, die 15 procent lager is dan de oranje premie. Op het moment dat de chauffeur groen blijft rijden, wordt de premie nog eens verlaagd tot 35 procent ten opzichte van deze oranje premie. Bij onverantwoord rijgedrag gaat de premie daarentegen omhoog.

Direct naar de groene premie

Vooruitlopend op de milieubeperkingen en de wijzigingen die de gemeente Amsterdam vanaf de zomer van 2022 zal doorvoeren in het verstrekken van een taxivergunningen, is TCA de samenwerking met Traksi aangegaan. De chauffeurs mogen hierbij gebruik maken van de zogenoemde voorloopregeling. Hiermee krijgen zij de mogelijkheid om een maand lang met de technologie van Traksi te gaan rijden. Zo krijgen ze de kans om aan te tonen dat zij recht hebben op een groene premie. De oranje premie wordt dan overgeslagen. 

Hedy Borreman, algemeen directeur bij TCA, legt uit dat de chauffeurs vrij zijn om te bepalen of zij gebruik willen maken van dit aanbod. “Naast het voordeel dat het bij een goede rijstijl direct een lagere verzekeringspremie oplevert, geeft het chauffeurs ook goed inzicht in hun rijgedrag, wat weer andere voordelen kan opleveren. Dit is direct in hun kosten terug te zien.” 

Bewuster van het rijgedrag

Haar verwachting is dat de chauffeurs bewuster worden van hun rijgedrag als zij met dit systeem gaan werken. “Met zuinig rijgedrag zijn de brandstofkosten lager en slijten onderdelen minder snel.” TCA heeft kortgeleden bij de chauffeurs aangekondigd dat zij de mogelijkheid hebben om gebruik te maken van de voorloopregeling. “Ik heb al vijftien aanmeldingen binnen, wat laat zien dat de chauffeurs het zien als gunstig. Dat is mooi.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

1 reactie op “TCA-chauffeurs voortaan zelf de baas over hoogte verzekeringspremie”

Henry van der Aa|10.06.21|11:48

Bijna misdadig op deze manier …. Trek je plan