Daklicht taxibus

‘Boete voor overschrijden maximale inleen taxipersoneel leidt tot betere naleving cao’

Foto: Toyota

Taxibedrijven mogen niet meer dan 15 procent aan personeel inlenen van uitzenders en payrollers die niet onder de cao Taxivervoer vallen. Een boeteregeling die sinds vorig jaar van kracht is, heeft ertoe geleid dat deze regel minder vaak wordt overtreden. Dit blijkt uit het jaarverslag over 2020 van het Sociaal Fonds Mobiliteit (SFM).

De handhaving op naleving van de cao Taxivervoer is een van de belangrijkste taken van het SFM. Elk taxibedrijf met personeel in loondienst en bedrijven die personeel ter beschikking stellen voor personenvervoer tegen betaling, worden gecontroleerd op zaken als pensioenafdracht, toeslagen, vakantiegeld en vakantiedagen. Het doel van de controles is het voorkomen van oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden.

Als gevolg van de coronacrisis zijn de cao-controles van het SFM in 2020 een paar maanden stilgelegd en vervolgens digitaal voortgezet. Nu de coronapandemie over zijn hoogtepunt heen lijkt te zijn, is er aangekondigd dat de cao-controles na de zomervakantie weer ter plekke uitgevoerd zullen worden.

Uiteindelijk zijn er vorig jaar 192 controles uitgevoerd. Hieruit kan het bedrijfsoordeel ‘voldoende’ of ‘onvoldoende’ voortkomen. Bedrijven met een voldoende worden na twee of drie jaar weer gecontroleerd en bedrijven met een onvoldoende na één jaar. De gedachte hierachter is dat bonafide bedrijven worden beloond en er meer tijd en aandacht ontstaat om bedrijven die het minder goed doen weer op het juiste spoor te krijgen.

Bedrag kan flink oplopen

Van de 192 cao-controles die zijn uitgevoerd, resulteerden er 153 in een voldoende. Slechts zeven bedrijven kregen een onvoldoende bedrijfsoordeel vanwege recidive. In één geval hiervan was er sprake van recidive ten aanzien van de maximale inleen van taxipersoneel van 15 procent. Wanneer een bedrijf deze grens voor de eerste keer overschrijdt blijft het bij een onvoldoende bedrijfsoordeel.

Als er daarna nog steeds niet volgens de regels wordt gehandeld, geldt sinds 2020 een boeteregeling van 10 procent van de overschrijding van de maximale inleen. Het bedrag van deze boete kan flink oplopen, ook voor kleine bedrijven. Zo stelde Remco Wasser van het SFM eerder dat een bedrijf met een loonsom van 50.000 euro, waarbij voor 100.000 euro aan mensen wordt ingeleend, zomaar een boete kan krijgen van ruim 9.000 euro. Aangezien dit slechts één keer is voorgekomen, is het SFM van mening dat deze recidivemaatregel heeft geleid tot een betere naleving van de cao

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

2 reacties op “‘Boete voor overschrijden maximale inleen taxipersoneel leidt tot betere naleving cao’”

Peter Walgreen|20.07.21|18:58

A Sociaalfonds mobiliteit, ik kreeg controle en had mijn dochter door een foutje van de boekhouder welgeteld € 63 te weinig betaald over een heel jaar en kreeg daar een boete overheen van bijna € 1000.00 ex btw.
Dus praat alstublieft niet over Sociaal bij deze criminele activiteiten.

Taxi Volendam|20.07.21|22:57

Ja Peter,
Wanneer je in dit land per ongeluk
0.035 cent per uur te wijnig aan je dochter hebt betaald, wordt je behandeld
gelijk een crimineel.
A sociale praktijken zijn dat inderdaad.

‘Boete voor overschrijden maximale inleen taxipersoneel leidt tot betere naleving cao’ | TaxiPro
Daklicht taxibus

‘Boete voor overschrijden maximale inleen taxipersoneel leidt tot betere naleving cao’

Foto: Toyota

Taxibedrijven mogen niet meer dan 15 procent aan personeel inlenen van uitzenders en payrollers die niet onder de cao Taxivervoer vallen. Een boeteregeling die sinds vorig jaar van kracht is, heeft ertoe geleid dat deze regel minder vaak wordt overtreden. Dit blijkt uit het jaarverslag over 2020 van het Sociaal Fonds Mobiliteit (SFM).

De handhaving op naleving van de cao Taxivervoer is een van de belangrijkste taken van het SFM. Elk taxibedrijf met personeel in loondienst en bedrijven die personeel ter beschikking stellen voor personenvervoer tegen betaling, worden gecontroleerd op zaken als pensioenafdracht, toeslagen, vakantiegeld en vakantiedagen. Het doel van de controles is het voorkomen van oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden.

Als gevolg van de coronacrisis zijn de cao-controles van het SFM in 2020 een paar maanden stilgelegd en vervolgens digitaal voortgezet. Nu de coronapandemie over zijn hoogtepunt heen lijkt te zijn, is er aangekondigd dat de cao-controles na de zomervakantie weer ter plekke uitgevoerd zullen worden.

Uiteindelijk zijn er vorig jaar 192 controles uitgevoerd. Hieruit kan het bedrijfsoordeel ‘voldoende’ of ‘onvoldoende’ voortkomen. Bedrijven met een voldoende worden na twee of drie jaar weer gecontroleerd en bedrijven met een onvoldoende na één jaar. De gedachte hierachter is dat bonafide bedrijven worden beloond en er meer tijd en aandacht ontstaat om bedrijven die het minder goed doen weer op het juiste spoor te krijgen.

Bedrag kan flink oplopen

Van de 192 cao-controles die zijn uitgevoerd, resulteerden er 153 in een voldoende. Slechts zeven bedrijven kregen een onvoldoende bedrijfsoordeel vanwege recidive. In één geval hiervan was er sprake van recidive ten aanzien van de maximale inleen van taxipersoneel van 15 procent. Wanneer een bedrijf deze grens voor de eerste keer overschrijdt blijft het bij een onvoldoende bedrijfsoordeel.

Als er daarna nog steeds niet volgens de regels wordt gehandeld, geldt sinds 2020 een boeteregeling van 10 procent van de overschrijding van de maximale inleen. Het bedrag van deze boete kan flink oplopen, ook voor kleine bedrijven. Zo stelde Remco Wasser van het SFM eerder dat een bedrijf met een loonsom van 50.000 euro, waarbij voor 100.000 euro aan mensen wordt ingeleend, zomaar een boete kan krijgen van ruim 9.000 euro. Aangezien dit slechts één keer is voorgekomen, is het SFM van mening dat deze recidivemaatregel heeft geleid tot een betere naleving van de cao

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

2 reacties op “‘Boete voor overschrijden maximale inleen taxipersoneel leidt tot betere naleving cao’”

Peter Walgreen|20.07.21|18:58

A Sociaalfonds mobiliteit, ik kreeg controle en had mijn dochter door een foutje van de boekhouder welgeteld € 63 te weinig betaald over een heel jaar en kreeg daar een boete overheen van bijna € 1000.00 ex btw.
Dus praat alstublieft niet over Sociaal bij deze criminele activiteiten.

Taxi Volendam|20.07.21|22:57

Ja Peter,
Wanneer je in dit land per ongeluk
0.035 cent per uur te wijnig aan je dochter hebt betaald, wordt je behandeld
gelijk een crimineel.
A sociale praktijken zijn dat inderdaad.