screenshot animatievideo cao SFM

Animatievideo’s moeten taxi-cao begrijpelijk en toegankelijk maken

Foto: screenshot animatievideo cao SFM

De cao Taxivervoer wordt vaak als ingewikkeld gezien. Sociaal Fonds Mobiliteit (SFM) wil hier verandering in brengen met een nieuwe manier van voorlichting: namelijk met animatie-video’s. Dit moet de cao begrijpelijker en toegankelijker maken.

Werkgevers en werknemers moeten zich aan de cao houden, maar in de praktijk wordt de cao vaak als ingewikkeld ervaren. “Omdat er veel rechten aan de cao worden ontleend, moet het juridisch correct en netjes opgeschreven worden. Dit maakt het echter ook moeilijker te begrijpen voor velen”, legt Henk van Gelderen van SFM uit. “Wij kunnen de cao zelf niet simpeler maken, maar de uitleg hierover wel.”

Eerder werd dit al gedaan met onder meer de ‘cao in begrijpelijke taal’. Ook dit bleek echter niet de ideale oplossing. “Mensen ervaren dit nog steeds niet altijd als makkelijk te begrijpen en bovendien kunnen er geen rechten worden ontleend. Daarvoor moet je toch weer bij de formele versie zijn.”

Daarom is er er nu gekozen voor voorlichting middels animatievideo’s. In totaal gaat het om twaalf korte video’s waarin de belangrijkste onderwerpen van de cao aan bod komen. De eerste drie video’s gaan over de thema’s ziekengeld, toeslagen en inschaling en loonsverhoging. Elke week komt er een nieuwe video bij. Ook de Overgang Personeel bij Overgang Vervoerscontracten (OPOV)-regeling komt aan bod.

Overtredingen uit onkunde voorkomen

“Wij denken dat animaties mensen meer aanspreken dan de geschreven cao. Een plaatje zegt namelijk meer dan duizend woorden”, aldus Van Gelderen. “Het is een leuke en moderne manier van kennis opdoen. Bovendien kan er in een korter tijdsbestek een betere uitleg worden gegeven.” De hoofdlijnen van de cao worden belicht en als mensen meer willen weten kunnen zij via een link verder lezen in de cao.

Wat het Sociaal Fonds Mobiliteit uiteindelijk wil is dat de cao goed nageleefd wordt en werkgevers geen fouten hoeven te maken uit onkunde. Dit komt volgens Van Gelderen nu nog geregeld voor. “We hopen dat werkgevers en werknemers meer kennis krijgen van de cao zodat zij bij misstanden ook zelf aan de bel kunnen trekken. Wij controleren wel namens de gehele bedrijfstak, maar het is ook goed als zij zelf zaken aan de orde kunnen stellen.”

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.