Chauffeur, bestuurder

Voormalig chauffeur van leerlingen de cel in voor seksueel misbruik

Foto ter illustratie. Foto: iStock / Dusan Petkovic

Een voormalig taxichauffeur heeft een gevangenisstraf van zes maanden gekregen voor het seksueel misbruiken van een verstandelijk beperkte jongen van zeventien jaar. De man vervoerde de jongen dagelijks naar het speciaal onderwijs en ze bouwden een speciale band op. 

Het slachtoffer heeft een laag IQ en een hechtingsstoornis. De verdachte vervoerde hem elke dag van de zorginstelling waar hij woont naar het speciaal onderwijs. De band die zij met elkaar opbouwden was zo sterk dat beiden het als vader-zoonrelatie omschrijven. De echte vader van de jongen was ook recent overleden.

Toen de jongen eenmaal niet meer werd vervoerd door de man, ging hij een keer in de twee weken langs bij hem thuis. Dit wilde de jongen graag omdat hij het gezinsleven miste nu hij in een zorginstelling woonde en in verband met het overlijden van zijn vader. Zijn gezinsvoogd en de groepsleiding gingen hier na een kennismakingsgesprek met de voormalig taxichauffeur mee akkoord.

Spullen in ruil

De bezoekjes mondden echter uit in seksueel misbruik. De man wist het slachtoffer bij elk bezoek te betasten en maakte foto’s van zijn geslachtsdeel. Soms deed hij dit zomaar en soms bedacht hij een situatie waarin hij dit kon doen. Zo zei de verdachte een keer dat ze samen een tatoeage moesten zetten in de omgeving van de lies. Hij zei tegen het slachtoffer dat hij de plaats met een fineliner wilde aanwijzen, maar betastte hem vervolgens.

De jongen kreeg in ruil hiervoor spullen van de verdachte, zoals een pakje shag, drank, geld, beltegoed en kleding. Na vijf maanden kwam de jongen minder vaak langs bij het gezin en nadat hij een keer wegliep van de instelling, vertelde hij zijn moeder dat hij niet meer naar de man wilde omdat hij hem had misbruikt. Later heeft de jongen aangifte gedaan.

Aan zijn zorg en waakzaamheid toevertrouwd

Ondanks dat de voormalig chauffeur in de rechtbank ontkende dat hij de jongen seksueel had misbruikt, zag de officier van justitie hier genoeg bewijs voor. Zo zijn er getuigenverklaringen afgelegd, onder andere door een vriendin van zijn dochter. De dochter zou haar verteld hebben dat haar moeder had gezien dat er seksuele handelingen plaatsvonden tussen het slachtoffer en haar vader. Later heeft de dochter dit nogmaals verteld in het bijzijn van drie anderen, waaronder de moeder van de vriendin. Zij hebben ook allemaal een getuigenis afgelegd.

Uit Whatsapp-gesprekken blijkt verder dat de verdachte duidelijk een verzorgende rol aannam naar het slachtoffer toe en hem met ‘schat’ aansprak. Onder andere hierdoor is vastgesteld dat het slachtoffer aan zijn zorg of waakzaamheid toevertrouwd was. Ook zijn er foto’s van het geslachtsdeel van de jongen aangetroffen op de telefoon van de verdachte. De man bevestigde dat hij deze had gemaakt.

Geen beroepsverbod

Uit het reclasseringsrapport is naar voren gekomen dat de man psychische klachten heeft ontwikkeld na zijn aanhouding. Hiervoor is hij vrijwillig op zoek gegaan naar hulp. Momenteel is hij onder behandeling en krijgt hij medicatie. Mede daarom heeft de officier besloten om de helft van de gevangennisstraf, dus drie maanden, voorwaardelijk op te leggen. Wel gelden er bijzondere voorwaarden, zoals een meldplicht bij de reclassering en het volgen van behandeling gericht op zedendelinquenten.

De man krijgt daarentegen geen verbod om als taxichauffeur of vervoerder van minderjarigen te werken. Dit besluit is genomen omdat hij al een jaar geen chauffeur meer was van het slachtoffer toen hij hem seksueel misbruikte. Wat ook meewoog in deze beslissing is dat er inmiddels drieënhalfjaar verstreken is sinds hij voor het laatst als chauffeur heeft gewerkt. In de tussentijd is hij niet meer de fout in gegaan.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Voormalig chauffeur van leerlingen de cel in voor seksueel misbruik | TaxiPro
Chauffeur, bestuurder

Voormalig chauffeur van leerlingen de cel in voor seksueel misbruik

Foto ter illustratie. Foto: iStock / Dusan Petkovic

Een voormalig taxichauffeur heeft een gevangenisstraf van zes maanden gekregen voor het seksueel misbruiken van een verstandelijk beperkte jongen van zeventien jaar. De man vervoerde de jongen dagelijks naar het speciaal onderwijs en ze bouwden een speciale band op. 

Het slachtoffer heeft een laag IQ en een hechtingsstoornis. De verdachte vervoerde hem elke dag van de zorginstelling waar hij woont naar het speciaal onderwijs. De band die zij met elkaar opbouwden was zo sterk dat beiden het als vader-zoonrelatie omschrijven. De echte vader van de jongen was ook recent overleden.

Toen de jongen eenmaal niet meer werd vervoerd door de man, ging hij een keer in de twee weken langs bij hem thuis. Dit wilde de jongen graag omdat hij het gezinsleven miste nu hij in een zorginstelling woonde en in verband met het overlijden van zijn vader. Zijn gezinsvoogd en de groepsleiding gingen hier na een kennismakingsgesprek met de voormalig taxichauffeur mee akkoord.

Spullen in ruil

De bezoekjes mondden echter uit in seksueel misbruik. De man wist het slachtoffer bij elk bezoek te betasten en maakte foto’s van zijn geslachtsdeel. Soms deed hij dit zomaar en soms bedacht hij een situatie waarin hij dit kon doen. Zo zei de verdachte een keer dat ze samen een tatoeage moesten zetten in de omgeving van de lies. Hij zei tegen het slachtoffer dat hij de plaats met een fineliner wilde aanwijzen, maar betastte hem vervolgens.

De jongen kreeg in ruil hiervoor spullen van de verdachte, zoals een pakje shag, drank, geld, beltegoed en kleding. Na vijf maanden kwam de jongen minder vaak langs bij het gezin en nadat hij een keer wegliep van de instelling, vertelde hij zijn moeder dat hij niet meer naar de man wilde omdat hij hem had misbruikt. Later heeft de jongen aangifte gedaan.

Aan zijn zorg en waakzaamheid toevertrouwd

Ondanks dat de voormalig chauffeur in de rechtbank ontkende dat hij de jongen seksueel had misbruikt, zag de officier van justitie hier genoeg bewijs voor. Zo zijn er getuigenverklaringen afgelegd, onder andere door een vriendin van zijn dochter. De dochter zou haar verteld hebben dat haar moeder had gezien dat er seksuele handelingen plaatsvonden tussen het slachtoffer en haar vader. Later heeft de dochter dit nogmaals verteld in het bijzijn van drie anderen, waaronder de moeder van de vriendin. Zij hebben ook allemaal een getuigenis afgelegd.

Uit Whatsapp-gesprekken blijkt verder dat de verdachte duidelijk een verzorgende rol aannam naar het slachtoffer toe en hem met ‘schat’ aansprak. Onder andere hierdoor is vastgesteld dat het slachtoffer aan zijn zorg of waakzaamheid toevertrouwd was. Ook zijn er foto’s van het geslachtsdeel van de jongen aangetroffen op de telefoon van de verdachte. De man bevestigde dat hij deze had gemaakt.

Geen beroepsverbod

Uit het reclasseringsrapport is naar voren gekomen dat de man psychische klachten heeft ontwikkeld na zijn aanhouding. Hiervoor is hij vrijwillig op zoek gegaan naar hulp. Momenteel is hij onder behandeling en krijgt hij medicatie. Mede daarom heeft de officier besloten om de helft van de gevangennisstraf, dus drie maanden, voorwaardelijk op te leggen. Wel gelden er bijzondere voorwaarden, zoals een meldplicht bij de reclassering en het volgen van behandeling gericht op zedendelinquenten.

De man krijgt daarentegen geen verbod om als taxichauffeur of vervoerder van minderjarigen te werken. Dit besluit is genomen omdat hij al een jaar geen chauffeur meer was van het slachtoffer toen hij hem seksueel misbruikte. Wat ook meewoog in deze beslissing is dat er inmiddels drieënhalfjaar verstreken is sinds hij voor het laatst als chauffeur heeft gewerkt. In de tussentijd is hij niet meer de fout in gegaan.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.