Chauffeur, bestuurder

VOG-verzoeken na wekenlange storing weer behandeld

Het systeem waarmee mensen hun Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen of verlengen, was ruim twee weken uit de lucht. Dit kwam door een storing bij overheidsdienst Justis, die op 15 oktober begon en tot maandag heeft geduurd. Ook taxi- en touringcarbedrijven hadden hier last van. 

Andere diensten, zoals de dienst waarmee een Gedragsverklaring Aanbesteding (GVA) kan worden aangevraagd, kampen wel nog steeds met een storing, meldt Nu.nl. Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaf eerder aan dat er sprake was een softwarefout waardoor verschillende systemen zijn uitgeschakeld. De overheid kon hierdoor geen papieren of digitale aanvragen behandelen en werkgevers, werknemers en gemeenten konden geen VOG-aanvraag indienen.

De storing zorgde in het licht van het chauffeurstekort voor een extra vervelende situatie. KNV stelt dat elke chauffeur die niet kan beginnen door externe oorzaken hierdoor erg zwaar weegt. De branchevereniging is daarom opgelucht dat het probleem is opgelost. Hoe groot het probleem cijfermatig was voor de taxi- en touringcarbranche, is niet bekend.

Vijfduizend mensen

In een normale situatie vragen dagelijks vijfduizend mensen uit verschillende branches een VOG aan. Een woordvoerder van het ministerie stelt dat mensen hun VOG ondanks de storing binnen de beloofde termijn van vier weken binnen zullen hebben. Medewerkers zullen in de avonduren en de weekenden doorwerken om ervoor te zorgen dat de achterstanden minimaal blijven.

Lees ook: 

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.