Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Alexstar

Taxichauffeur weer betrapt zonder BCT: 1.200 euro boete

Rechter doet uitspraak. Foto ter illustratie. Foto: iStock / Alexstar

Een man van zeventig is voor de tweede keer in vier weken betrapt op het verrichten van taxivervoer zonder BCT. Dit keer in het Noord-Hollandse De Rijp. Eerder kreeg hij geen boete, maar omdat hij binnen de gestelde termijn van twee jaar weer de fout in is gegaan, moet hij nu wel 1.200 euro betalen.  

Drie weken voordat de man werd gecontroleerd in De Rijp, werd hij in zijn auto met blauw kenteken al staande gehouden in Zandvoort. Ook toen reed hij zonder boordcomputer. Zelf beweerde de man toen dat hij geen boordcomputer nodig had, omdat hij alleen contractwerk deed. Alles zou volgens hem gevolgd worden via GPS.

De man moet rondkomen van een AOW-uitkering en heeft schulden bij de bank voor twee leaseauto’s waar hij het contract niet van kan ontbinden, waardoor hij 2.000 euro per maand moet betalen. Rekening houdend hiermee heeft het hof na zijn eerste fout bepaald dat hij enkel een geldboete van 1.800 euro moet betalen als hij zich binnen twee jaar opnieuw aan een strafbaar feit schuldig maakt.

Telefonisch contract

Dit gebeurde dus drie weken later al. De man werd opnieuw staande gehouden door een aanrijdingselecteur in het Noord-Hollandse dorp, nadat er mensen bij hem waren ingestapt. Al gauw zag de selecteur dat er geen BCT aanwezig was in het voertuig. Daarbij vertelden de passagiers ook dat ze geen prijs hadden afgesproken en zouden betalen bij het hotel waar ze naartoe werden gebracht.

De chauffeur reageerde toen dat de rit de passagiers twintig euro zou kosten. De man zou een telefonisch contract hebben waarbij de klant hem belt en hij dan vervolgens komt voorrijden. Toen de aanrijdingselecteur hem naar dit contract vroeg, zei hij dat hij deze thuis had liggen.

Bij uitblijven betaling in hechtenis

Tijdens de zitting stelde de man dat het klopt dat hij die dag geen boordcomputer in de auto had. Daarom heeft de economische politierechter hem in eerste aanleg veroordeeld tot een geldboete van 1.800 euro. Uiteindelijk heeft het hof in verband met de financiële situatie van de man gekozen voor een lagere boete van 1.200 euro. Als deze boete niet betaald wordt, zal de straf aangepast worden naar 22 dagen hechtenis.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Taxichauffeur weer betrapt zonder BCT: 1.200 euro boete | TaxiPro
Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Alexstar

Taxichauffeur weer betrapt zonder BCT: 1.200 euro boete

Rechter doet uitspraak. Foto ter illustratie. Foto: iStock / Alexstar

Een man van zeventig is voor de tweede keer in vier weken betrapt op het verrichten van taxivervoer zonder BCT. Dit keer in het Noord-Hollandse De Rijp. Eerder kreeg hij geen boete, maar omdat hij binnen de gestelde termijn van twee jaar weer de fout in is gegaan, moet hij nu wel 1.200 euro betalen.  

Drie weken voordat de man werd gecontroleerd in De Rijp, werd hij in zijn auto met blauw kenteken al staande gehouden in Zandvoort. Ook toen reed hij zonder boordcomputer. Zelf beweerde de man toen dat hij geen boordcomputer nodig had, omdat hij alleen contractwerk deed. Alles zou volgens hem gevolgd worden via GPS.

De man moet rondkomen van een AOW-uitkering en heeft schulden bij de bank voor twee leaseauto’s waar hij het contract niet van kan ontbinden, waardoor hij 2.000 euro per maand moet betalen. Rekening houdend hiermee heeft het hof na zijn eerste fout bepaald dat hij enkel een geldboete van 1.800 euro moet betalen als hij zich binnen twee jaar opnieuw aan een strafbaar feit schuldig maakt.

Telefonisch contract

Dit gebeurde dus drie weken later al. De man werd opnieuw staande gehouden door een aanrijdingselecteur in het Noord-Hollandse dorp, nadat er mensen bij hem waren ingestapt. Al gauw zag de selecteur dat er geen BCT aanwezig was in het voertuig. Daarbij vertelden de passagiers ook dat ze geen prijs hadden afgesproken en zouden betalen bij het hotel waar ze naartoe werden gebracht.

De chauffeur reageerde toen dat de rit de passagiers twintig euro zou kosten. De man zou een telefonisch contract hebben waarbij de klant hem belt en hij dan vervolgens komt voorrijden. Toen de aanrijdingselecteur hem naar dit contract vroeg, zei hij dat hij deze thuis had liggen.

Bij uitblijven betaling in hechtenis

Tijdens de zitting stelde de man dat het klopt dat hij die dag geen boordcomputer in de auto had. Daarom heeft de economische politierechter hem in eerste aanleg veroordeeld tot een geldboete van 1.800 euro. Uiteindelijk heeft het hof in verband met de financiële situatie van de man gekozen voor een lagere boete van 1.200 euro. Als deze boete niet betaald wordt, zal de straf aangepast worden naar 22 dagen hechtenis.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.