Interview

Derde jaar na overname viert Cibatax 50-jarig jubileum: ‘Storm doorstaan’

Hendriks Taxi uit Den Bosch zorgde in 2019 voor de doorstart van het failliet verklaarde Cibatax Eindhoven. Volgens directeur René Hendriks was dit een droom die uitkwam, maar die door corona al snel veranderde in een nachtmerrie. Nu twee jaar later heeft het bedrijf de storm doorstaan en wordt er een gezonde groei doorgemaakt. Reden genoeg om met TaxiPro stil te staan bij het 50-jarig jubileum.

Hendriks begon in de jaren tachtig als jongste taxichauffeur van Eindhoven bij Cibatax en had naar eigen zeggen toen al een passie voor het werk. “De vrijheid die je hebt in de taxi, het omgaan met de grote diversiteit aan klanten en de verschillende vervoersvormen. Geen dag is hetzelfde. Dat is wat het werk zo mooi maakt.” Toch wilde hij zijn blikveld verruimen en ging hij aan de slag in andere branches, waar hij ook directeursfuncties mocht bekleden.

De taxisector bleef echter zijn belangstelling wekken. Toen hij zag dat Taxi Bouwman/A2 Taxi in Den Bosch te koop stond in 2011, wilde hij daarom ook dit bedrijf overnemen. Hij slaagde hierin en doopte het om tot Hendriks Taxi Services. Dit bedrijf breidde hij uit van twaalf medewerkers en zeven auto’s naar veertig medewerkers en 28 voertuigen. “Ik ben hartstikke trots op wat wij daar hebben opgebouwd”, stelt Hendriks.

Een begrip in Eindhoven

De taxiondernemer had echter nog een droom: aan het roer komen bij het bedrijf waar hij zijn passie voor taxiwerk heeft ontwikkeld. “Ik ben geboren en getogen Eindhovenaar en Cibatax is een begrip in Eindhoven. Het bedrijf ging al eens failliet in 2015, maar de oude eigenaren hebben toen een doorstart gemaakt. Ik heb altijd contact met hen gehouden en zij waren gecharmeerd van hoe ik mijn bedrijf in Den Bosch had opgezet”, legt Hendriks uit. “Bij de tweede keer dat Cibatax failliet ging in 2019, heb ik het in handen kunnen krijgen. We huren het pand nu van de oude eigenaren en hebben de taxi’s en circa honderd medewerkers overgenomen. Omdat Cibatax al zo’n grote bekendheid had en bij Hendriks Taxi ook alles goed stond, heb ik besloten om de bedrijven niet samen te voegen. Uiteraard zijn we wel volop bezig om synergie te verwezenlijken tussen de bedrijven.”

De manier om door de coronatijd heen te komen

Hij wilde Cibatax gaan leiden en de medewerkers coachen middels een zogenoemd empowerment aanpak, waarbij verantwoordelijkheden laag in de organisatie wordt gelegd. Heel resultaatgericht en serviceverlenend, maar vooral met oog voor de medewerkers en de klanten. “De start ging eigenlijk perfect. Ik was mijn droom aan het verwezenlijken, maar nog geen vier maanden later brak corona uit in Nederland. Vanaf dat moment was het roeien met de riemen die we hadden. Dankzij de steun vanuit de overheid en door transparant te zijn naar de medewerkers, dus nog beter communiceren middels nieuwsbrieven en WhatsApp-groepen, zijn we er samen doorheen gekomen.”

Omdat het werk van Cibatax voor 50 procent straattaxivervoer betreft, moest er echter wel afscheid genomen worden van circa twintig medewerkers. “Contracten zijn niet verlengd, maar er zaten ook gepensioneerden bij en mensen die er zelf voor hebben gekozen om over te stappen naar bijvoorbeeld het openbaar vervoer.” Nu het werk weer aantrekt, worden er weer mondjesmaat mensen aangenomen. Hetzelfde geldt voor Hendriks Taxi Services. Ondanks corona bleef dit bedrijf echter in beweging en heeft het een gezonde groei doorgemaakt. “Om deze reden zijn we met Hendriks Taxi recent verhuisd naar een nieuwe bedrijfslocatie”, vertelt hij trots.

Nog eens vijftig jaar

De taxiondernemer hoopt dat corona het komende jaar helemaal verdwijnt, zodat hij zich verder kan richten op de toekomst van zijn bedrijven. “De overname van Cibatax was dus zwaar, en het zal nog jaren duren om het vervoer op het gewenste niveau te krijgen door deze crisis. Maar uiteindelijk ben ik zeker blij dat ik samen met mijn vrouw Jolanda dit bedrijf een nieuw leven in heb kunnen blazen. Ik ben een positieve ondernemer en we zetten onze schouders eronder om ook Cibatax te behouden. Wat mij betreft nog eens vijftig jaar. Met goede communicatie en door mijn gemotiveerde team, gaat het lukken.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

1 reactie op “Derde jaar na overname viert Cibatax 50-jarig jubileum: ‘Storm doorstaan’”

Joost Modelvliegtuigen|10.03.22|11:28

Alle respect voor Dhr René Hendriks. Enorm knappe prestatie! Van een oud Eindhovense taxi ambtenaar 😁👍

Derde jaar na overname viert Cibatax 50-jarig jubileum: ‘Storm doorstaan’ | TaxiPro
Interview

Derde jaar na overname viert Cibatax 50-jarig jubileum: ‘Storm doorstaan’

Hendriks Taxi uit Den Bosch zorgde in 2019 voor de doorstart van het failliet verklaarde Cibatax Eindhoven. Volgens directeur René Hendriks was dit een droom die uitkwam, maar die door corona al snel veranderde in een nachtmerrie. Nu twee jaar later heeft het bedrijf de storm doorstaan en wordt er een gezonde groei doorgemaakt. Reden genoeg om met TaxiPro stil te staan bij het 50-jarig jubileum.

Hendriks begon in de jaren tachtig als jongste taxichauffeur van Eindhoven bij Cibatax en had naar eigen zeggen toen al een passie voor het werk. “De vrijheid die je hebt in de taxi, het omgaan met de grote diversiteit aan klanten en de verschillende vervoersvormen. Geen dag is hetzelfde. Dat is wat het werk zo mooi maakt.” Toch wilde hij zijn blikveld verruimen en ging hij aan de slag in andere branches, waar hij ook directeursfuncties mocht bekleden.

De taxisector bleef echter zijn belangstelling wekken. Toen hij zag dat Taxi Bouwman/A2 Taxi in Den Bosch te koop stond in 2011, wilde hij daarom ook dit bedrijf overnemen. Hij slaagde hierin en doopte het om tot Hendriks Taxi Services. Dit bedrijf breidde hij uit van twaalf medewerkers en zeven auto’s naar veertig medewerkers en 28 voertuigen. “Ik ben hartstikke trots op wat wij daar hebben opgebouwd”, stelt Hendriks.

Een begrip in Eindhoven

De taxiondernemer had echter nog een droom: aan het roer komen bij het bedrijf waar hij zijn passie voor taxiwerk heeft ontwikkeld. “Ik ben geboren en getogen Eindhovenaar en Cibatax is een begrip in Eindhoven. Het bedrijf ging al eens failliet in 2015, maar de oude eigenaren hebben toen een doorstart gemaakt. Ik heb altijd contact met hen gehouden en zij waren gecharmeerd van hoe ik mijn bedrijf in Den Bosch had opgezet”, legt Hendriks uit. “Bij de tweede keer dat Cibatax failliet ging in 2019, heb ik het in handen kunnen krijgen. We huren het pand nu van de oude eigenaren en hebben de taxi’s en circa honderd medewerkers overgenomen. Omdat Cibatax al zo’n grote bekendheid had en bij Hendriks Taxi ook alles goed stond, heb ik besloten om de bedrijven niet samen te voegen. Uiteraard zijn we wel volop bezig om synergie te verwezenlijken tussen de bedrijven.”

De manier om door de coronatijd heen te komen

Hij wilde Cibatax gaan leiden en de medewerkers coachen middels een zogenoemd empowerment aanpak, waarbij verantwoordelijkheden laag in de organisatie wordt gelegd. Heel resultaatgericht en serviceverlenend, maar vooral met oog voor de medewerkers en de klanten. “De start ging eigenlijk perfect. Ik was mijn droom aan het verwezenlijken, maar nog geen vier maanden later brak corona uit in Nederland. Vanaf dat moment was het roeien met de riemen die we hadden. Dankzij de steun vanuit de overheid en door transparant te zijn naar de medewerkers, dus nog beter communiceren middels nieuwsbrieven en WhatsApp-groepen, zijn we er samen doorheen gekomen.”

Omdat het werk van Cibatax voor 50 procent straattaxivervoer betreft, moest er echter wel afscheid genomen worden van circa twintig medewerkers. “Contracten zijn niet verlengd, maar er zaten ook gepensioneerden bij en mensen die er zelf voor hebben gekozen om over te stappen naar bijvoorbeeld het openbaar vervoer.” Nu het werk weer aantrekt, worden er weer mondjesmaat mensen aangenomen. Hetzelfde geldt voor Hendriks Taxi Services. Ondanks corona bleef dit bedrijf echter in beweging en heeft het een gezonde groei doorgemaakt. “Om deze reden zijn we met Hendriks Taxi recent verhuisd naar een nieuwe bedrijfslocatie”, vertelt hij trots.

Nog eens vijftig jaar

De taxiondernemer hoopt dat corona het komende jaar helemaal verdwijnt, zodat hij zich verder kan richten op de toekomst van zijn bedrijven. “De overname van Cibatax was dus zwaar, en het zal nog jaren duren om het vervoer op het gewenste niveau te krijgen door deze crisis. Maar uiteindelijk ben ik zeker blij dat ik samen met mijn vrouw Jolanda dit bedrijf een nieuw leven in heb kunnen blazen. Ik ben een positieve ondernemer en we zetten onze schouders eronder om ook Cibatax te behouden. Wat mij betreft nog eens vijftig jaar. Met goede communicatie en door mijn gemotiveerde team, gaat het lukken.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

1 reactie op “Derde jaar na overname viert Cibatax 50-jarig jubileum: ‘Storm doorstaan’”

Joost Modelvliegtuigen|10.03.22|11:28

Alle respect voor Dhr René Hendriks. Enorm knappe prestatie! Van een oud Eindhovense taxi ambtenaar 😁👍