Daklicht taxi. Foto: iStock / Byoung Joo

Taxi Brendan raakte alles kwijt door verkeerd uitgevoerde politiecontrole

Daklicht. Foto ter illustratie. Foto: iStock / Byoung Joo

Meerdere weggebruikers moesten begin dit jaar onterecht hun rijbewijs inleveren na een verkeerd uitgevoerde lasercontrole op de A7 bij Hoogkerk, waaronder taxichauffeur Brendan uit Stad. Duizenden euro’s aan schadevergoeding worden geclaimd bij de politie Noord-Nederland. 

Bij de controle bleek dat in tenminste 21 gevallen onterecht een rijbewijs ingeleverd moest worden, meldt RTV Noord na eigen onderzoek. Waar de politie eerder ontkende dat er fouten zijn gemaakt, wordt nu toegegeven dat de controles niet volgens de richtlijnen zijn uitgevoerd. Zelfstandig taxiondernemer Brendan is een van de bestuurders die hier het slachtoffer van werd. Hij reed op de A7 richting een nieuwe klant toen in zijn spiegel het rode bordje met de tekst ‘Politie Volgen’ verscheen. Zijn gedachte was dat hij een bon zou krijgen voor te snel rijden, omdat dit hem wel eens eerder overkomen zou zijn. Naar eigen zeggen zorgt hij er echter wel altijd voor dat hij niet meer dan 30 kilometer per uur te hard rijdt, omdat hij zonder rijbewijs zijn werk niet kan doen.

Gelaserd waar dit niet mocht

Hij verbaasde zich er dan ook over dat hij zijn rijbewijs moest inleveren. Hij zou 127 kilometer per uur gereden hebben, terwijl 70 kilometer per uur het maximum was. Een uitgebreide controle volgde. Zo kreeg hij een speekseltest, werden zijn rijtijden gecontroleerd en werden de profieldieptes van zijn banden opgemeten. Hier bleek niks mis mee. Bij de controle van zijn taxi vielen de agenten wel over zijn blauwe daklicht en dat zijn tarievenkaart niet op de voorruit hing. Hier kreeg hij boetes voor. Bovendien werd hij aangemeld voor een Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer: een EMG-cursus. Dit zou hem rond de 1.200 euro kosten.

Een aantal dagen daarna kreeg hij ook een brief van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) met de mededeling dat hij zijn chauffeurskaart moest inleveren. Naast zijn rijbewijs was hij hiermee definitief zijn werk en inkomen kwijt. De gang van zaken zat hem niet lekker, waardoor hij besloot de dashcambeelden van zijn taxi terug te kijken. De politieauto van waaruit is gelaserd, was goed te zien en bleek geparkeerd te staan bij een andere hectopaal dan in het proces verbaal stond: namelijk 500 meter verderop en ruim voorbij het snelheidsbord 70. De regel is dat er in een bepaald gebied rondom snelheidsborden niet gecontroleerd mag worden, om bestuurders de ruimte te geven om af te remmen naar de nieuwe snelheid. Hij bleek te zijn gelaserd binnen zo’n gebied.

Schrale troost

Inmiddels hebben Brendan en een aantal andere bestuurders hun rijbewijs teruggekregen. De EMG-cursus waar hij voor aangemeld is, blijft vooralsnog staan. In een gesprek met de teamleider van de afdeling Verkeer van de politie werd aangegeven dat er geen kwade opzet was, dat de agenten erg met de situatie in hun maag zitten en zich betrokken voelen bij de bestuurders die dit is overkomen. Excuses zijn voor Brendan echter een schrale troost. Hij heeft tien weken niet kunnen werken en zijn schade is opgelopen tot in de duizenden euro’s, die hij van plan is om te verhalen op de politie. De politie heeft aangeboden om hem te helpen bij het schrappen van de EMG-cursus.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Taxi Brendan raakte alles kwijt door verkeerd uitgevoerde politiecontrole | TaxiPro
Daklicht taxi. Foto: iStock / Byoung Joo

Taxi Brendan raakte alles kwijt door verkeerd uitgevoerde politiecontrole

Daklicht. Foto ter illustratie. Foto: iStock / Byoung Joo

Meerdere weggebruikers moesten begin dit jaar onterecht hun rijbewijs inleveren na een verkeerd uitgevoerde lasercontrole op de A7 bij Hoogkerk, waaronder taxichauffeur Brendan uit Stad. Duizenden euro’s aan schadevergoeding worden geclaimd bij de politie Noord-Nederland. 

Bij de controle bleek dat in tenminste 21 gevallen onterecht een rijbewijs ingeleverd moest worden, meldt RTV Noord na eigen onderzoek. Waar de politie eerder ontkende dat er fouten zijn gemaakt, wordt nu toegegeven dat de controles niet volgens de richtlijnen zijn uitgevoerd. Zelfstandig taxiondernemer Brendan is een van de bestuurders die hier het slachtoffer van werd. Hij reed op de A7 richting een nieuwe klant toen in zijn spiegel het rode bordje met de tekst ‘Politie Volgen’ verscheen. Zijn gedachte was dat hij een bon zou krijgen voor te snel rijden, omdat dit hem wel eens eerder overkomen zou zijn. Naar eigen zeggen zorgt hij er echter wel altijd voor dat hij niet meer dan 30 kilometer per uur te hard rijdt, omdat hij zonder rijbewijs zijn werk niet kan doen.

Gelaserd waar dit niet mocht

Hij verbaasde zich er dan ook over dat hij zijn rijbewijs moest inleveren. Hij zou 127 kilometer per uur gereden hebben, terwijl 70 kilometer per uur het maximum was. Een uitgebreide controle volgde. Zo kreeg hij een speekseltest, werden zijn rijtijden gecontroleerd en werden de profieldieptes van zijn banden opgemeten. Hier bleek niks mis mee. Bij de controle van zijn taxi vielen de agenten wel over zijn blauwe daklicht en dat zijn tarievenkaart niet op de voorruit hing. Hier kreeg hij boetes voor. Bovendien werd hij aangemeld voor een Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer: een EMG-cursus. Dit zou hem rond de 1.200 euro kosten.

Een aantal dagen daarna kreeg hij ook een brief van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) met de mededeling dat hij zijn chauffeurskaart moest inleveren. Naast zijn rijbewijs was hij hiermee definitief zijn werk en inkomen kwijt. De gang van zaken zat hem niet lekker, waardoor hij besloot de dashcambeelden van zijn taxi terug te kijken. De politieauto van waaruit is gelaserd, was goed te zien en bleek geparkeerd te staan bij een andere hectopaal dan in het proces verbaal stond: namelijk 500 meter verderop en ruim voorbij het snelheidsbord 70. De regel is dat er in een bepaald gebied rondom snelheidsborden niet gecontroleerd mag worden, om bestuurders de ruimte te geven om af te remmen naar de nieuwe snelheid. Hij bleek te zijn gelaserd binnen zo’n gebied.

Schrale troost

Inmiddels hebben Brendan en een aantal andere bestuurders hun rijbewijs teruggekregen. De EMG-cursus waar hij voor aangemeld is, blijft vooralsnog staan. In een gesprek met de teamleider van de afdeling Verkeer van de politie werd aangegeven dat er geen kwade opzet was, dat de agenten erg met de situatie in hun maag zitten en zich betrokken voelen bij de bestuurders die dit is overkomen. Excuses zijn voor Brendan echter een schrale troost. Hij heeft tien weken niet kunnen werken en zijn schade is opgelopen tot in de duizenden euro’s, die hij van plan is om te verhalen op de politie. De politie heeft aangeboden om hem te helpen bij het schrappen van de EMG-cursus.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.