Rechtspraak

OM eist tot twee jaar cel tegen malafide taxichauffeurs op Schiphol

Foto: ProMedia

Het Openbaar Ministerie heeft tot twee jaar gevangenisstraf geëist tegen vier malafide taxichauffeurs op Schiphol. De mannen hadden geen vergunning om taxivervoer aan te bieden op de luchthaven en rekenden bovenmatig hoge tarieven. Ook worden ze verdacht van deelname aan een criminele organisatie, wapenbezit, het medeplegen van diefstal met geweld en afpersing van een buitenlandse toerist.

De vier verdachten zijn op basis van observaties en tapgesprekken opgespoord, meldt vakmedium Luchtvaartnieuws.nl.Uit strafrechtelijk onderzoek is volgens het OM gebleken dat zij een georganiseerd samenwerkingsverband vormden, dat zich bezighield met strafbare feiten. Gedurende een langere periode zouden ze in wisselende samenstellingen geopereerd hebben en diverse taxiklanten hebben opgelicht.

De werkwijze was volgens het OM veelal vast: er werden ritten aangeboden aan passagiers op Schiphol door een taxironselaar en vervolgens werden de passagier naar een ongebruikelijke plek gebracht. Daar stond een handlanger met de taxi te wachten. Deze chauffeur zou zonder prijsafspraak of taximeter en met een bijrijder, richting de plaats van bestemming rijden. Bij aankomst kreeg de klant de ritprijs te horen. Het ging om honderden euro’s, terwijl de ritten een paar tientjes zouden moeten kosten. Als oorzaak van de hoge prijs werd meestal gewezen op de luchthavenbelasting.

Bewust kwetsbare slachtoffers gekozen

De mannen zouden bewust kiezen voor kwetsbare slachtoffers zoals buitenlandse toeristen of zakenlieden die geen Nederlands verstaan, die niet op de hoogte zijn van de tarieven of regelgeving op het gebied van taxivervoer. In het geval dat klanten weigerden te betalen of in protest gingen tegen de hoge ritprijs, werden ze onder druk gezet. Diverse slachtoffers verklaarden onder andere bij de politie dat de taxichauffeur of bijrijder zijn stem verhief, de taxi op slot deed met hen er nog in, de bagage niet teruggaf of hen fysiek mishandelde.

In de auto van één van de verdachten werd ook een vuurwapen gevonden en in de woning van een ander twee stroomstootwapens en een vuurwapen. Bij de zitting was een van de mannen aanwezig, maar de beschuldigingen werden ontkend. De andere drie zijn op komen dagen. Uiteindelijk heeft het OM tegen twee verdachten een celstraf van twee jaar geëist met aftrek van voorarrest. Tegen de derde man werd een celstraf van twintig maanden geëist en tegen de vierde een van achttien maanden. Naar verwachting volgt de uitspraak van de rechtbank op 21 april.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

OM eist tot twee jaar cel tegen malafide taxichauffeurs op Schiphol | TaxiPro
Rechtspraak

OM eist tot twee jaar cel tegen malafide taxichauffeurs op Schiphol

Foto: ProMedia

Het Openbaar Ministerie heeft tot twee jaar gevangenisstraf geëist tegen vier malafide taxichauffeurs op Schiphol. De mannen hadden geen vergunning om taxivervoer aan te bieden op de luchthaven en rekenden bovenmatig hoge tarieven. Ook worden ze verdacht van deelname aan een criminele organisatie, wapenbezit, het medeplegen van diefstal met geweld en afpersing van een buitenlandse toerist.

De vier verdachten zijn op basis van observaties en tapgesprekken opgespoord, meldt vakmedium Luchtvaartnieuws.nl.Uit strafrechtelijk onderzoek is volgens het OM gebleken dat zij een georganiseerd samenwerkingsverband vormden, dat zich bezighield met strafbare feiten. Gedurende een langere periode zouden ze in wisselende samenstellingen geopereerd hebben en diverse taxiklanten hebben opgelicht.

De werkwijze was volgens het OM veelal vast: er werden ritten aangeboden aan passagiers op Schiphol door een taxironselaar en vervolgens werden de passagier naar een ongebruikelijke plek gebracht. Daar stond een handlanger met de taxi te wachten. Deze chauffeur zou zonder prijsafspraak of taximeter en met een bijrijder, richting de plaats van bestemming rijden. Bij aankomst kreeg de klant de ritprijs te horen. Het ging om honderden euro’s, terwijl de ritten een paar tientjes zouden moeten kosten. Als oorzaak van de hoge prijs werd meestal gewezen op de luchthavenbelasting.

Bewust kwetsbare slachtoffers gekozen

De mannen zouden bewust kiezen voor kwetsbare slachtoffers zoals buitenlandse toeristen of zakenlieden die geen Nederlands verstaan, die niet op de hoogte zijn van de tarieven of regelgeving op het gebied van taxivervoer. In het geval dat klanten weigerden te betalen of in protest gingen tegen de hoge ritprijs, werden ze onder druk gezet. Diverse slachtoffers verklaarden onder andere bij de politie dat de taxichauffeur of bijrijder zijn stem verhief, de taxi op slot deed met hen er nog in, de bagage niet teruggaf of hen fysiek mishandelde.

In de auto van één van de verdachten werd ook een vuurwapen gevonden en in de woning van een ander twee stroomstootwapens en een vuurwapen. Bij de zitting was een van de mannen aanwezig, maar de beschuldigingen werden ontkend. De andere drie zijn op komen dagen. Uiteindelijk heeft het OM tegen twee verdachten een celstraf van twee jaar geëist met aftrek van voorarrest. Tegen de derde man werd een celstraf van twintig maanden geëist en tegen de vierde een van achttien maanden. Naar verwachting volgt de uitspraak van de rechtbank op 21 april.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.