Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Wavebreakmedia
Rechtspraak

Taxiondernemer moet 10.000 euro coronasteun terugbetalen

Foto ter illustratie. Foto: iStock/Wavebreakmedia

Een zelfstandig taxiondernemer die bijna 10.000 euro aan coronasteun ontving, moet dat bedrag van de rechter terugbetalen. Hij bleek bij nader inzien niet aan de eisen voor de uitkering te voldoen.

De man vroeg voor drie periodes steun aan via de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Voor Tozo 1 en Tozo 2 werd de uitkering aan hem toegekend voor een totaalbedrag van net geen 10.000 euro. Maar voor de derde periode werd de aanvraag afgewezen. De gemeente besloot ook om het geld dat in de eerste twee periodes was toegekend terug te eisen.

Dat gebeurde omdat het vermoeden was ontstaan dat de man niet verbleef op het adres dat hij voor het ontvangen van de uitkering had opgegeven. En waar iemand woont bepaalt welke rechten deze persoon eventueel heeft om van een gemeente Tozo-steun te krijgen. Juiste en volledige informatie verstrekken is essentieel voor het verlenen van de bijstand, en volgens de gemeente was dat niet gebeurd.

Buren kenden hem niet

Het besluit om de derde aanvraag af te wijzen en de steun uit de eerste twee periodes terug te vorderen, werd genomen op basis van nader onderzoek. Daarbij kwam onder meer naar voren dat de buurtbewoners op het opgegeven adres de man niet kenden en dat daar een gezin zou wonen. Dat laatste werd ondersteund door de gegevens over het waterverbruik. Dat de buren hem niet kenden is volgens de man logisch; hij kwam ’s avonds aan en vertrok ’s ochtends weer en kende zijn buren zelf ook niet.

De verklaring van de taxichauffeur bevat verschillende adressen en de redenen waarom hij daar soms of vaker verbleef. Dat had te maken met zijn echtscheiding, zijn werkzaamheden als taxichauffeur, het werken in het bedrijf van een vriend, het verblijven bij zijn ouders en meer. Maar hij houdt wel vol dat hij op het opgegeven adres sliep en dat daar zijn spullen ook stonden. En daarmee dat hij recht had op een Tozo-uitkering van de gemeente waarin zich dat adres bevindt.

Geen recht op Tozo

Het punt is volgens de rechter dat de man niet eenduidig is geweest in zijn verklaringen over het verblijven op het adres in kwestie. De gemeente heeft wat de rechter betreft aangetoond dat de taxichauffeur in de periode waarover hij de coronasteun kreeg het opgegeven adres niet als hoofdverblijf had. En dat betekent dat hij geen recht had op een Tozo-uitkering van die gemeente. Daarmee is het terugeisen van de bijna 10.000 euro die is uitgekeerd op zijn plaats. Dringende redenen om (deels) van die terugvordering af te zien zijn er volgens de rechter niet.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Taxiondernemer moet 10.000 euro coronasteun terugbetalen | TaxiPro
Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Wavebreakmedia
Rechtspraak

Taxiondernemer moet 10.000 euro coronasteun terugbetalen

Foto ter illustratie. Foto: iStock/Wavebreakmedia

Een zelfstandig taxiondernemer die bijna 10.000 euro aan coronasteun ontving, moet dat bedrag van de rechter terugbetalen. Hij bleek bij nader inzien niet aan de eisen voor de uitkering te voldoen.

De man vroeg voor drie periodes steun aan via de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Voor Tozo 1 en Tozo 2 werd de uitkering aan hem toegekend voor een totaalbedrag van net geen 10.000 euro. Maar voor de derde periode werd de aanvraag afgewezen. De gemeente besloot ook om het geld dat in de eerste twee periodes was toegekend terug te eisen.

Dat gebeurde omdat het vermoeden was ontstaan dat de man niet verbleef op het adres dat hij voor het ontvangen van de uitkering had opgegeven. En waar iemand woont bepaalt welke rechten deze persoon eventueel heeft om van een gemeente Tozo-steun te krijgen. Juiste en volledige informatie verstrekken is essentieel voor het verlenen van de bijstand, en volgens de gemeente was dat niet gebeurd.

Buren kenden hem niet

Het besluit om de derde aanvraag af te wijzen en de steun uit de eerste twee periodes terug te vorderen, werd genomen op basis van nader onderzoek. Daarbij kwam onder meer naar voren dat de buurtbewoners op het opgegeven adres de man niet kenden en dat daar een gezin zou wonen. Dat laatste werd ondersteund door de gegevens over het waterverbruik. Dat de buren hem niet kenden is volgens de man logisch; hij kwam ’s avonds aan en vertrok ’s ochtends weer en kende zijn buren zelf ook niet.

De verklaring van de taxichauffeur bevat verschillende adressen en de redenen waarom hij daar soms of vaker verbleef. Dat had te maken met zijn echtscheiding, zijn werkzaamheden als taxichauffeur, het werken in het bedrijf van een vriend, het verblijven bij zijn ouders en meer. Maar hij houdt wel vol dat hij op het opgegeven adres sliep en dat daar zijn spullen ook stonden. En daarmee dat hij recht had op een Tozo-uitkering van de gemeente waarin zich dat adres bevindt.

Geen recht op Tozo

Het punt is volgens de rechter dat de man niet eenduidig is geweest in zijn verklaringen over het verblijven op het adres in kwestie. De gemeente heeft wat de rechter betreft aangetoond dat de taxichauffeur in de periode waarover hij de coronasteun kreeg het opgegeven adres niet als hoofdverblijf had. En dat betekent dat hij geen recht had op een Tozo-uitkering van die gemeente. Daarmee is het terugeisen van de bijna 10.000 euro die is uitgekeerd op zijn plaats. Dringende redenen om (deels) van die terugvordering af te zien zijn er volgens de rechter niet.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.