ANP - Daklicht taxi's
"Teveel concurrentie"

Taxi Bakker failliet: ‘Opeenstapeling van omstandigheden’

Taxi Bakker is na ruim vijftig jaar bestaan te hebben, failliet verklaard. Foto ter illustratie. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Rob Huibers

Taxi Bakker, een taxibedrijf dat al tientallen jaren bestond en actief was op Waddeneiland Terschelling, is deze week failliet verklaard. Volgens curator Ide Jan Woltman, lagen onder andere de hevige concurrentie en de stijgende brandstofkosten ten grondslag aan het faillissement.

“Het niet meer kunnen betalen van salarissen en andere financiële verplichtingen, zijn de belangrijkste redenen voor dit faillissement”, zo laat curator Ide Jan Woltman desgevraagd weten aan TaxiPro. “Volgens de bestuurder van Taxi Bakker is de oorzaak een opeenstapeling van omstandigheden. Er is teveel concurrentie op Terschelling, met name in de zomerperiode.”

Volgens de curator vormt de hevige concurrentie echter niet de enige reden voor het faillissement. “Zoals Wmo-vervoer wat onvoldoende rendeert, omzetdaling vanwege corona, gedeeltelijke tegemoetkoming in kosten en stijgende energie- en brandstofkosten. Gevolg hiervan was dat er onvoldoende geld werd verdiend om opgebouwde schulden, zoals een uitstelregeling vanwege corona, niet meer konden worden terugbetaald en een gezonde exploitatie niet meer haalbaar was.”

Geen doorstart

Volgens Woltman wil de eigenaar van Taxi Bakker geen doorstart maken. “De auto’s behoren toe aan een derde en vallen niet in de boedel. Dat geldt ook voor de naam en het telefoonnummer. Deze zitten in een andere vennootschap. Mijn werkzaamheden zullen zich dan ook voornamelijk richten op het afhandelen van loongarantieregeling van het personeel (zoals achterstallig salaris), het opzeggen van arbeidsovereenkomsten met taxichauffeurs, het onderzoeken van de administratie en verder de overige afwikkeling van het faillissement.”

Ondanks het feit dat de eigenaar van Taxi Bakker geen doorstart wil maken, hebben zich toch enkele partijen bij de curator gemeld om het Terschellingse taxibedrijf over te nemen. “Maar vermoedelijk valt er niet veel over te nemen vanuit de failliete boedel”, zegt hij daarover.

Op de vraag of Woltman, als curator, dit jaar meer faillisementen van taxibedrijven verwacht, antwoordt hij: “Dat is op basis van dit ene faillissement niet mijn verwachting. Dit betreft namelijk een zeer specifieke situatie, waarbij verschillende omstandigheden een rol hebben gespeeld. Met name de locatie, een eiland met een beperkt aantal inwoners, heeft hier een grote rol in gespeeld.”

De eigenaar van Taxi Bakker is om commentaar gevraagd, maar wilde niet reageren.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Taxi Bakker failliet: ‘Opeenstapeling van omstandigheden’ | TaxiPro
ANP - Daklicht taxi's
"Teveel concurrentie"

Taxi Bakker failliet: ‘Opeenstapeling van omstandigheden’

Taxi Bakker is na ruim vijftig jaar bestaan te hebben, failliet verklaard. Foto ter illustratie. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Rob Huibers

Taxi Bakker, een taxibedrijf dat al tientallen jaren bestond en actief was op Waddeneiland Terschelling, is deze week failliet verklaard. Volgens curator Ide Jan Woltman, lagen onder andere de hevige concurrentie en de stijgende brandstofkosten ten grondslag aan het faillissement.

“Het niet meer kunnen betalen van salarissen en andere financiële verplichtingen, zijn de belangrijkste redenen voor dit faillissement”, zo laat curator Ide Jan Woltman desgevraagd weten aan TaxiPro. “Volgens de bestuurder van Taxi Bakker is de oorzaak een opeenstapeling van omstandigheden. Er is teveel concurrentie op Terschelling, met name in de zomerperiode.”

Volgens de curator vormt de hevige concurrentie echter niet de enige reden voor het faillissement. “Zoals Wmo-vervoer wat onvoldoende rendeert, omzetdaling vanwege corona, gedeeltelijke tegemoetkoming in kosten en stijgende energie- en brandstofkosten. Gevolg hiervan was dat er onvoldoende geld werd verdiend om opgebouwde schulden, zoals een uitstelregeling vanwege corona, niet meer konden worden terugbetaald en een gezonde exploitatie niet meer haalbaar was.”

Geen doorstart

Volgens Woltman wil de eigenaar van Taxi Bakker geen doorstart maken. “De auto’s behoren toe aan een derde en vallen niet in de boedel. Dat geldt ook voor de naam en het telefoonnummer. Deze zitten in een andere vennootschap. Mijn werkzaamheden zullen zich dan ook voornamelijk richten op het afhandelen van loongarantieregeling van het personeel (zoals achterstallig salaris), het opzeggen van arbeidsovereenkomsten met taxichauffeurs, het onderzoeken van de administratie en verder de overige afwikkeling van het faillissement.”

Ondanks het feit dat de eigenaar van Taxi Bakker geen doorstart wil maken, hebben zich toch enkele partijen bij de curator gemeld om het Terschellingse taxibedrijf over te nemen. “Maar vermoedelijk valt er niet veel over te nemen vanuit de failliete boedel”, zegt hij daarover.

Op de vraag of Woltman, als curator, dit jaar meer faillisementen van taxibedrijven verwacht, antwoordt hij: “Dat is op basis van dit ene faillissement niet mijn verwachting. Dit betreft namelijk een zeer specifieke situatie, waarbij verschillende omstandigheden een rol hebben gespeeld. Met name de locatie, een eiland met een beperkt aantal inwoners, heeft hier een grote rol in gespeeld.”

De eigenaar van Taxi Bakker is om commentaar gevraagd, maar wilde niet reageren.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.