ANP - Pieter Omtzigt
Fiscale behandeling Uber

Pieter Omtzigt wil nieuw onderzoek na hoorzitting Uber-klokkenluider

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Peter Hilz

Pieter Omtzigt wil dat er een nieuw onafhankelijk onderzoek wordt ingesteld naar de fiscale behandeling van Uber door de Nederlandse Belastingdienst, naar aanleiding van de hoorzitting van voormalig Uber-lobbyist en klokkenluider Mark MacGann. Dat laat het zelfstandige Kamerlid desgevraagd weten tegenover TaxiPro. Volgens Omtzigt heeft de hoorzitting van vorige week dinsdag nieuwe inzichten opgeleverd.

“De hoorzitting schetste een ontluisterend beeld van de praktijken bij Uber en het effect van de lobby”, zegt Pieter Omtzigt daarover. Volgens het zelfstandige Kamerlid vielen twee punten op uit het verhaal van de klokkenluider. “Volgens MacGann lekte de Belastingdienst stelselmatig informatie over andere landen naar Uber. Dat is tegen alle internationale afspraken in en kan Nederland nog duur komen te staan.”

Ook wat betreft het belastingtarief, kraakt Omtzigt een kritische noot. “Het belastingtarief, dat effectief 0,25 procent bedroeg van de totale omzet, lijkt mij behoorlijk laag. Ook de toegang van Uber tot de top van de Nederlandse politiek en de rol van Neelie Kroes daarin, is zeer opmerkelijk en laakbaar.”

“Belastingdienst deed onderzoek naar zichzelf”

Vorig jaar werd er een onderzoek ingesteld naar de fiscale behandeling van Uber door de Nederlandse Belastingdienst. In december werden de resultaten hiervan bekend. Er zou wel informeel contact zijn geweest tussen het taxiplatform en de fiscus, maar van bevoordeling was geen sprake.

Ondanks deze onderzoeksresultaten wilde Omtzigt toch, samen met de commissie Financiën, in gesprek met voormalig Uber-lobbyist Mark MacGann over deze kwestie. “Ik wilde dit gesprek alsnog, omdat staatssecretaris Marnix van Rij had toegezegd dat we eerst de onderzoeksopzet zouden zien en zouden horen wie het onderzoek ging uitvoeren. Dat gebeurde echter niet. De Belastingdienst deed uiteindelijk gewoon onderzoek naar zichzelf.”

“Een paar dingen vielen daarbij op”, vervolgt Omtzigt zijn verhaal. “De Belastingdienst bestudeerde wel documenten, maar heeft geen medewerkers gehoord. Nu blijkt dat al deze informatie mondeling is gelekt, is duidelijk dat op die manier cruciale informatie niet naar boven kon komen. En ook de klokkenluider zelf is tijdens het onderzoek niet om opheldering gevraagd.”

“Daarmee lijkt het onderzoek een doofpot-onderzoek van de Belastingdienst naar het eigen handelen te zijn geworden. Sinds de toeslagenaffaire ben ik behoorlijk beducht voor zulk soort onderzoeken. Ook daar wist de Belastingdienst steeds opdracht te geven voor onderzoeken, waar uiteindelijk niets in gevonden werd.”

Nieuw onafhankelijk onderzoek

Mede daarom is Omtzigt van mening dat er nieuw onafhankelijk onderzoek naar deze kwestie nodig is. Staatssecretaris Van Rij (Financiën) deelt die opinie echter niet. Volgens de CDA-bewindsman heeft de hoorzitting namelijk geen nieuwe feiten aan het licht gebracht. Zo stelde Van Rij vorige week dat de klokkenluider hetzelfde verhaal hield als eerder in de media, en dat diens beweringen “haaks lijken te staan” op de bevindingen van de Belastingdienst. Wel zei de staatssecretaris “zeer geïnteresseerd” te zijn in documenten, waar Mark McGann tijdens de hoorzitting naar verwees.

Volgens Omtzigt heeft de hoorzitting wel degelijk nieuwe inzichten opgeleverd. “Daarom heb ik in de vaste Kamercommissie Financiën, samen met Laurens Dassen (Volt) en Henk Nijboer (PvdA), het initiatief genomen om te kijken hoe we de informatie van de klokkenluider kunnen opvragen”, zo besluit Omtzigt.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

6 reacties op “Pieter Omtzigt wil nieuw onderzoek na hoorzitting Uber-klokkenluider”

Stef Bouwhuis|28.03.23|12:31

Ik heb ook geen enkel vertrouwen in extern ‘onafhankelijk’ onderzoek. Dit type bedrijven vraagt tonnen voor een onderzoek en past de conclusie aan om in aanmerking te blijven komen voor vervolgonderzoek.

Ik denk dat het een onderzoek vanuit de 2e Kamer moet zijn.

Stevie W|28.03.23|15:38

Van Rij zal zijn coalitiegenoten niet willen afvallen, alleen met Omtzigt heeft hij wel te maken, die laat zich niet zo makkelijk afschepen. Onze overheid is zo onbetrouwbaar dat ondernemers in ons land heel stevig in de schoenen moeten staan.

Duco Douwstra|28.03.23|17:21

Vergeet vooral de misdadige UberPop constructie niet!! 18 maanden lang heeft Uber onder toeziend oog van de ILT, IenM en het OM onverzekerd en zonder de wettelijk benodigde vergunningen en onverzekerd personenvervoer verricht. Bij een aanrijding ben je verplicht om te vermelden of er ten tijde van de aanrijding het voertuig werd gebruikt als Taxi, indien je daar géén TAXIVERZEKERING van pl/min € 3000,00 voor hebt afgesloten dekt de verzekering de schade niet. Ook is de vakbekwaamheid …

Duco Douwstra|28.03.23|17:30

Vakbekwaamheid taxiondernemer afgeschaft zodat alle niet vakbekwame taxichauffeurs als ZZP-er zonder sociaal vangnet geheel voor eigen rekening en risico voor Uber mochten rijden. Ik werkte al medio 1978 met ZZP-ers dat werd mij verboden, ik heb een proces daarover gevoerd tot aan de Raad Van Staten, die veroordeelde omdat mijn pachters niet mochten werken voor eigen rekening op mijn vakbekwaamheid. Daarna heb ik de V.O.F. constructie bedacht. Uber liep natuurlijk tegen hetzelfde probleem aan!

Stevie W|28.03.23|20:05

Ach Duco, toen jij de scepter zwaaide bij de UTC was je toch ook niet wars van vriendjespolitiek ? Dus doe nou niet roomser dan de paus.

Duco Douwstra|30.03.23|12:27

Leg dat eens uit Stevie, er is niemand in de hele Taxibranche die zo hard heeft gevochten tegen onrecht zoals woekerwinsten SDU extreme boetes, ik denk dat jij de enige ben die denkt dat ik mij bezig heb gehouden met vriendjespolitiek het tegendeel werd mij eerder verweten. Maar vertel een wat zit jou dwars?

Pieter Omtzigt wil nieuw onderzoek na hoorzitting Uber-klokkenluider | TaxiPro
ANP - Pieter Omtzigt
Fiscale behandeling Uber

Pieter Omtzigt wil nieuw onderzoek na hoorzitting Uber-klokkenluider

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Peter Hilz

Pieter Omtzigt wil dat er een nieuw onafhankelijk onderzoek wordt ingesteld naar de fiscale behandeling van Uber door de Nederlandse Belastingdienst, naar aanleiding van de hoorzitting van voormalig Uber-lobbyist en klokkenluider Mark MacGann. Dat laat het zelfstandige Kamerlid desgevraagd weten tegenover TaxiPro. Volgens Omtzigt heeft de hoorzitting van vorige week dinsdag nieuwe inzichten opgeleverd.

“De hoorzitting schetste een ontluisterend beeld van de praktijken bij Uber en het effect van de lobby”, zegt Pieter Omtzigt daarover. Volgens het zelfstandige Kamerlid vielen twee punten op uit het verhaal van de klokkenluider. “Volgens MacGann lekte de Belastingdienst stelselmatig informatie over andere landen naar Uber. Dat is tegen alle internationale afspraken in en kan Nederland nog duur komen te staan.”

Ook wat betreft het belastingtarief, kraakt Omtzigt een kritische noot. “Het belastingtarief, dat effectief 0,25 procent bedroeg van de totale omzet, lijkt mij behoorlijk laag. Ook de toegang van Uber tot de top van de Nederlandse politiek en de rol van Neelie Kroes daarin, is zeer opmerkelijk en laakbaar.”

“Belastingdienst deed onderzoek naar zichzelf”

Vorig jaar werd er een onderzoek ingesteld naar de fiscale behandeling van Uber door de Nederlandse Belastingdienst. In december werden de resultaten hiervan bekend. Er zou wel informeel contact zijn geweest tussen het taxiplatform en de fiscus, maar van bevoordeling was geen sprake.

Ondanks deze onderzoeksresultaten wilde Omtzigt toch, samen met de commissie Financiën, in gesprek met voormalig Uber-lobbyist Mark MacGann over deze kwestie. “Ik wilde dit gesprek alsnog, omdat staatssecretaris Marnix van Rij had toegezegd dat we eerst de onderzoeksopzet zouden zien en zouden horen wie het onderzoek ging uitvoeren. Dat gebeurde echter niet. De Belastingdienst deed uiteindelijk gewoon onderzoek naar zichzelf.”

“Een paar dingen vielen daarbij op”, vervolgt Omtzigt zijn verhaal. “De Belastingdienst bestudeerde wel documenten, maar heeft geen medewerkers gehoord. Nu blijkt dat al deze informatie mondeling is gelekt, is duidelijk dat op die manier cruciale informatie niet naar boven kon komen. En ook de klokkenluider zelf is tijdens het onderzoek niet om opheldering gevraagd.”

“Daarmee lijkt het onderzoek een doofpot-onderzoek van de Belastingdienst naar het eigen handelen te zijn geworden. Sinds de toeslagenaffaire ben ik behoorlijk beducht voor zulk soort onderzoeken. Ook daar wist de Belastingdienst steeds opdracht te geven voor onderzoeken, waar uiteindelijk niets in gevonden werd.”

Nieuw onafhankelijk onderzoek

Mede daarom is Omtzigt van mening dat er nieuw onafhankelijk onderzoek naar deze kwestie nodig is. Staatssecretaris Van Rij (Financiën) deelt die opinie echter niet. Volgens de CDA-bewindsman heeft de hoorzitting namelijk geen nieuwe feiten aan het licht gebracht. Zo stelde Van Rij vorige week dat de klokkenluider hetzelfde verhaal hield als eerder in de media, en dat diens beweringen “haaks lijken te staan” op de bevindingen van de Belastingdienst. Wel zei de staatssecretaris “zeer geïnteresseerd” te zijn in documenten, waar Mark McGann tijdens de hoorzitting naar verwees.

Volgens Omtzigt heeft de hoorzitting wel degelijk nieuwe inzichten opgeleverd. “Daarom heb ik in de vaste Kamercommissie Financiën, samen met Laurens Dassen (Volt) en Henk Nijboer (PvdA), het initiatief genomen om te kijken hoe we de informatie van de klokkenluider kunnen opvragen”, zo besluit Omtzigt.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

6 reacties op “Pieter Omtzigt wil nieuw onderzoek na hoorzitting Uber-klokkenluider”

Stef Bouwhuis|28.03.23|12:31

Ik heb ook geen enkel vertrouwen in extern ‘onafhankelijk’ onderzoek. Dit type bedrijven vraagt tonnen voor een onderzoek en past de conclusie aan om in aanmerking te blijven komen voor vervolgonderzoek.

Ik denk dat het een onderzoek vanuit de 2e Kamer moet zijn.

Stevie W|28.03.23|15:38

Van Rij zal zijn coalitiegenoten niet willen afvallen, alleen met Omtzigt heeft hij wel te maken, die laat zich niet zo makkelijk afschepen. Onze overheid is zo onbetrouwbaar dat ondernemers in ons land heel stevig in de schoenen moeten staan.

Duco Douwstra|28.03.23|17:21

Vergeet vooral de misdadige UberPop constructie niet!! 18 maanden lang heeft Uber onder toeziend oog van de ILT, IenM en het OM onverzekerd en zonder de wettelijk benodigde vergunningen en onverzekerd personenvervoer verricht. Bij een aanrijding ben je verplicht om te vermelden of er ten tijde van de aanrijding het voertuig werd gebruikt als Taxi, indien je daar géén TAXIVERZEKERING van pl/min € 3000,00 voor hebt afgesloten dekt de verzekering de schade niet. Ook is de vakbekwaamheid …

Duco Douwstra|28.03.23|17:30

Vakbekwaamheid taxiondernemer afgeschaft zodat alle niet vakbekwame taxichauffeurs als ZZP-er zonder sociaal vangnet geheel voor eigen rekening en risico voor Uber mochten rijden. Ik werkte al medio 1978 met ZZP-ers dat werd mij verboden, ik heb een proces daarover gevoerd tot aan de Raad Van Staten, die veroordeelde omdat mijn pachters niet mochten werken voor eigen rekening op mijn vakbekwaamheid. Daarna heb ik de V.O.F. constructie bedacht. Uber liep natuurlijk tegen hetzelfde probleem aan!

Stevie W|28.03.23|20:05

Ach Duco, toen jij de scepter zwaaide bij de UTC was je toch ook niet wars van vriendjespolitiek ? Dus doe nou niet roomser dan de paus.

Duco Douwstra|30.03.23|12:27

Leg dat eens uit Stevie, er is niemand in de hele Taxibranche die zo hard heeft gevochten tegen onrecht zoals woekerwinsten SDU extreme boetes, ik denk dat jij de enige ben die denkt dat ik mij bezig heb gehouden met vriendjespolitiek het tegendeel werd mij eerder verweten. Maar vertel een wat zit jou dwars?