taxi, tropisch eiland

Nederlandse taxichauffeur in de tropen heeft het te druk

De Nederlander Gordon Haye is de enige taxichauffeur op Christmas Island, een Australisch eiland dat grotendeels leeft van het grote vluchtelingenkamp aldaar. Haye dacht een relaxt leventje te gaan leiden op het eiland, maar kwam bedrogen uit. “Ik word er doodziek van”, verklaart hij tegen Radio Nederland Wereldomroep.

Gordon, geboren in Australië, heeft diverse winkels gehad, voordat hij naar Christmas Island ging op vakantie. “Daar kwam ik in de kroeg iemand tegen die zijn huis te koop aanbood en dat heb ik meteen gekocht. Een bouwval was het. Niet dat ik er meteen ging wonen, mijn vrouw heeft nog twee jaar in Perth gewerkt en dus zat ik daar ook. Maar in 2008 was ik het zat en heb ik me op Christmas Island gevestigd. Samen met mijn broer heb ik het huis opgeknapt.”

Het eiland is maar 125 vierkante kilometer. Er wonen ongeveer duizend locals, maar in het vluchtelingenkamp zit ruim het dubbele. Het gaat om bootvluchtelingen die via Indonesië naar het westen proberen te komen. “Ik wilde min of meer rentenieren, maar vond dat toch een beetje saai, en dus kocht ik voor 30.000 dollar drie taxivergunningen en een oude auto van de lokale taxi-chauffeuse. Ze had niks te doen, want toen was het kamp nog niet open.”

Deal“Maar zodra het kamp openging, werd het eiland overspoeld door vertalers, bewakers en andere mensen die hun boterham aan de vluchtelingen verdienen. Die mensen moeten allemaal worden vervoerd en er is hier verder niks, geen bussen, geen trams. Alles is ver lopen. Uiteindelijk sloot ik een deal met de overheid om die mensen voor een vast bedrag rond te rijden.”

SpijtDaar heeft Gordon nu wel een tikje spijt van. “Eerst dacht ik nog dat het gewoon relaxt kon blijven. Lekker in de tuin zitten en dan af en toe gebeld worden voor een ritje. Maar inmiddels doe ik wel zo’n 20 ritjes op een dag. Dan staat er weer zo’n vent met een pan goulash onder zijn arm op me te wachten omdat hij geen zin heeft om 600 meter de berg op te lopen. Niemand hoeft te betalen, want ik heb dus dat contract met de overheid. Ik word gek gebeld. Doodziek word ik ervan.”

Het is dat het verder zo mooi is op Christmas Island, met z’n verlaten stranden, tropisch regenwoud en de jungle. “We zitten lekker dicht bij Singapore, Kuala Lumpur, dus het is een ideaal uitgangspunt om te reizen. Avonturen te beleven. Want die avonturen beleef ik dus niet als taxichauffeur. Wat wil je ook, met die korte ritjes. Ja, ik kom af en toe eens vast te zitten met m’n wagen, maar dat is het dan wel zo ongeveer, wat ik hier aan spannends beleef.”

Lees het volledige interview van: Radio Nederland Wereldomroep

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Nederlandse taxichauffeur in de tropen heeft het te druk”

Peter|17.04.10|21:36

Gordon, lekker ventje ben jij! Geniet van je leven daar, zou je met mij willen ruilen om in de rij te staan bij Schiphol?

Theodor!|03.05.10|11:54

En ach, hoe ver kan je rijden op een eiland van 125 vierkante meter!