taxistandplaats, taxi

Utrecht belooft strengere controle op bezit Taxikeur

Er zal vanaf deze week strenger gecontroleerd worden of taxichauffeurs die gebruik maken van de Utrechtse taxistandplaatsen daadwerkelijk in bezit zijn van het Taxikeurmerk. Dat belooft de gemeente Utrecht. Alleen chauffeurs die aan de regels voldoen én betaald hebben, krijgen een pasje.

Overigens gaan er geruchten dat diverse taxichauffeur die niet zouden hebben betaald, toch over een pasje beschikken. De chauffeurs die zich aan de regels houden, verwijten de gemeente dat er bovendien nauwelijks gecontroleerd wordt.

Taxivervoer

Ook is er een groep chauffeurs die het keurmerk te duur vindt. Utrecht wil de kwaliteit van het taxivervoer in de stad met het keurmerk verbeteren. Volgens de gemeente zijn 200 van de 350 chauffeurs in Utrecht in bezit van het keurmerk, meldt RTV Utrecht. De overige chauffeurs krijgen de gelegenheid om alsnog aan alle voorwaarden te voldoen.

Het examen, de keuring en de uitgifte van het keurmerk is in beheer bij een zelfstandige stichting, Stichting TaxiKeur Utrecht (STKU). De keuring wordt gedaan door ‘mystery guests’.

Taxistandplaatsen

Keurmerktaxi’s (auto+chauffeur) hebben exclusief toegang tot de strook op het Stationsplein te Utrecht op het Busstation Zuid en sinds 1 juni ook tot de standplaatsen in de Utrechtse binnenstad gelegen aan de busbaan. (Vredenburg, Lange Viestraat, Lange Jansstraat en Janskerkhof.

Vanaf 1 januari 2013 gelden de volgende tarieven bij aanmelding:

Toelatingsgesprek chauffeur € 149,- *
Toelatingsinspectie auto   € 79,- *
Herexamen Stratenkennis   € 49,- *

Tarieven Keurmerkchauffeur

Het tarief in 2013 van het TaxiKeurmerk Utrecht Keurmerkchauffeur
(voor de periode van 1 april 2013 tot 1 april 2014) **.
€ 249,- *

* Exclusief 21% BTW
** Hierbij is inbegrepen de busbaanontheffing voor het gebruik van de busbaan in Utrecht.

Lees ook: Nieuwe kwaliteitsregels voor keurmerk-chauffeurs in Utrecht

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Utrecht belooft strengere controle op bezit Taxikeur”

Michaël Vermeer|18.07.13|11:34

Dan heb ik toch iets gemist in deze stille periode, heb nog geen controlle gezien, de heren chauffeurs rijden in kleding die totaal niet aan de voorwaarden voldoen.
Heb met eigen ogen gezien dat chauffeurs die er in 1e instantie niet meer op kwamen en dus geblokkeerd waren na 1 telefoontje binnen een paar minuten als nog werden toe gelaten!
En zo kabbelt het maar voort.
Heb persoonlijk melding gemaakt van een slagboom die niet meer dicht gaat, word totaal geen actie op ondernomen.