Taxibord

Omzeilen TTO-systeem pakt duurder uit voor taxichauffeur

Taxibord. Foto ter illustratie. Foto: ProMedia/Vincent Krabbendam

Een taxichauffeur die in Amsterdam zonder TTO-vergunning op een standplaats taxivervoer aanbood, kreeg daarvoor een boete van 1.500 euro. In hoger beroep viel de boete hoger uit dan in de oorspronkelijke rechtszaak.

De man ging zo’n twee jaar geleden in de fout bij station Amsterdam Sloterdijk. Om in de Amsterdamse opstapmarkt te mogen werken, moet je als taxichauffeur aangesloten zijn bij een Toegelaten Taxi Organisatie (TTO). Aan die regel hield de man zich die dag niet. Dat kwam hem op een boete te staan. Er volgde een gang naar de rechter, met als uitkomst dat de man een boete van 700 euro kreeg opgelegd.

Twee processen-verbaal

Tegen dat besluit ging hij in hoger beroep. Maar het gerechtshof vindt dat duidelijk is bewezen dat de man de overtreding tegen het TTO-stelsel heeft begaan. Er zijn twee processen-verbaal over het incident opgemaakt door opsporingsambtenaren. In het eerste staat dat de man taxivervoer aanbood op een standplaats zonder de vergunning die daar in Amsterdam voor nodig is.

Het andere proces-verhaal bevat een beschrijving van het voorval. De handhaver in kwestie herkende het voertuig als taxi vanwege de blauwe kentekenplaten. De taxi, met een tekst over het aanbieden van taxidiensten op de voorruit, stelde zich op voor het station. Voor de opsporingsambtenaar bleek uit alles dat er taxivervoer in de opstapmarkt werd aangeboden. Toen hij de bestuurder om zijn TTO-vergunning vroeg, gaf hij aan die niet te hebben.

Hogere boete

Voor het gerechtshof is er geen reden om te betwijfelen dat de taxichauffeur de overtreding heeft begaan. Toch wordt het vonnis van de rechter niet bevestigd, maar vernietigd. Het hof komt namelijk op een hogere boete uit: 1.500 euro, waarvan de helft voorwaardelijk en gekoppeld aan een proeftijd van twee jaar. De man heeft niet alleen het overheidsbeleid gefrustreerd, maar daarmee mogelijk ook taxichauffeurs benadeeld die zich wél aan de regels hielden. Om die reden vindt het gerechtshof een hogere boete terecht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Omzeilen TTO-systeem pakt duurder uit voor taxichauffeur | TaxiPro
Taxibord

Omzeilen TTO-systeem pakt duurder uit voor taxichauffeur

Taxibord. Foto ter illustratie. Foto: ProMedia/Vincent Krabbendam

Een taxichauffeur die in Amsterdam zonder TTO-vergunning op een standplaats taxivervoer aanbood, kreeg daarvoor een boete van 1.500 euro. In hoger beroep viel de boete hoger uit dan in de oorspronkelijke rechtszaak.

De man ging zo’n twee jaar geleden in de fout bij station Amsterdam Sloterdijk. Om in de Amsterdamse opstapmarkt te mogen werken, moet je als taxichauffeur aangesloten zijn bij een Toegelaten Taxi Organisatie (TTO). Aan die regel hield de man zich die dag niet. Dat kwam hem op een boete te staan. Er volgde een gang naar de rechter, met als uitkomst dat de man een boete van 700 euro kreeg opgelegd.

Twee processen-verbaal

Tegen dat besluit ging hij in hoger beroep. Maar het gerechtshof vindt dat duidelijk is bewezen dat de man de overtreding tegen het TTO-stelsel heeft begaan. Er zijn twee processen-verbaal over het incident opgemaakt door opsporingsambtenaren. In het eerste staat dat de man taxivervoer aanbood op een standplaats zonder de vergunning die daar in Amsterdam voor nodig is.

Het andere proces-verhaal bevat een beschrijving van het voorval. De handhaver in kwestie herkende het voertuig als taxi vanwege de blauwe kentekenplaten. De taxi, met een tekst over het aanbieden van taxidiensten op de voorruit, stelde zich op voor het station. Voor de opsporingsambtenaar bleek uit alles dat er taxivervoer in de opstapmarkt werd aangeboden. Toen hij de bestuurder om zijn TTO-vergunning vroeg, gaf hij aan die niet te hebben.

Hogere boete

Voor het gerechtshof is er geen reden om te betwijfelen dat de taxichauffeur de overtreding heeft begaan. Toch wordt het vonnis van de rechter niet bevestigd, maar vernietigd. Het hof komt namelijk op een hogere boete uit: 1.500 euro, waarvan de helft voorwaardelijk en gekoppeld aan een proeftijd van twee jaar. De man heeft niet alleen het overheidsbeleid gefrustreerd, maar daarmee mogelijk ook taxichauffeurs benadeeld die zich wél aan de regels hielden. Om die reden vindt het gerechtshof een hogere boete terecht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.