ilt, inspectie leefomgeving en transport, inspecteur, controle, handhaving

Eerste grote gezamenlijke controle van internationaal busvervoer door inspectiediensten Benelux

De inspectiediensten van de Benelux-landen hebben donderdag, op hetzelfde moment, een grote controle uitgevoerd op het busvervoer naar attractieparken in België, Nederland en Luxemburg. Tijdens de inspecties werden bussen gericht gecontroleerd op de naleving van de rij- en rusttijden en fraude met de tachograaf. Ook werd de technische staat van de touringcars gecontroleerd. Er is in totaal voor 11.000 euro aan boetes opgelegd.

De inspecteurs van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer in België, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in Nederland en Douane in Luxemburg hebben in totaal 81 controles van het internationaal busvervoer uitgevoerd in België (bij Bobbejaanland en Walibi), Nederland ( bij de Efteling) en het Groothertogdom Luxemburg (bij Centre douanier Luxembourg-Howald).

Benelux

Op alle controlelocaties waren inspecteurs van de Benelux aanwezig. Doel van de samenwerking is het delen van kennis om zo te komen tot grotere uniformiteit van controlepraktijken tussen de landen.

De gezamenlijke controle werd gehouden in het kader van het Verdrag van Luik dat door de drie partnerlanden in oktober 2014 werd ondertekend. Door de reeds van kracht geworden afspraak bij dit verdrag kunnen o.a. Belgische, Nederlandse en Luxemburgse inspecteurs in de Benelux op een efficiënte manier samen controles uitvoeren op vrachtwagens en autobussen.

Toezicht

Deze samenwerking leidt tot een meer uniform toezicht op het wegvervoer, kostenbesparingen en eerlijke concurrentie tussen transporteurs en correcte arbeidsomstandigheden voor chauffeurs en verkeersveiligheid. Hiermee vervullen de drie partnerlanden een voortrekkersrol binnen de Europese Unie. In het najaar van 2015 volgt nog een controle op het internationaal busvervoer op de belangrijke Europese routes in Nederland, België en Luxemburg.

De inspecteurs hebben bij de Efteling in Nederland 40 touringcars gecontroleerd. Bij 8 voertuigen werden overtredingen vastgesteld. In 3 gevallen mocht de bestuurder zijn rit niet voortzetten. De ILT heeft twee waarschuwingen uitgedeeld voor het niet correct gebruiken van de tachograaf. Ook heeft de inspectie 6 processen-verbaal aangezegd waarvan 4 voor het niet hebben of het niet kunnen tonen van een geneeskundige verklaring. In totaal is 2500 euro aan boetes opgelegd.

RDW en politie

In Nederland hebben ook medewerkers van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) en de Nationale Politie deelgenomen aan de inspectie om de technische staat van de bussen te onderzoeken. Het gaat hierbij om de controle op de staat van de banden, stuurinrichting, inrichting en nooduitgangen van de bussen en de gordelplicht.
De Belgische inspecteurs hebben in totaal 32 voertuigen gecontroleerd, waarvan 6 in overtreding. Er werd voor totaal 6248 euro aan boetes geïnd en de meest belangrijke inbreuk heeft geleid tot een onmiddellijke inning van 2640 euro voor fraude. Op 32 controles mochten 2 chauffeurs hun traject niet verder zetten.

Vergunning

De andere inbreuken hadden betrekking op het ontbreken van een transportvergunning, overschrijden van rijtijden, een onvolledig reisblad, een ongeldig tachograaf installatieplaatje, een verstreken medisch selectieattest waardoor het rijbewijs ongeldig wordt.

In Luxemburg werden 9 voertuigen gecontroleerd. Zestien aanmaningen werden vastgesteld (rij- en rusttijden) voor een bedrag van 2320 euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Eerste grote gezamenlijke controle van internationaal busvervoer door inspectiediensten Benelux | TaxiPro
ilt, inspectie leefomgeving en transport, inspecteur, controle, handhaving

Eerste grote gezamenlijke controle van internationaal busvervoer door inspectiediensten Benelux

De inspectiediensten van de Benelux-landen hebben donderdag, op hetzelfde moment, een grote controle uitgevoerd op het busvervoer naar attractieparken in België, Nederland en Luxemburg. Tijdens de inspecties werden bussen gericht gecontroleerd op de naleving van de rij- en rusttijden en fraude met de tachograaf. Ook werd de technische staat van de touringcars gecontroleerd. Er is in totaal voor 11.000 euro aan boetes opgelegd.

De inspecteurs van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer in België, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in Nederland en Douane in Luxemburg hebben in totaal 81 controles van het internationaal busvervoer uitgevoerd in België (bij Bobbejaanland en Walibi), Nederland ( bij de Efteling) en het Groothertogdom Luxemburg (bij Centre douanier Luxembourg-Howald).

Benelux

Op alle controlelocaties waren inspecteurs van de Benelux aanwezig. Doel van de samenwerking is het delen van kennis om zo te komen tot grotere uniformiteit van controlepraktijken tussen de landen.

De gezamenlijke controle werd gehouden in het kader van het Verdrag van Luik dat door de drie partnerlanden in oktober 2014 werd ondertekend. Door de reeds van kracht geworden afspraak bij dit verdrag kunnen o.a. Belgische, Nederlandse en Luxemburgse inspecteurs in de Benelux op een efficiënte manier samen controles uitvoeren op vrachtwagens en autobussen.

Toezicht

Deze samenwerking leidt tot een meer uniform toezicht op het wegvervoer, kostenbesparingen en eerlijke concurrentie tussen transporteurs en correcte arbeidsomstandigheden voor chauffeurs en verkeersveiligheid. Hiermee vervullen de drie partnerlanden een voortrekkersrol binnen de Europese Unie. In het najaar van 2015 volgt nog een controle op het internationaal busvervoer op de belangrijke Europese routes in Nederland, België en Luxemburg.

De inspecteurs hebben bij de Efteling in Nederland 40 touringcars gecontroleerd. Bij 8 voertuigen werden overtredingen vastgesteld. In 3 gevallen mocht de bestuurder zijn rit niet voortzetten. De ILT heeft twee waarschuwingen uitgedeeld voor het niet correct gebruiken van de tachograaf. Ook heeft de inspectie 6 processen-verbaal aangezegd waarvan 4 voor het niet hebben of het niet kunnen tonen van een geneeskundige verklaring. In totaal is 2500 euro aan boetes opgelegd.

RDW en politie

In Nederland hebben ook medewerkers van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) en de Nationale Politie deelgenomen aan de inspectie om de technische staat van de bussen te onderzoeken. Het gaat hierbij om de controle op de staat van de banden, stuurinrichting, inrichting en nooduitgangen van de bussen en de gordelplicht.
De Belgische inspecteurs hebben in totaal 32 voertuigen gecontroleerd, waarvan 6 in overtreding. Er werd voor totaal 6248 euro aan boetes geïnd en de meest belangrijke inbreuk heeft geleid tot een onmiddellijke inning van 2640 euro voor fraude. Op 32 controles mochten 2 chauffeurs hun traject niet verder zetten.

Vergunning

De andere inbreuken hadden betrekking op het ontbreken van een transportvergunning, overschrijden van rijtijden, een onvolledig reisblad, een ongeldig tachograaf installatieplaatje, een verstreken medisch selectieattest waardoor het rijbewijs ongeldig wordt.

In Luxemburg werden 9 voertuigen gecontroleerd. Zestien aanmaningen werden vastgesteld (rij- en rusttijden) voor een bedrag van 2320 euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.