Besseling Vervoert, TESLA, touringcars

Touringcar fors minder populair voor buitenlandse vakantie

De afgelopen tien jaar is de touringcar aanzienlijk minder belangrijk geworden voor het vakantievervoer, zo meldt het CBS. In 2004 gingen Nederlanders nog zo’n 730.000 keer met de touringcar op lange vakantie naar het buitenland, in 2014 was dat nog maar 460.000 keer. 

Deze en andere conclusies trekt het Centraal Bureau voor de Statistiek in ‘Transport en Mobiliteit 2016’. Dit rapport bevat actuele feiten en trends over vervoer en mobiliteit in Nederland. En voor de touringcars zijn de trends als het op korte en lange buitenlandse vakanties aankomt dus niet bepaald positief.

De touringcar wordt door Nederlanders voornamelijk gebruikt om op vakantie naar een ander land te gaan. Van alle korte vakanties was 5 procent in 2014 een touringcarvakantie, van de lange vakanties was dat 3 procent.

Drie keer zo hoog

Vooral bij vakanties naar Duitsland, Oostenrijk en Italië is de daling groot. Het aantal lange touringcarvakanties naar deze landen halveerde tussen 2004 en 2014. Ook Spanje is fors minder in trek. In vergelijking met tien jaar geleden nam het aantal vakanties per touringcar naar deze bestemming met 44 procent af. Een uitzondering is Groot-Brittannië: het aantal touringcarvakanties naar dit land was in 2014 ruim drie keer zo hoog als in 2004.

De tanende populariteit van de touringcar is volgens het CSB ook terug te zien in het aantal kilometers dat door Nederlandse touringcars in het buitenland wordt afgelegd. Waar deze bussen daar in 2004 gezamenlijk nog 109,3 miljoen kilometer aflegden, was dit in 2014 gedaald naar 83,6 miljoen kilometer.

Lichte verbetering

“KNV Bus herkent de cijfers van het CBS, maar ziet gelukkig ook licht aan het eind van de tunnel, met name voor wat betreft de in het buitenland gereden kilometers.” Dat stelt Hilbert Michel, beleidsmedewerker KNV Bus. “In tien jaar tijd is dit aantal inderdaad teruggelopen, maar als de afgelopen vijf jaar nader geanalyseerd worden, zien we weer een lichte verbetering: van 85,5 miljoen in 2010 naar 92,9 miljoen in 2015. Dit blijkt uit eigen cijfers, die KNV en Panteia binnenkort zullen presenteren.”

Onderwerpen: , ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur bij ProMedia, de uitgeverij van TaxiPro.

2 reacties op “Touringcar fors minder populair voor buitenlandse vakantie”

Edwin Besseling|01.07.16|16:08

In ieder geval mooie touringcars op het plaatje :)

peter driessen|02.12.16|14:39

Natuurlijk wie gaat er in een touringcar zitten de hele reis dagen achter elkaar .
Vliegen is goedkoper en sneller.
Zal nog wel minder worden in de toekomst als dit zo door gaat met de prijs vechters
zoals er al vele zijn vroeger was dat niet zo toen koste een vlieg ticket 3 maal zoveel zo moeilijk is dat niet.