ANP - Pouw Vervoer
Sinds coronapandemie

Touringcarbedrijven wijzen vaker aanvragen voor schoolreizen af

Ook Pouw Vervoer moet vaker 'nee' verkopen tegen scholen. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Harold Versteeg

Touringcarbedrijven moeten vaker ‘nee’ verkopen aan scholen die een bus willen huren voor een schoolreis. Meerdere touringcarbedrijven zeggen dagelijks aanvragen te moeten afwijzen, omdat ze niet op tijd zijn ingediend. De bedrijven merken dat de vraag sinds het einde van de coronamaatregelen groot is, terwijl de sector kampt met personeelstekort en een kleiner wagenpark.

“Door corona is het aantal bussen in een wagenpark en daardoor ook het aantal buschauffeurs afgenomen”, zegt een woordvoerder van branchevereniging Koninklijk Nederlands Busvervoer (KNV). “Zeker als je bedenkt dat er voor de coronapandemie net genoeg capaciteit was voor alle schoolreizen, dan is het logisch dat je in de problemen komt als je niet lang van tevoren een touringcar hebt vastgelegd.” Hij raadt scholen aan om eerder of later in het jaar op reis te gaan.

Wie het eerst komt, wie het eerst maalt

“In het verleden kon je makkelijk drie maanden van tevoren iets regelen. Nu is het: wie het eerste komt wie het eerste maalt,” zegt Martijn van der Kroef, directeur van Pouw Vervoer uit Vianen. Met zo’n 120 touringcars is het bedrijf naar eigen zeggen een van de grootste van Nederland. Volgens Van der Kroef moet Pouw gemiddeld zo’n vijf scholen per dag teleurstellen. “We zien dat een aantal scholen heel erg laat uitstapjes regelen. Voor corona ging een school een keer per jaar op schoolreis, nu is dat twee keer omdat ze tijdens de corona niet konden.”

Van Kooten Reizen uit Kootwijkerbroek zegt zich goed voorbereid te hebben op alle mogelijke problemen. “In coronatijd hebben wij geen mensen hoeven ontslaan, waardoor we genoeg chauffeurs hebben”, zegt directeur Simon van Kooten. Ook heeft het bedrijf volgens hem op tijd zijn wagenpark vernieuwd. Daardoor heeft het bedrijf geen last van vertraagde leveringen vanwege het wereldwijde gebrek aan materialen. Toch moet het bedrijf dagelijks nee zeggen tegen scholen. “Wij proberen wel samen met scholen te kijken of ze op een andere dag op schoolreis kunnen. Het komt nu vaker voor dat zo’n reis naar het najaar wordt verplaatst.”

Laksheid

Verschoor Reizen uit Hardinxveld-Giessendam heeft een “luxeprobleem” door de grote vraag. “Het is de laksheid van scholen”, zegt directeur Marjandal Verschoor. “Op het laatste moment beseffen ze dat ze een bus moeten huren terwijl het hele jaar een schoolreis vaststaat.” Dat is ook een reden waarom een schoolreis prijzig is, zegt ze. “Scholen klagen dat een schoolreis te duur is, maar als je te laat reageert dan wordt het vanzelf te duur.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits/ANP

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Touringcarbedrijven wijzen vaker aanvragen voor schoolreizen af | TaxiPro
ANP - Pouw Vervoer
Sinds coronapandemie

Touringcarbedrijven wijzen vaker aanvragen voor schoolreizen af

Ook Pouw Vervoer moet vaker 'nee' verkopen tegen scholen. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Harold Versteeg

Touringcarbedrijven moeten vaker ‘nee’ verkopen aan scholen die een bus willen huren voor een schoolreis. Meerdere touringcarbedrijven zeggen dagelijks aanvragen te moeten afwijzen, omdat ze niet op tijd zijn ingediend. De bedrijven merken dat de vraag sinds het einde van de coronamaatregelen groot is, terwijl de sector kampt met personeelstekort en een kleiner wagenpark.

“Door corona is het aantal bussen in een wagenpark en daardoor ook het aantal buschauffeurs afgenomen”, zegt een woordvoerder van branchevereniging Koninklijk Nederlands Busvervoer (KNV). “Zeker als je bedenkt dat er voor de coronapandemie net genoeg capaciteit was voor alle schoolreizen, dan is het logisch dat je in de problemen komt als je niet lang van tevoren een touringcar hebt vastgelegd.” Hij raadt scholen aan om eerder of later in het jaar op reis te gaan.

Wie het eerst komt, wie het eerst maalt

“In het verleden kon je makkelijk drie maanden van tevoren iets regelen. Nu is het: wie het eerste komt wie het eerste maalt,” zegt Martijn van der Kroef, directeur van Pouw Vervoer uit Vianen. Met zo’n 120 touringcars is het bedrijf naar eigen zeggen een van de grootste van Nederland. Volgens Van der Kroef moet Pouw gemiddeld zo’n vijf scholen per dag teleurstellen. “We zien dat een aantal scholen heel erg laat uitstapjes regelen. Voor corona ging een school een keer per jaar op schoolreis, nu is dat twee keer omdat ze tijdens de corona niet konden.”

Van Kooten Reizen uit Kootwijkerbroek zegt zich goed voorbereid te hebben op alle mogelijke problemen. “In coronatijd hebben wij geen mensen hoeven ontslaan, waardoor we genoeg chauffeurs hebben”, zegt directeur Simon van Kooten. Ook heeft het bedrijf volgens hem op tijd zijn wagenpark vernieuwd. Daardoor heeft het bedrijf geen last van vertraagde leveringen vanwege het wereldwijde gebrek aan materialen. Toch moet het bedrijf dagelijks nee zeggen tegen scholen. “Wij proberen wel samen met scholen te kijken of ze op een andere dag op schoolreis kunnen. Het komt nu vaker voor dat zo’n reis naar het najaar wordt verplaatst.”

Laksheid

Verschoor Reizen uit Hardinxveld-Giessendam heeft een “luxeprobleem” door de grote vraag. “Het is de laksheid van scholen”, zegt directeur Marjandal Verschoor. “Op het laatste moment beseffen ze dat ze een bus moeten huren terwijl het hele jaar een schoolreis vaststaat.” Dat is ook een reden waarom een schoolreis prijzig is, zegt ze. “Scholen klagen dat een schoolreis te duur is, maar als je te laat reageert dan wordt het vanzelf te duur.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits/ANP

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.