Passagier Uber

Uber boekt voor het eerst sinds oprichting winst

Foto: Uber

Uber heeft voor het eerst sinds de oprichting van het platform in een kwartaal winst geboekt. Het bedrijf verdiende 8 miljoen dollar, een kleine 7 miljoen euro. Dit betreft wel de operationele winst, dus voordat afschrijvingen, belastingen en rentebetalingen van het resultaat worden afgehaald. 

Het taxiplatform moest in het tweede kwartaal van dit jaar nog flinke kosten maken om chauffeurs die het bedrijf in verband met corona eerder verlieten weer terug te krijgen. Deze inspanning zorgde voor een operationeel verlies dat groter was dan verwacht, namelijk van ruim een half miljard dollar.

Deze chauffeurs waren nodig omdat Uber de taximarkt zag aantrekken doordat mensen weer meer op pad gingen. Tegelijkertijd werd er meer verdiend aan de maaltijdbezorgingstak die tijdens de coronapandemie de belangrijkste afdeling van het bedrijf werd. Daar zijn de kosten wel wat hoger, dus het draaiende houden van het onderdeel kost Uber nog geld.

Onder de streep nettoverlies van 2,4 miljard dollar

De boekingen bij de taxi-afdeling stegen in het derde kwartaal met zo’n twee derde op jaarbasis tot 9,9 miljard dollar, omgerekend 8,6 miljard euro. De maaltijdbezorgingstak was goed voor de helft meer aan boekingen, tot een waarde van 12,8 miljard. Die bedragen zijn inclusief het deel dat aan de restaurants, bezorgers en taxichauffeurs moeten worden betaald.

De omzet van Uber kwam op 4,8 miljard dollar uit, tegen 2,8 miljard dollar in de maanden juli tot en met september van 2020. Het nettoverlies van Uber nam ondanks de operationele winst toe. Onder de streep stond een verlies van 2,4 miljard dollar. Dat was een jaar eerder nog 1,1 miljard dollar.

Bron: ANP

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.