Taxichauffeur met mondkapje. Foto: IRU

Nieuwe coronamaatregelen nadelig voor taxi- en touringcarsector

Taxichauffeur met mondkapje. Foto: IRU, foto bij nieuwsbericht

Met een mix van oude en nieuwe maatregelen wil het demissionaire kabinet het stijgende aantal coronabesmettingen terugdringen. Dit maakten Premier Rutte en minister De Jonge dinsdag bekend tijdens de persconferentie. Ondanks dat er geen nieuwe maatregelen afgekondigd zijn voor het taxi- en touringcarvervoer, zullen de veranderingen wel consequenties hebben voor de twee sectoren. 

De basismaatregelen zoals thuisblijven bij klachten en geen handen schudden, gaan weer gelden. Daarbij geldt het dringende advies om anderhalve meter afstand te houden en is het binnenlands reisadvies opnieuw van kracht. Dit betekent dat drukte onderweg moet worden vermeden en buiten de spits moet worden gereisd. In taxi- en touringcarvoertuigen is niet opnieuw een maximering aangekondigd.

Het dragen van een mondkapje in taxi’s en touringcars was daarentegen al verplicht voor volwassenen, maar geldt vanaf 6 november ook weer in alle publiek toegankelijke binnenruimtes en bij contactberoepen. Op plekken waar bezoekers een coronatoegangsbewijs moeten tonen, hoeft er geen mondkapje gedragen te worden.

Het coronabewijs wordt daarentegen wel in meer sectoren ingevoerd. Zo kunnen bezoekers van sportscholen, terrassen en musea alleen nog naar binnen als ze een geldige QR-code laten zien. Ditzelfde geldt voor mensen die deelnemen aan of publiek zijn bij amateursportwedstrijden en later ook voor pretparken en dierentuinen.

Vraag naar vervoer lager

Hoewel er voor de zorgvervoer-, taxi- en touringcarbedrijven zelf op korte termijn niets verandert, betekenen de maatregelen waarschijnlijk wel dat de vraag naar vervoer weer lager wordt. Dat zal vooral zo zijn in de consumententaximarkt en in het touringcarvervoer en wat minder in het zorgvervoer. “Dat is geen fijne ontwikkeling nu de bedrijven net de volumes weer wat zagen stijgen”, aldus Hilbert Michel van KNV. “Hoe het precies uit gaat pakken is uiteraard de vraag, maar we kijken er wel met enige zorgen naar.”

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Nieuwe coronamaatregelen nadelig voor taxi- en touringcarsector | TaxiPro
Taxichauffeur met mondkapje. Foto: IRU

Nieuwe coronamaatregelen nadelig voor taxi- en touringcarsector

Taxichauffeur met mondkapje. Foto: IRU, foto bij nieuwsbericht

Met een mix van oude en nieuwe maatregelen wil het demissionaire kabinet het stijgende aantal coronabesmettingen terugdringen. Dit maakten Premier Rutte en minister De Jonge dinsdag bekend tijdens de persconferentie. Ondanks dat er geen nieuwe maatregelen afgekondigd zijn voor het taxi- en touringcarvervoer, zullen de veranderingen wel consequenties hebben voor de twee sectoren. 

De basismaatregelen zoals thuisblijven bij klachten en geen handen schudden, gaan weer gelden. Daarbij geldt het dringende advies om anderhalve meter afstand te houden en is het binnenlands reisadvies opnieuw van kracht. Dit betekent dat drukte onderweg moet worden vermeden en buiten de spits moet worden gereisd. In taxi- en touringcarvoertuigen is niet opnieuw een maximering aangekondigd.

Het dragen van een mondkapje in taxi’s en touringcars was daarentegen al verplicht voor volwassenen, maar geldt vanaf 6 november ook weer in alle publiek toegankelijke binnenruimtes en bij contactberoepen. Op plekken waar bezoekers een coronatoegangsbewijs moeten tonen, hoeft er geen mondkapje gedragen te worden.

Het coronabewijs wordt daarentegen wel in meer sectoren ingevoerd. Zo kunnen bezoekers van sportscholen, terrassen en musea alleen nog naar binnen als ze een geldige QR-code laten zien. Ditzelfde geldt voor mensen die deelnemen aan of publiek zijn bij amateursportwedstrijden en later ook voor pretparken en dierentuinen.

Vraag naar vervoer lager

Hoewel er voor de zorgvervoer-, taxi- en touringcarbedrijven zelf op korte termijn niets verandert, betekenen de maatregelen waarschijnlijk wel dat de vraag naar vervoer weer lager wordt. Dat zal vooral zo zijn in de consumententaximarkt en in het touringcarvervoer en wat minder in het zorgvervoer. “Dat is geen fijne ontwikkeling nu de bedrijven net de volumes weer wat zagen stijgen”, aldus Hilbert Michel van KNV. “Hoe het precies uit gaat pakken is uiteraard de vraag, maar we kijken er wel met enige zorgen naar.”

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.