Dodelijk ongeval met taxi in Leiden niet te wijten aan verkeerssituatie

Politie. Foto: Thom Mandos

Het ongeval op 8 juni 2021 in Leiden waarbij een zevenjarig meisje om het leven kwam, is niet veroorzaakt door de verkeerssituatie. Het meisje kwam onder een bus terecht nadat ze moest uitwijken voor een openslaande taxideur. Uit politie-onderzoek is wel gebleken dat de gemeente procedurele fouten heeft gemaakt rond het verplaatsen van de markt, waardoor bussen tegen de rij-richting moesten inrijden. 

Het dodelijke ongeval vond plaats op de Steenstraat in het centrum van Leiden, waar het krap en druk was omdat de markt was verplaatst vanwege de coronamaatregelen. Een taxi stopte deels op de stoep, waarna een passagier de portier opendeed. Het meisje kwam toen net langsgereden met haar ouders en week hiervoor uit. Ze kwam hierna onder een bus terecht en overleed.

Direct na het ongeluk was er veel kritiek vanuit de politiek op de manier waarop de bussen rond de plek van het ongeval werden omgeleid. Uit politie-onderzoek is nu gebleken dat het verkeersbesluit niet formeel was genomen, terwijl dit wel had gemoeten. Bovendien is de politie niet formeel om advies gevraagd naar de tijdelijke maatregelen. Toch zouden de procedurele fouten geen invloed hebben gehad op het dodelijke ongeluk, meldt het lokale medium Sleutelstad.

Passagier vervolgd

Burgemeester Lenferink laat in een brief aan de gemeenteraad weten dat als er wel om formeel advies zou zijn gevraagd aan het college, zij niet tot een andere keuze waren gekomen ten aanzien van de verkeerssituatie. Dit neemt volgens hem echter niet weg dat het college in de juridische en procedurele navolging nauwkeuriger had kunnen zijn en officieel een verkeersbesluit had moeten nemen.

De officier van justitie heeft in december besloten om de 27-jarige passagier die de portier van de taxi opende, te vervolgen voor het veroorzaken van een ongeval met dodelijke afloop. Hij zal naar verwachting in de loop van dit jaar voor de rechter moeten verschijnen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Dodelijk ongeval met taxi in Leiden niet te wijten aan verkeerssituatie | TaxiPro

Dodelijk ongeval met taxi in Leiden niet te wijten aan verkeerssituatie

Politie. Foto: Thom Mandos

Het ongeval op 8 juni 2021 in Leiden waarbij een zevenjarig meisje om het leven kwam, is niet veroorzaakt door de verkeerssituatie. Het meisje kwam onder een bus terecht nadat ze moest uitwijken voor een openslaande taxideur. Uit politie-onderzoek is wel gebleken dat de gemeente procedurele fouten heeft gemaakt rond het verplaatsen van de markt, waardoor bussen tegen de rij-richting moesten inrijden. 

Het dodelijke ongeval vond plaats op de Steenstraat in het centrum van Leiden, waar het krap en druk was omdat de markt was verplaatst vanwege de coronamaatregelen. Een taxi stopte deels op de stoep, waarna een passagier de portier opendeed. Het meisje kwam toen net langsgereden met haar ouders en week hiervoor uit. Ze kwam hierna onder een bus terecht en overleed.

Direct na het ongeluk was er veel kritiek vanuit de politiek op de manier waarop de bussen rond de plek van het ongeval werden omgeleid. Uit politie-onderzoek is nu gebleken dat het verkeersbesluit niet formeel was genomen, terwijl dit wel had gemoeten. Bovendien is de politie niet formeel om advies gevraagd naar de tijdelijke maatregelen. Toch zouden de procedurele fouten geen invloed hebben gehad op het dodelijke ongeluk, meldt het lokale medium Sleutelstad.

Passagier vervolgd

Burgemeester Lenferink laat in een brief aan de gemeenteraad weten dat als er wel om formeel advies zou zijn gevraagd aan het college, zij niet tot een andere keuze waren gekomen ten aanzien van de verkeerssituatie. Dit neemt volgens hem echter niet weg dat het college in de juridische en procedurele navolging nauwkeuriger had kunnen zijn en officieel een verkeersbesluit had moeten nemen.

De officier van justitie heeft in december besloten om de 27-jarige passagier die de portier van de taxi opende, te vervolgen voor het veroorzaken van een ongeval met dodelijke afloop. Hij zal naar verwachting in de loop van dit jaar voor de rechter moeten verschijnen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.