Seksueel misbruik. Foto: iStock / Andrey Popov
Rechtspraak

Taxichauffeur de cel in voor poging tot verkrachting en diefstal

Seksueel misbruik. Foto: iStock / Andrey Popov (onbeperkt gebruik)

Twaalf maanden cel. Deze straf heeft een 23-jarige taxichauffeur onder meer opgelegd gekregen voor een poging tot verkrachting van een vrouwelijke passagier in Amsterdam en het beroven van een zestienjarig meisje van haar telefoon. 

Het eerste strafbare feit vond plaats op 3 augustus 2019. Na een avond stappen tijdens de Gay Pride probeerde een vrouw tevergeefs een taxi te bestellen via haar telefoon. Uiteindelijk kwam ze de verdachte op straat tegen, die aanbood om haar met zijn taxi naar huis te brengen. De vrouw stemde in en ze reden naar Amsterdam-Noord zodat ze daar geld kon pinnen voor de rit.

De vrouw gaf aan dat de taxichauffeur tijdens de rit plotseling alle autoportieren vergrendelde. Vervolgens zou hij zijn broek en onderbroek uitgedaan hebben, een poging hebben gedaan om haar te zoenen, haar hardhandig naar hem toe hebben getrokken en betast hebben, haar hoofd naar zijn kruis hebben geduwd en haar had op zijn geslachtsdeel hebben gelegd. Bovendien zou hij haar aan hebben gespoord om hem af te trekken en geprobeerd hebben om haar broek open te maken.

WhatsApp-berichten en hevige emoties

Deze verklaring wordt ondersteund door andere bewijsmiddelen, zoals WhatsApp-berichten die de vrouw vanuit de taxi heeft gestuurd naar een vriendin. Zo schreef ze dat ze in een “vage taxi” zat en zich niet relaxed voelde. Ze deelde vervolgens haar locatie omdat ze het gevoel had dat er iets niet klopte. Ze had toen al een paar keer gevraagd waarom de chauffeur zo omreed. Even later appte ze haar vriendin dat ze bijna verkracht was en smeekte ze haar om haar locatie te volgen. De taxi werd later gestopt door de politie voor controle. De vrouw zou toen hevig geëmotioneerd de auto uit zijn gestapt.

De chauffeur verklaarde dat hij uit zichzelf gestopt was met het verrichten van seksuele handelingen toen hij merkte dat de vrouw ‘afhaakte’. Dit is echter niet aannemelijk geworden. De rechter is ervan overtuigd dat de man is gestopt vanwege het verzet van de vrouw en haar afleidingstactieken. Zo zou ze aangegeven hebben dat ze een tandprothese had, om de man niet te hoeven pijpen. Al met al is de rechtbank tot de conclusie gekomen dat er sprake is geweest van een poging tot verkrachting.

Telefoon uit de achterzak gepakt

De man heeft zich ook schuldig gemaakt aan het stelen van een telefoon op 24 oktober 2020. Een meisje van zestien fietste door het centrum van Amsterdam toen de verdachte naast haar kwam fietsen en haar aansprak. Nadat het meisje hem verzocht om door te fietsen, pakte hij haar telefoon uit de achterzak van haar broek en fietste hij er vandoor. Dat het echt de verdachte is geweest die dit heeft gedaan, wordt bewezen door  getuigenverklaringen en camerabeelden van een bedrijf.

Leven op de rit

Als gevolg van het eerste strafbare feit heeft de man zijn taxipas in moeten leveren, waardoor hij niet meer als taxichauffeur kan werken. Uit onderzoek zijn verder geen aanwijzingen voor psychische problematiek of seksueel afwijkende interesses bij hem naar voren gekomen. Wel is duidelijk geworden dat de man sinds het plegen van de strafbare feiten heeft gewerkt aan het op de rit krijgen van zijn leven. Zo heeft hij een opleiding gevolgd tot elektricien, is hij getrouwd, heeft hij een kind en een eigen woning.

De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf ook rekening gehouden met het feit dat de zogenoemde ‘redelijke termijn van berechting’ van twee jaar is overschreden. De overschrijding in de eerstgenoemde zaak was namelijk al bijna een half jaar. Uiteindelijk werd een gevangenisstraf van twaalf maanden als gepast gezien voor beide feiten, waarvan zes maanden in eerste instantie zullen vervallen. Daarbij geldt er een proeftijd van twee jaar. Ook moet de man het eerste slachtoffer 3.000 euro betalen voor immateriële schade.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Taxichauffeur de cel in voor poging tot verkrachting en diefstal | TaxiPro
Seksueel misbruik. Foto: iStock / Andrey Popov
Rechtspraak

Taxichauffeur de cel in voor poging tot verkrachting en diefstal

Seksueel misbruik. Foto: iStock / Andrey Popov (onbeperkt gebruik)

Twaalf maanden cel. Deze straf heeft een 23-jarige taxichauffeur onder meer opgelegd gekregen voor een poging tot verkrachting van een vrouwelijke passagier in Amsterdam en het beroven van een zestienjarig meisje van haar telefoon. 

Het eerste strafbare feit vond plaats op 3 augustus 2019. Na een avond stappen tijdens de Gay Pride probeerde een vrouw tevergeefs een taxi te bestellen via haar telefoon. Uiteindelijk kwam ze de verdachte op straat tegen, die aanbood om haar met zijn taxi naar huis te brengen. De vrouw stemde in en ze reden naar Amsterdam-Noord zodat ze daar geld kon pinnen voor de rit.

De vrouw gaf aan dat de taxichauffeur tijdens de rit plotseling alle autoportieren vergrendelde. Vervolgens zou hij zijn broek en onderbroek uitgedaan hebben, een poging hebben gedaan om haar te zoenen, haar hardhandig naar hem toe hebben getrokken en betast hebben, haar hoofd naar zijn kruis hebben geduwd en haar had op zijn geslachtsdeel hebben gelegd. Bovendien zou hij haar aan hebben gespoord om hem af te trekken en geprobeerd hebben om haar broek open te maken.

WhatsApp-berichten en hevige emoties

Deze verklaring wordt ondersteund door andere bewijsmiddelen, zoals WhatsApp-berichten die de vrouw vanuit de taxi heeft gestuurd naar een vriendin. Zo schreef ze dat ze in een “vage taxi” zat en zich niet relaxed voelde. Ze deelde vervolgens haar locatie omdat ze het gevoel had dat er iets niet klopte. Ze had toen al een paar keer gevraagd waarom de chauffeur zo omreed. Even later appte ze haar vriendin dat ze bijna verkracht was en smeekte ze haar om haar locatie te volgen. De taxi werd later gestopt door de politie voor controle. De vrouw zou toen hevig geëmotioneerd de auto uit zijn gestapt.

De chauffeur verklaarde dat hij uit zichzelf gestopt was met het verrichten van seksuele handelingen toen hij merkte dat de vrouw ‘afhaakte’. Dit is echter niet aannemelijk geworden. De rechter is ervan overtuigd dat de man is gestopt vanwege het verzet van de vrouw en haar afleidingstactieken. Zo zou ze aangegeven hebben dat ze een tandprothese had, om de man niet te hoeven pijpen. Al met al is de rechtbank tot de conclusie gekomen dat er sprake is geweest van een poging tot verkrachting.

Telefoon uit de achterzak gepakt

De man heeft zich ook schuldig gemaakt aan het stelen van een telefoon op 24 oktober 2020. Een meisje van zestien fietste door het centrum van Amsterdam toen de verdachte naast haar kwam fietsen en haar aansprak. Nadat het meisje hem verzocht om door te fietsen, pakte hij haar telefoon uit de achterzak van haar broek en fietste hij er vandoor. Dat het echt de verdachte is geweest die dit heeft gedaan, wordt bewezen door  getuigenverklaringen en camerabeelden van een bedrijf.

Leven op de rit

Als gevolg van het eerste strafbare feit heeft de man zijn taxipas in moeten leveren, waardoor hij niet meer als taxichauffeur kan werken. Uit onderzoek zijn verder geen aanwijzingen voor psychische problematiek of seksueel afwijkende interesses bij hem naar voren gekomen. Wel is duidelijk geworden dat de man sinds het plegen van de strafbare feiten heeft gewerkt aan het op de rit krijgen van zijn leven. Zo heeft hij een opleiding gevolgd tot elektricien, is hij getrouwd, heeft hij een kind en een eigen woning.

De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf ook rekening gehouden met het feit dat de zogenoemde ‘redelijke termijn van berechting’ van twee jaar is overschreden. De overschrijding in de eerstgenoemde zaak was namelijk al bijna een half jaar. Uiteindelijk werd een gevangenisstraf van twaalf maanden als gepast gezien voor beide feiten, waarvan zes maanden in eerste instantie zullen vervallen. Daarbij geldt er een proeftijd van twee jaar. Ook moet de man het eerste slachtoffer 3.000 euro betalen voor immateriële schade.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.