Uber

‘Uber en FNV moeten allebei inschikken’

Bron: Uber

Het conflict tussen taxiplatform en vakbond FNV bewijst maar weer eens dat er meer sturing vanuit de overheid moet komen om een goede oplossing te bedenken voor zelfstandigen. Dat zei advocaat en docent arbeidsrecht Johan Zwemmer van de Universiteit van Amsterdam eerder deze week in het tv-programma EenVandaag. Met het sanctieloze vonnis van de rechter van afgelopen najaar zijn beide partijen niet geholpen, vindt hij.

De rechter bepaalde in dat vonnis dat de Uber-chauffeurs geen zelfstandigen zijn maar werknemers. Uber moet ze dus in dienst nemen en zich houden aan de taxi-cao. Volgens het Amerikaanse bedrijf kan dat helemaal niet omdat die cao onuitvoerbaar is voor een platformbedrijf als dat van Uber. Omdat Uber nog geen uitvoering heeft gegeven aan de cao, stapte FNV vorige week opnieuw naar de rechter om met een dwangsom te eisen dat de Uber-chauffeurs alsnog in dienst genomen worden.

Taxi-cao aanpassen

Tegen EenVandaag zei Zwemmer begrip te hebben voor beide standpunten. Zolang de Uber-chauffeurs niet in dienst zijn dragen ze geen premies en belastingen af en bouwen geen pensioen op. Ook zijn ze kwetsbaar als ze hun werk verliezen, zoals FNV benadrukt. Tegelijkertijd kan de docent zich voorstellen dat het moeilijk is voor Uber om de cao in de bestaande vorm uit te voeren. “Uber ziet zichzelf als een platform en werkt met een ander model dan traditionele taxibedrijven, waarvoor de bestaande cao is opgesteld.”

Het vonnis van afgelopen najaar helpt partijen ook niet echt, want de rechter verbindt er geen sancties aan. Zwemmer ziet de oplossing in onderhandelingen tussen Uber en FNV, waarbij beide partijen water bij de wijn doen. “Beide partijen moeten inschikken.” Ze kunnen bijvoorbeeld kijken of er een aangepaste taxi-cao kan komen die beter aansluit bij het bedrijfsmodel van Uber.

Algemeen maatschappelijk probleem

Het gebrek aan arbeidsovereenkomsten speelt niet alleen bij platforms als Uber, maar is een algemeen maatschappelijk probleem volgens Zwemmer. Daarom pleitte hij bij EenVandaag voor meer sturing vanuit de overheid. De inspanningen vanuit de overheid tot nu toe lijken er in de ogen van Zwemmer op te wijzen dat het kabinet ook niet goed weet wat het aan moet met zelfstandigen.

Het wachten is nu op de uitspraak van de rechter in de rechtszaak van vorige week. Daarnaast loopt er nog een hoger beroep van Uber tegen het vonnis van de rechter van afgelopen najaar.

Vergelijkbare zaak: Deliveroo

Toevalligerwijs deed de Hoge Raad vorige week uitspraak in een vergelijkbare zaak, alleen ging het niet om Uber, maar om maaltijdbezorger Deliveroo. Daarin draaide het eveneens om de vraag of  – in dit geval – bezorgers werknemers zijn of zelfstandigen. FNV was de juridische strijd een paar jaar geleden aangegaan. Eerder hadden de rechtbank en het gerechtshof al geoordeeld dat maaltijdbezorgers werken op basis van een arbeidsovereenkomst. De Hoge Raad kwam tot hetzelfde oordeel.

In de uitspraak gaat de hoogste rechter uitvoerig in op Nederlandse en Europese ontwikkelingen die te maken hebben met platformwerk. Net als advocaat Johan Zwemmer constateert ook de Hoge Raad dat gebrek aan handhaving door de overheid bij de beoordeling van arbeidsrelaties een groot probleem is. Daardoor kunnen bedrijven makkelijk de grenzen opzoeken.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Yvonne Ton

1 reactie op “‘Uber en FNV moeten allebei inschikken’”

Stef Bouwhuis|30.06.22|14:28

Naast ‘werknemers’ en ‘zelfstandigen zonder personeel’ is er nog nog een derde categorie bekend bij de Belastingdienst: de vrije werker. De vrije werker schrijft zich niet in bij de kvk en krijgt (bijna) bruto uitbetaald. Hij maakt geen gebruik van aftrekposten. Hij betaalt inkomstenbelasting bij zijn jaaraangifte. Als Uber eigen voertuigen zou gebruiken en daarop ‘vrije werkers’ zou inzetten, via Werkstandby, die ook reserveert voor pensioen en ziekte, is dat een forse verbetering!