Eberhard van der Laan, burgemeester, Amsterdam

Amsterdam stuurt taxichauffeurs nog snel sms-bom over TTO

De gemeente Amsterdam stuurt vrijdag 31 mei een laatste sms-bom aan 2300 taxichauffeurs van buiten de hoofdstad. Wie het tekstbericht in de wind slaat, moet alsnog bloeden en wel financieel. 25.000 euro bedraagt de maximale boete voor wie de dag erna op een Amsterdamse taxistandplaats verschijnt zonder aangesloten te zijn bij een Toegelaten Taxi Organisatie (TTO). Die zaterdag 1 juni begint de hoofdstad meteen met strikte handhaving. 

Behalve de sms-bom op 31 mei verstuurt de gemeente Amsterdam alle taxibedrijven in Nederland een brief om te melden dat chauffeurs per 1 juni alleen op de hun standplaatsen mogen verschijnen wanneer zij in het bezit zijn van de genoemde hoofdstedelijke gemeentevergunning. Daarin ook waarschuwing voor hoge boetes. In februari toen de gemeente ook al een sms-bom plaatste, werd daarvan nog geen gewag gemaakt.

Taxichauffeurs

Amsterdam introduceerde de eis van aansluiting bij een kwaliteitsorganisatie in reactie op de belabberde manieren van sommige taxichauffeurs in de hoofdstad. Weigering van korte ritten, omrijden en tal van ander soort overlast. De zogenaamde Toegelaten Taxiorganisatie (TTO) accepteert de Amsterdamse kwaliteitseisen en moet minstens honderd chauffeurs tellen.

Elf taxibedrijven werd tot nog toe een TTO-status toegewezen met nog drie aanvragen in behandeling. Duizend zogenaamde Taxxxipassen (geen typefout het is een minder subtiele verwijzing naar de drie Andreaskruizen in het stadswapen van de hoofdstad) werden begin mei al uitgedeeld aan chauffeurs van voornamelijk Amsterdamse taxibedrijven.

Standplaatsen

Bestaande standplaatsen worden bovendien uitgebreid en komen ook nieuwe: Eind 2015 bij alle ziekenhuizen, NS-stations, grote hotels, drukke uitgaansgelegenheden en toeristische trekpleisters, belooft Amsterdam. De gemeente zegt met de brieven- en sms-actie preventief te willen handelen. “Wat we willen vermijden is dat taxichauffeurs zonder vergunning op een standplaats staan en dan gaan beweren dat ze van niets afwisten,” zegt een woordvoerder van hun Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer.

Lees ook: TTO’s dienen voor 15 mei Taxxxipas aan te vragen voor chauffeurs

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.