taxibord, daklicht, taxi

Taxichauffeurs betalen zich blauw aan hotel-portiers

Hotelportiers in Amsterdam ontvangen tientallen tot soms honderden euro’s per dag van taxichauffeurs. Die moeten dat betalen omdat ze anders geen ritten krijgen. De praktijken worden bevestigd door taxicentrales, taxichauffeurs, hotels, gemeenten en de Belastingdienst. Dat schrijft de Telegraaf dinsdag op haar voorpagina.

De fiscus probeert nu een einde aan dit zwart-geld-circuit te maken. De portiers geven deze inkomsten immers niet op in hun belastingaangifte.

Taxichauffeurs

Taxichauffeurs moeten per rit 5 tot 15 euro afdragen aan de portiers. Doen ze dat niet, dan belt de portier een andere taxi. Dus de chauffeur voelt zich gedwongen te betalen. Dat betekent dat de uiteindelijke opbrengst per rit veel lager is dan wat de klant betaalt.

Ook in andere grote steden komen deze pratkijken voor, meldt een bedrijfsrechercheur in de krant. Maar vooral in Amsterdam is het schering en inslag.

Boordcomputer Taxi

De Belastingdienst zegt dan ook uit te kijken naar de nieuwe Boordcomputers Taxi om de controle op alle partijen te verbeteren. Daarmee kunnen de ritten achteraf aangetoond worden. De taxichauffeurs vinden het niet nodig daar op te wachten. Eén avondje meerijden levert al een hoop ‘foute’ portiers op. Maar daar wil de dienst nog niet aan.

Taxicentrale Amsterdam stelt in de Telegraaf keihard op te treden tegen chauffeurs die de commissie betalen aan portiers. “Chauffeurs houden dit zelf in stand zolang ze blijven betalen”, zegt een woordvoerder van de TCA. “Portiers zijn machtig in deze stad. Sommige hotels gedogen het. Ze laten deze ritten aan hun portiers over.”

Commissie

Taxicentrales hebben contracten met hotels, zegt TCA. “Wij werken gewoon tegen 10% commissie en het staat hotels vrij voor een ander te kiezen. Wij moeten concurreren. Maar de praktijken met de portiers zijn illegaal.”

Om de portierspremie tegen te werken, werken steeds meer hotels met vouchers voor taxiritten van Amsterdam naar Schiphol, tegen een standaardprijs. Daar komt dan geen portier meer aan te pas. Ook hebben enkele hotels een eigen taxistandplaats aangelegd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

5 reacties op “Taxichauffeurs betalen zich blauw aan hotel-portiers”

Kemal Ozen|24.07.13|02:31

He,he, Eindelijk aandacht van de media voor deze zaak!! Er zijn nieuwe TTO´s in Amsterdam die alleen op de been kunnen staan dankzij deze praktijken. De gemeente zou deze TTO´s eens extra onder de loep moeten nemen. Eigenlijk doet de gemeente geen voldoende onderzoek naar het reilen en zeilen van deze louche TTO´s. Bij TCA is bekend dat de eerlijke chauffeurs hun werk alleen maar via de centrale werk krijgen en op de standplaatsen klanten oppikken. Hoe staat het gesteld met andere TTO´s??

Kemal Ozen|24.07.13|02:41

Zelfs bij TCA zijn jammer genoeg foute chauffeurs die ook geld betalen aan portiers!! Deze zouden allang geroyeerd moeten worden, maar jammer genoeg gebeurt dat niet!!Ze pakken alleen doorsnee jongens zoals ik aan als je wat verkeerds doet. Laat ze bij Tca aub die foute chauffeurs opsporen en royeren. Deze tasten de goede naam van Tca aan.Ik geef me hierbij vrijwillig aan, om die eikels op te sporen en aan te pakken.O wee degene die mij nav deze reactie mijn eigendommen schade aanbrengt!!

Pierre van Aert|24.07.13|14:24

Portiers zouden de taxichauffeurs moeten betalen als ze klanten komen brengen.

Jan Geluk|25.07.13|10:57

dit is nieuw voor mij ,word het wiel weer opnieuw uitgevonden,wat normale mensen al jaren weten ,komt er nu een man met een aktetas en puntschoenen ff vertellen hoe we dit gaan oplossen.Nog even hebben we geen boordcomputer meer nodig Het is nu al niet meer te doen om je geld te verdienen, met al die mensen die geld van de ritprijs afsnoepen overhead genoemd in het engels

Jos Dinkelaar|25.07.13|12:29

Heb jaren vooruit betaald limo vervoer gedaan, maar vaak zijn de gasten dan al door de portiers in een te betalen taxi gezet en kom ik voor niets bij het hotel. Dus lichten ze hun eigen gasten van het hotel op.
Het zijn vooral de heel dure hotels waar dit voorkomt! De leiding van de hotels doet er niets aan, die hebben zelf boter op hun hoofd.
Het is te hopen de de FIOD deze portiers goed gaat aanpakken..

Taxichauffeurs betalen zich blauw aan hotel-portiers | TaxiPro
taxibord, daklicht, taxi

Taxichauffeurs betalen zich blauw aan hotel-portiers

Hotelportiers in Amsterdam ontvangen tientallen tot soms honderden euro’s per dag van taxichauffeurs. Die moeten dat betalen omdat ze anders geen ritten krijgen. De praktijken worden bevestigd door taxicentrales, taxichauffeurs, hotels, gemeenten en de Belastingdienst. Dat schrijft de Telegraaf dinsdag op haar voorpagina.

De fiscus probeert nu een einde aan dit zwart-geld-circuit te maken. De portiers geven deze inkomsten immers niet op in hun belastingaangifte.

Taxichauffeurs

Taxichauffeurs moeten per rit 5 tot 15 euro afdragen aan de portiers. Doen ze dat niet, dan belt de portier een andere taxi. Dus de chauffeur voelt zich gedwongen te betalen. Dat betekent dat de uiteindelijke opbrengst per rit veel lager is dan wat de klant betaalt.

Ook in andere grote steden komen deze pratkijken voor, meldt een bedrijfsrechercheur in de krant. Maar vooral in Amsterdam is het schering en inslag.

Boordcomputer Taxi

De Belastingdienst zegt dan ook uit te kijken naar de nieuwe Boordcomputers Taxi om de controle op alle partijen te verbeteren. Daarmee kunnen de ritten achteraf aangetoond worden. De taxichauffeurs vinden het niet nodig daar op te wachten. Eén avondje meerijden levert al een hoop ‘foute’ portiers op. Maar daar wil de dienst nog niet aan.

Taxicentrale Amsterdam stelt in de Telegraaf keihard op te treden tegen chauffeurs die de commissie betalen aan portiers. “Chauffeurs houden dit zelf in stand zolang ze blijven betalen”, zegt een woordvoerder van de TCA. “Portiers zijn machtig in deze stad. Sommige hotels gedogen het. Ze laten deze ritten aan hun portiers over.”

Commissie

Taxicentrales hebben contracten met hotels, zegt TCA. “Wij werken gewoon tegen 10% commissie en het staat hotels vrij voor een ander te kiezen. Wij moeten concurreren. Maar de praktijken met de portiers zijn illegaal.”

Om de portierspremie tegen te werken, werken steeds meer hotels met vouchers voor taxiritten van Amsterdam naar Schiphol, tegen een standaardprijs. Daar komt dan geen portier meer aan te pas. Ook hebben enkele hotels een eigen taxistandplaats aangelegd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

5 reacties op “Taxichauffeurs betalen zich blauw aan hotel-portiers”

Kemal Ozen|24.07.13|02:31

He,he, Eindelijk aandacht van de media voor deze zaak!! Er zijn nieuwe TTO´s in Amsterdam die alleen op de been kunnen staan dankzij deze praktijken. De gemeente zou deze TTO´s eens extra onder de loep moeten nemen. Eigenlijk doet de gemeente geen voldoende onderzoek naar het reilen en zeilen van deze louche TTO´s. Bij TCA is bekend dat de eerlijke chauffeurs hun werk alleen maar via de centrale werk krijgen en op de standplaatsen klanten oppikken. Hoe staat het gesteld met andere TTO´s??

Kemal Ozen|24.07.13|02:41

Zelfs bij TCA zijn jammer genoeg foute chauffeurs die ook geld betalen aan portiers!! Deze zouden allang geroyeerd moeten worden, maar jammer genoeg gebeurt dat niet!!Ze pakken alleen doorsnee jongens zoals ik aan als je wat verkeerds doet. Laat ze bij Tca aub die foute chauffeurs opsporen en royeren. Deze tasten de goede naam van Tca aan.Ik geef me hierbij vrijwillig aan, om die eikels op te sporen en aan te pakken.O wee degene die mij nav deze reactie mijn eigendommen schade aanbrengt!!

Pierre van Aert|24.07.13|14:24

Portiers zouden de taxichauffeurs moeten betalen als ze klanten komen brengen.

Jan Geluk|25.07.13|10:57

dit is nieuw voor mij ,word het wiel weer opnieuw uitgevonden,wat normale mensen al jaren weten ,komt er nu een man met een aktetas en puntschoenen ff vertellen hoe we dit gaan oplossen.Nog even hebben we geen boordcomputer meer nodig Het is nu al niet meer te doen om je geld te verdienen, met al die mensen die geld van de ritprijs afsnoepen overhead genoemd in het engels

Jos Dinkelaar|25.07.13|12:29

Heb jaren vooruit betaald limo vervoer gedaan, maar vaak zijn de gasten dan al door de portiers in een te betalen taxi gezet en kom ik voor niets bij het hotel. Dus lichten ze hun eigen gasten van het hotel op.
Het zijn vooral de heel dure hotels waar dit voorkomt! De leiding van de hotels doet er niets aan, die hebben zelf boter op hun hoofd.
Het is te hopen de de FIOD deze portiers goed gaat aanpakken..