Schiphol taxibord

Extra boa’s tegen hardnekkige ronselaars Schiphol

Foto: ProMedia

Met de inzet van twaalf extra buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) hopen Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer ook de laatste taxironselaars van de luchthaven te verdrijven. De gemeentelijke boa’s die sinds dit weekend worden ingezet, hebben meer bevoegdheden dan hun collega’s van Schiphol. Die partij neemt de kosten van de extra personele inzet voor zijn rekening.

Sinds 30 januari geldt op Schiphol Plaza en het Jan Dellaertplein een verbod op het aanbieden van taxidiensten. Een groep ronselaars spande nog een kort geding aan tegen de verandering in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) die dit zogenaamde aanwijsbesluit mogelijk maakte. Maar de rechter stond de hardere aanpak toe en sindsdien hebben veel chauffeurs die eerst klanten ronselden buiten de officiële standplaatsen eieren voor hun geld gekozen.

Kleine harde kern

Feit is ook dat het probleem nog niet is opgelost. De gemeente Haarlemmermeer erkent in een verklaring dat er nog steeds incidenten plaatsvinden buiten het zicht van de boa’s die nu al worden ingezet. “Het beeld is dat het om ongeveer 150 verschillende aanbieders gaat. Hiervan zijn er veertig actief aanwezig, waarvan er twintig behoren tot de zogenoemde harde kern”, zo legt burgemeester Theo Weterings uit.

Daarmee is het probleem volgens hem niet verholpen, maar wel een stuk kleiner geworden. Een half jaar geleden ging het volgens Weterings om honderden aanbieders; vorig jaar rond kerst lukte het niet eens meer om de groep goed in beeld te brengen. “De overlast is meer beheersbaar geworden”, constateert de burgemeester. Overigens kan hij niet inschatten of het probleem ooit helemaal verholpen wordt. “Dat is een vraag die vergelijkbaar is met de vraag of Nederland ooit vrij van criminaliteit zal zijn.”

Meer geweldsbevoegdheden

Maar de gemeente en Schiphol willen het probleem dus wel zo ver mogelijk oplossen. De gemeentelijke boa’s zijn anders opgeleid en hebben meer bevoegdheden dan de boa’s van Schiphol, onder meer inzake het toepassen van geweld. Ze maken onderdeel uit van een grotere groep gemeentelijke boa’s en zullen dus niet alleen op Schiphol worden ingezet. Daarin wisselen ze elkaar af. De gemeente en Schiphol hebben afgesproken dat die laatste partij de extra inzet van twaalf boa’s betaalt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Onderwerpen: , ,

Auteur: Vincent Krabbendam

4 reacties op “Extra boa’s tegen hardnekkige ronselaars Schiphol”

Richard Huisman|04.07.17|21:33

Zolang de boa’s hewoob vrolijj met de ronselaars staan te praten en met hun armen over elkaar staan toe te kijken zal er weinog veranderen ben ik bang

Pierre van Aert|04.07.17|23:19

Die boa’s gaan hun eigen familie er niet bij lappen !

Mark X|06.07.17|15:39

@Richard Huisman waarom film je het niet of vraag je schiphol voor beeld bewijs?
@Pierre van Aert hoe weet je dat. Hoe kan ik dat geloven? Ja zijn ze zo dom bij… die dan pietje aan neemt die dan weer broer is van…

24/7 Amsterdam|09.07.17|16:09

gemeete is dom, ronselaar blijven gokken en betalen graag boeten ook al €10000 kost die blijven gokken, oplossing is auto in beslag nemen voor een maand, tweede keer 3 maanden. + €50 per dag boete voor parkeer kosten, gaat hij nieuwe auto halen ook in beslag. Probleem opgelost ✌🏽🤣

Extra boa’s tegen hardnekkige ronselaars Schiphol | TaxiPro
Schiphol taxibord

Extra boa’s tegen hardnekkige ronselaars Schiphol

Foto: ProMedia

Met de inzet van twaalf extra buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) hopen Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer ook de laatste taxironselaars van de luchthaven te verdrijven. De gemeentelijke boa’s die sinds dit weekend worden ingezet, hebben meer bevoegdheden dan hun collega’s van Schiphol. Die partij neemt de kosten van de extra personele inzet voor zijn rekening.

Sinds 30 januari geldt op Schiphol Plaza en het Jan Dellaertplein een verbod op het aanbieden van taxidiensten. Een groep ronselaars spande nog een kort geding aan tegen de verandering in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) die dit zogenaamde aanwijsbesluit mogelijk maakte. Maar de rechter stond de hardere aanpak toe en sindsdien hebben veel chauffeurs die eerst klanten ronselden buiten de officiële standplaatsen eieren voor hun geld gekozen.

Kleine harde kern

Feit is ook dat het probleem nog niet is opgelost. De gemeente Haarlemmermeer erkent in een verklaring dat er nog steeds incidenten plaatsvinden buiten het zicht van de boa’s die nu al worden ingezet. “Het beeld is dat het om ongeveer 150 verschillende aanbieders gaat. Hiervan zijn er veertig actief aanwezig, waarvan er twintig behoren tot de zogenoemde harde kern”, zo legt burgemeester Theo Weterings uit.

Daarmee is het probleem volgens hem niet verholpen, maar wel een stuk kleiner geworden. Een half jaar geleden ging het volgens Weterings om honderden aanbieders; vorig jaar rond kerst lukte het niet eens meer om de groep goed in beeld te brengen. “De overlast is meer beheersbaar geworden”, constateert de burgemeester. Overigens kan hij niet inschatten of het probleem ooit helemaal verholpen wordt. “Dat is een vraag die vergelijkbaar is met de vraag of Nederland ooit vrij van criminaliteit zal zijn.”

Meer geweldsbevoegdheden

Maar de gemeente en Schiphol willen het probleem dus wel zo ver mogelijk oplossen. De gemeentelijke boa’s zijn anders opgeleid en hebben meer bevoegdheden dan de boa’s van Schiphol, onder meer inzake het toepassen van geweld. Ze maken onderdeel uit van een grotere groep gemeentelijke boa’s en zullen dus niet alleen op Schiphol worden ingezet. Daarin wisselen ze elkaar af. De gemeente en Schiphol hebben afgesproken dat die laatste partij de extra inzet van twaalf boa’s betaalt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Onderwerpen: , ,

Auteur: Vincent Krabbendam

4 reacties op “Extra boa’s tegen hardnekkige ronselaars Schiphol”

Richard Huisman|04.07.17|21:33

Zolang de boa’s hewoob vrolijj met de ronselaars staan te praten en met hun armen over elkaar staan toe te kijken zal er weinog veranderen ben ik bang

Pierre van Aert|04.07.17|23:19

Die boa’s gaan hun eigen familie er niet bij lappen !

Mark X|06.07.17|15:39

@Richard Huisman waarom film je het niet of vraag je schiphol voor beeld bewijs?
@Pierre van Aert hoe weet je dat. Hoe kan ik dat geloven? Ja zijn ze zo dom bij… die dan pietje aan neemt die dan weer broer is van…

24/7 Amsterdam|09.07.17|16:09

gemeete is dom, ronselaar blijven gokken en betalen graag boeten ook al €10000 kost die blijven gokken, oplossing is auto in beslag nemen voor een maand, tweede keer 3 maanden. + €50 per dag boete voor parkeer kosten, gaat hij nieuwe auto halen ook in beslag. Probleem opgelost ✌🏽🤣