Touringcar, passagiers
cao

Stakingen op komst bij touringcars: vakbonden weigeren eindbod werkgevers

Passagiers in een touringcar, foto ter illustratie. Foto: TaxiPro (VK)

Er lijken acties te komen binnen de touringcarsector. Een grote meerderheid van de leden van FNV Toer en CNV Vakmensen zijn ontevreden over het eindbod die de werkgevers hebben neergelegd, in de onderhandelingen voor een nieuwe cao. Beide vakbonden roepen hun leden daarom op om zichzelf klaar te maken voor eventuele acties. 

Ongeveer de helft van alle leden van FNV Toer hebben tijdens de stemming van zich laten horen. Daarvan heeft 93 procent tegen het eindbod van de werkgevers gestemd. 70 procent van alle tegenstemmers hebben te kennen gegeven vóór eventuele acties te zijn.

Bij CNV Vakmensen zijn ze wat meer uitgesproken. Bij die vakbond hebben ongeveer driekwart van de leden gestemd. 99 procent daarvan stemden tegen het eindbod. Ongeveer 80 procent daarvan zegt eveneens vóór acties te zijn. Tot slot hebben ook nog een aantal niet-leden gestemd. Daarvan zegt 88 procent tegen het eindbod van de werkgevers te zijn.

Patatkraam

Met deze uitslag in de hand roepen FNV en CNV hun leden op zich klaar te maken voor eventuele acties. Volgens CNV Vakmensen vindt er op 5 september een cao-commissievergadering plaats met de kaderleden. Tijdens deze vergadering zal er met verschillende buschauffeurs besproken worden over hoe de acties eruit komen te zien.

“Je kan denken aan harde acties, zoals nu bij de NS het geval is”, legt CNV-onderhandelaar Fadua Toufik uit. “Een andere optie is om bij een aantal werkgevers voor de deur te gaan staan. In zo’n geval roepen wij de werknemers van de desbetreffende werkgever op om mee te doen. Dat kan ludiek zijn, door bijvoorbeeld daar met een patatkraam voor de deur te staan.”

Er zijn echter nog geen knopen doorgehakt over hoe de acties eruit komen te zien. Voorlopig houdt CNV de kaarten dan ook nog tegen de borst. Volgens Fadua Toufik is het echter van belang om met elkaar in gesprek te blijven. “Wij roepen de werkgevers op om ons nog een keer uit te nodigen aan tafel. Door de inflatie gaan mensen er financieel op achteruit. Wij willen dat er een loonsverhoging komt die past bij deze tijd. Daarnaast vinden wij de balans tussen werk en privé heel erg belangrijk. Als ze ons niet uitnodigen, dan kunnen ze acties verwachten”, besluit Toufik.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

1 reactie op “Stakingen op komst bij touringcars: vakbonden weigeren eindbod werkgevers”

Zozo|01.09.22|11:54

Het wordt hoogtijd dat ook de taxichauffeurs eens gaan staken. Dat de vakbonden daar eens aan aktie gaan denken. Als volgend jaar inderdaad minimum lonen 10% stijgen dan zijn er gewoon diverse beginnende chauffeurs die voor het minimum staan te werken en dat past niet bij de verantwoordelijkheid die ze hebben.
Het jammere alleen is dat vele van ons zich verantwoordelijk voelen om toch het vervoer uit te voeren omdat we immers met heel veel zieke mensen te maken hebben.

Stakingen op komst bij touringcars: vakbonden weigeren eindbod werkgevers | TaxiPro
Touringcar, passagiers
cao

Stakingen op komst bij touringcars: vakbonden weigeren eindbod werkgevers

Passagiers in een touringcar, foto ter illustratie. Foto: TaxiPro (VK)

Er lijken acties te komen binnen de touringcarsector. Een grote meerderheid van de leden van FNV Toer en CNV Vakmensen zijn ontevreden over het eindbod die de werkgevers hebben neergelegd, in de onderhandelingen voor een nieuwe cao. Beide vakbonden roepen hun leden daarom op om zichzelf klaar te maken voor eventuele acties. 

Ongeveer de helft van alle leden van FNV Toer hebben tijdens de stemming van zich laten horen. Daarvan heeft 93 procent tegen het eindbod van de werkgevers gestemd. 70 procent van alle tegenstemmers hebben te kennen gegeven vóór eventuele acties te zijn.

Bij CNV Vakmensen zijn ze wat meer uitgesproken. Bij die vakbond hebben ongeveer driekwart van de leden gestemd. 99 procent daarvan stemden tegen het eindbod. Ongeveer 80 procent daarvan zegt eveneens vóór acties te zijn. Tot slot hebben ook nog een aantal niet-leden gestemd. Daarvan zegt 88 procent tegen het eindbod van de werkgevers te zijn.

Patatkraam

Met deze uitslag in de hand roepen FNV en CNV hun leden op zich klaar te maken voor eventuele acties. Volgens CNV Vakmensen vindt er op 5 september een cao-commissievergadering plaats met de kaderleden. Tijdens deze vergadering zal er met verschillende buschauffeurs besproken worden over hoe de acties eruit komen te zien.

“Je kan denken aan harde acties, zoals nu bij de NS het geval is”, legt CNV-onderhandelaar Fadua Toufik uit. “Een andere optie is om bij een aantal werkgevers voor de deur te gaan staan. In zo’n geval roepen wij de werknemers van de desbetreffende werkgever op om mee te doen. Dat kan ludiek zijn, door bijvoorbeeld daar met een patatkraam voor de deur te staan.”

Er zijn echter nog geen knopen doorgehakt over hoe de acties eruit komen te zien. Voorlopig houdt CNV de kaarten dan ook nog tegen de borst. Volgens Fadua Toufik is het echter van belang om met elkaar in gesprek te blijven. “Wij roepen de werkgevers op om ons nog een keer uit te nodigen aan tafel. Door de inflatie gaan mensen er financieel op achteruit. Wij willen dat er een loonsverhoging komt die past bij deze tijd. Daarnaast vinden wij de balans tussen werk en privé heel erg belangrijk. Als ze ons niet uitnodigen, dan kunnen ze acties verwachten”, besluit Toufik.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

1 reactie op “Stakingen op komst bij touringcars: vakbonden weigeren eindbod werkgevers”

Zozo|01.09.22|11:54

Het wordt hoogtijd dat ook de taxichauffeurs eens gaan staken. Dat de vakbonden daar eens aan aktie gaan denken. Als volgend jaar inderdaad minimum lonen 10% stijgen dan zijn er gewoon diverse beginnende chauffeurs die voor het minimum staan te werken en dat past niet bij de verantwoordelijkheid die ze hebben.
Het jammere alleen is dat vele van ons zich verantwoordelijk voelen om toch het vervoer uit te voeren omdat we immers met heel veel zieke mensen te maken hebben.