kind, taxi, leerlingenvervoer, taxichauffeur

Meldcode kindermishandeling ook invloed op taxibedrijven

De verplichte wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling gaat begin dit jaar in. Dat heeft ook gevolgen voor taxibedrijven die het vervoer uitvoeren voor bijvoorbeeld speciaal onderwijs, kinderdagverblijven of awbz-instellingen. Opdrachtgevers gaan bij aanbestedingen eisen dat de vervoerder werkt met de meldcode.

Onder meer gemeente  Capelle aan den IJssel eist nu al in het bestek voor het leerlingenvervoer dat chauffeurs op de hoogte zijn van deze meldcode, zodat er beter wordt omgegaan met signalering van kindermishandeling of -misbruik.

Taxichauffeur

RMC uit Rotterdam en Taxi van Dijk uit Cuijk werken al met de meldcode, vertelt Yvonne Botterhuis van ABC Taxikeurmerk Advies en Training. Om hun taxichauffeurs op de hoogte te brengen van deze meldcode heeft ze een training ontwikkeld.

“Taxichauffeurs kunnen soms dingen signaleren waarvan ze niet weten wat ermee te doen”, licht Botterhuis toe. “Daarom is deze cursus ontwikkeld. Dan weet de chauffeur de juiste stappen te ondernemen en de juiste mensen te benaderen.”

Taxibedrijf

Taxibedrijven worden niet verplicht om vermoedens van kindermishandeling te melden. Er is immers geen meldplicht. Maar chauffeurs moeten wel op de hoogte zijn dat hun opdrachtgever werkt volgens de meldcode, zodat ze weten waar ze terecht kunnen bij vermoedens van kindermishandeling of –misbruik.

Het stappenplan uit de meldcode is niet voor de chauffeur, maar voor de instelling zelf.  “De chauffeur moet niet zelf ingrijpen, hij is immers geen hulpverlener”, zegt Botterhuis. “Maar hij moet wel weten welke stappen hij zelf moet ondernemen. Bijvoorbeeld bij wie hij terecht kan om vermoedens te melden.”

Meldcode

Bij de meldcode hoort de brochure ‘Het Meldcode ABC’. De internetmodule verwijst naar de door ABC Taxikeurmerk Advies en Training ontwikkelde cursus ‘Lastige situaties in de taxi’. Deze cursus is gemaakt in opdracht van Sociaal Fonds Taxi.

De rol van de taxichauffeur bij vermoedens van kindermishandeling of -misbruik is dit bijvoorbeeld te melden bij een vertrouwenspersoon binnen de vervoerder. Die kan op zijn beurt weer de professional van de instelling informeren.

Instelling

Door te werken met een meldcode blijft de beslissing om vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling wel of niet te melden, berusten bij de professional van de instelling. Het stappenplan van de meldcode helpt hem daarbij.

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Meldcode kindermishandeling ook invloed op taxibedrijven | TaxiPro
kind, taxi, leerlingenvervoer, taxichauffeur

Meldcode kindermishandeling ook invloed op taxibedrijven

De verplichte wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling gaat begin dit jaar in. Dat heeft ook gevolgen voor taxibedrijven die het vervoer uitvoeren voor bijvoorbeeld speciaal onderwijs, kinderdagverblijven of awbz-instellingen. Opdrachtgevers gaan bij aanbestedingen eisen dat de vervoerder werkt met de meldcode.

Onder meer gemeente  Capelle aan den IJssel eist nu al in het bestek voor het leerlingenvervoer dat chauffeurs op de hoogte zijn van deze meldcode, zodat er beter wordt omgegaan met signalering van kindermishandeling of -misbruik.

Taxichauffeur

RMC uit Rotterdam en Taxi van Dijk uit Cuijk werken al met de meldcode, vertelt Yvonne Botterhuis van ABC Taxikeurmerk Advies en Training. Om hun taxichauffeurs op de hoogte te brengen van deze meldcode heeft ze een training ontwikkeld.

“Taxichauffeurs kunnen soms dingen signaleren waarvan ze niet weten wat ermee te doen”, licht Botterhuis toe. “Daarom is deze cursus ontwikkeld. Dan weet de chauffeur de juiste stappen te ondernemen en de juiste mensen te benaderen.”

Taxibedrijf

Taxibedrijven worden niet verplicht om vermoedens van kindermishandeling te melden. Er is immers geen meldplicht. Maar chauffeurs moeten wel op de hoogte zijn dat hun opdrachtgever werkt volgens de meldcode, zodat ze weten waar ze terecht kunnen bij vermoedens van kindermishandeling of –misbruik.

Het stappenplan uit de meldcode is niet voor de chauffeur, maar voor de instelling zelf.  “De chauffeur moet niet zelf ingrijpen, hij is immers geen hulpverlener”, zegt Botterhuis. “Maar hij moet wel weten welke stappen hij zelf moet ondernemen. Bijvoorbeeld bij wie hij terecht kan om vermoedens te melden.”

Meldcode

Bij de meldcode hoort de brochure ‘Het Meldcode ABC’. De internetmodule verwijst naar de door ABC Taxikeurmerk Advies en Training ontwikkelde cursus ‘Lastige situaties in de taxi’. Deze cursus is gemaakt in opdracht van Sociaal Fonds Taxi.

De rol van de taxichauffeur bij vermoedens van kindermishandeling of -misbruik is dit bijvoorbeeld te melden bij een vertrouwenspersoon binnen de vervoerder. Die kan op zijn beurt weer de professional van de instelling informeren.

Instelling

Door te werken met een meldcode blijft de beslissing om vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling wel of niet te melden, berusten bij de professional van de instelling. Het stappenplan van de meldcode helpt hem daarbij.

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.