Tweede Kamer

Decentralisatie AWBZ-vervoer pas behandeld bij nieuw kabinet

Het AWBZ-vervoer komt voorlopig nog niet bij de gemeenten te liggen. Het kabinet is gevallen en de Tweede Kamer heeft het onderwerp controversieel verklaard. Dat betekent dat het huidige parlement hier niet meer over gaat.

Gemeenten hoeven deze taak niet per 1 januari 2013 uit te voeren. Die blijft vooralsnog bij het rijk. Er zullen eerst nieuwe verkiezingen komen en een nieuw kabinet. Het is dan aan de nieuwe regering om plannen te maken voor 2014 en verder.

Decentralisatie

Twee van de drie decentralisaties – de Wet werken naar vermogen (Wwnv) en de begeleiding Algemene wet bijzondere ziektekosten (Awbz) – zijn geschrapt. In de voorjaarsnota van het kabinet was er al een streep doorgehaald. De Kamer heeft ze vervolgens ten overvloede ook nog eens controversieel verklaard.

Het uitstel geeft wel de mogelijkheid om bij de Haagse beleidsmakers – zowel kabinet als de Kamers – aan te dringen op meer beleidsvrijheid, op echte ontschotting.

Gemeenten

Gemeenten krijgen immers minder geld voor de nieuwe verantwoordelijkheden. Dan moeten ze wel daadwerkelijk de ruimte krijgen om een en ander naar eigen inzicht te kunnen regelen, schrijft Binnenlands Bestuur.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Decentralisatie AWBZ-vervoer pas behandeld bij nieuw kabinet | TaxiPro
Tweede Kamer

Decentralisatie AWBZ-vervoer pas behandeld bij nieuw kabinet

Het AWBZ-vervoer komt voorlopig nog niet bij de gemeenten te liggen. Het kabinet is gevallen en de Tweede Kamer heeft het onderwerp controversieel verklaard. Dat betekent dat het huidige parlement hier niet meer over gaat.

Gemeenten hoeven deze taak niet per 1 januari 2013 uit te voeren. Die blijft vooralsnog bij het rijk. Er zullen eerst nieuwe verkiezingen komen en een nieuw kabinet. Het is dan aan de nieuwe regering om plannen te maken voor 2014 en verder.

Decentralisatie

Twee van de drie decentralisaties – de Wet werken naar vermogen (Wwnv) en de begeleiding Algemene wet bijzondere ziektekosten (Awbz) – zijn geschrapt. In de voorjaarsnota van het kabinet was er al een streep doorgehaald. De Kamer heeft ze vervolgens ten overvloede ook nog eens controversieel verklaard.

Het uitstel geeft wel de mogelijkheid om bij de Haagse beleidsmakers – zowel kabinet als de Kamers – aan te dringen op meer beleidsvrijheid, op echte ontschotting.

Gemeenten

Gemeenten krijgen immers minder geld voor de nieuwe verantwoordelijkheden. Dan moeten ze wel daadwerkelijk de ruimte krijgen om een en ander naar eigen inzicht te kunnen regelen, schrijft Binnenlands Bestuur.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.