Stationtaxi, taxi, Albert Heijn, taxichauffeur

Wmo’ers in Middelharnis kunnen zelf taxibedrijf kiezen

Geen gedoe met dure aanbestedingen en slechts één vervoerder die al het taxivervoer uitvoert, ongeacht de prestaties. Wmo’ers in de gemeente Middelharnis mogen tegenwoordig zelf kiezen met welk taxibedrijf zij meerijden. De Regiotaxi is begin dit jaar vervangen door het Compensatie Taxitarief voor Wmo-geïndiceerden (CTW). De gemeente voorziet in een compensatie voor het taxivervoer.

De gemeenten ontvangen veel positieve reacties van Wmo-reizigers. Zij stellen het vooral op prijs dat ze zelf mogen kiezen met welke taxionderneming zij willen reizen. Bevalt het niet? Dan staat het de Wmo-reiziger vrij om de volgende keer een andere taxionderneming te bellen.

Kosten

Daarnaast bestaat de mogelijkheid voor CTW-pashouders om samen te reizen en de kosten te delen. Daarmee worden de kosten voor het vervoer lager, voor zowel de gemeente als de CTW-reiziger. De kosten voor de gemeenten zijn wel iets hoger dan vooraf ingeschat, omdat veelvuldig gebruik wordt gemaakt van het Wmo-vervoer. Dit is volgens de gemeente een teken dat de reizigers het CTW-vervoer waarderen.

Net als in het oude systeem betalen de reizigers een deel van de taxikosten. Deze kosten zijn nooit hoger dan de reguliere kosten die gelden in het Openbaar Vervoer. Op basis van het CTW wordt 90% van het instaptarief (inclusief de eerste twee kilometers) en 95% van de volgende kilometers vergoed. De reiziger betaalt het bedrag dat overblijft.

Ritprijs

De vier gemeenten hebben altijd duidelijk aangegeven aan de CTW-reizigers dat zij zelf een deel van de ritprijs moeten betalen. 
De werkelijke prijs voor een gewone taxirit van Oude-Tonge naar Dirksland is bijvoorbeeld € 33,16 euro. De gemeente betaalt hiervan € 31,05 aan het taxibedrijf en de reiziger betaalt € 2,11. Als gebruik mag worden gemaakt van een rolstoelbus gelden andere percentages.

De gemeenten betalen dus alleen de méérkosten die worden veroorzaakt doordat niet met het OV kan worden gereisd. De reiziger betaalt hetzelfde bedrag als wanneer iemand zonder Wmo-indicatie met het OV reist. Daarom gaan de gemeenten er vanuit dat het deel dat door de taxibedrijven aan de reizigers wordt berekend ook werkelijk wordt betaald.

Reizigersbijdrage

Taxibedrijven zijn daarom verplicht de reizigersbijdrage bij de pashouders te innen. Gebleken is dat dit enige tijd niet helemaal duidelijk was. De taxibedrijven zijn hierover extra geïnformeerd en weten nu ook wat van hen wordt verwacht.

Vanaf 1 juli 2012 zorgen de taxibedrijven dat de reizigersbijdrage werkelijk wordt betaald door de CTW-reiziger. Gebruikers van het CTW worden hierover geïnformeerd door de taxibedrijven.

CTW-vervoer

De doelstelling van het CTW is om mensen die niet kunnen reizen met het gewone Openbaar Vervoer (OV), bijvoorbeeld omdat zij afhankelijk zijn van een rolstoel, de mogelijkheid te bieden om familie te bezoeken of naar een wekelijkse hobbyclub te gaan. Het hebben van een beperking mag namelijk niet leiden tot een gebrek aan sociale contacten!

Meer informatie over de tarieven, de compensatie en de vervoersvoorwaarden staat op de website van het ISGO, www.isgo.nl.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Wmo’ers in Middelharnis kunnen zelf taxibedrijf kiezen”

Hans Hoogenboom|29.11.12|10:28

Eindelijk een gemeente die weet hoe het moet, de kwaliteit van de taxibedrijven komen zo vanzelf naar boven

Gelske Elzinga-Vrij|29.11.12|16:37

Hebben wij als eenmanstaxibedrijf ook kans om WMO vervoer te doen.

Wmo’ers in Middelharnis kunnen zelf taxibedrijf kiezen | TaxiPro
Stationtaxi, taxi, Albert Heijn, taxichauffeur

Wmo’ers in Middelharnis kunnen zelf taxibedrijf kiezen

Geen gedoe met dure aanbestedingen en slechts één vervoerder die al het taxivervoer uitvoert, ongeacht de prestaties. Wmo’ers in de gemeente Middelharnis mogen tegenwoordig zelf kiezen met welk taxibedrijf zij meerijden. De Regiotaxi is begin dit jaar vervangen door het Compensatie Taxitarief voor Wmo-geïndiceerden (CTW). De gemeente voorziet in een compensatie voor het taxivervoer.

De gemeenten ontvangen veel positieve reacties van Wmo-reizigers. Zij stellen het vooral op prijs dat ze zelf mogen kiezen met welke taxionderneming zij willen reizen. Bevalt het niet? Dan staat het de Wmo-reiziger vrij om de volgende keer een andere taxionderneming te bellen.

Kosten

Daarnaast bestaat de mogelijkheid voor CTW-pashouders om samen te reizen en de kosten te delen. Daarmee worden de kosten voor het vervoer lager, voor zowel de gemeente als de CTW-reiziger. De kosten voor de gemeenten zijn wel iets hoger dan vooraf ingeschat, omdat veelvuldig gebruik wordt gemaakt van het Wmo-vervoer. Dit is volgens de gemeente een teken dat de reizigers het CTW-vervoer waarderen.

Net als in het oude systeem betalen de reizigers een deel van de taxikosten. Deze kosten zijn nooit hoger dan de reguliere kosten die gelden in het Openbaar Vervoer. Op basis van het CTW wordt 90% van het instaptarief (inclusief de eerste twee kilometers) en 95% van de volgende kilometers vergoed. De reiziger betaalt het bedrag dat overblijft.

Ritprijs

De vier gemeenten hebben altijd duidelijk aangegeven aan de CTW-reizigers dat zij zelf een deel van de ritprijs moeten betalen. 
De werkelijke prijs voor een gewone taxirit van Oude-Tonge naar Dirksland is bijvoorbeeld € 33,16 euro. De gemeente betaalt hiervan € 31,05 aan het taxibedrijf en de reiziger betaalt € 2,11. Als gebruik mag worden gemaakt van een rolstoelbus gelden andere percentages.

De gemeenten betalen dus alleen de méérkosten die worden veroorzaakt doordat niet met het OV kan worden gereisd. De reiziger betaalt hetzelfde bedrag als wanneer iemand zonder Wmo-indicatie met het OV reist. Daarom gaan de gemeenten er vanuit dat het deel dat door de taxibedrijven aan de reizigers wordt berekend ook werkelijk wordt betaald.

Reizigersbijdrage

Taxibedrijven zijn daarom verplicht de reizigersbijdrage bij de pashouders te innen. Gebleken is dat dit enige tijd niet helemaal duidelijk was. De taxibedrijven zijn hierover extra geïnformeerd en weten nu ook wat van hen wordt verwacht.

Vanaf 1 juli 2012 zorgen de taxibedrijven dat de reizigersbijdrage werkelijk wordt betaald door de CTW-reiziger. Gebruikers van het CTW worden hierover geïnformeerd door de taxibedrijven.

CTW-vervoer

De doelstelling van het CTW is om mensen die niet kunnen reizen met het gewone Openbaar Vervoer (OV), bijvoorbeeld omdat zij afhankelijk zijn van een rolstoel, de mogelijkheid te bieden om familie te bezoeken of naar een wekelijkse hobbyclub te gaan. Het hebben van een beperking mag namelijk niet leiden tot een gebrek aan sociale contacten!

Meer informatie over de tarieven, de compensatie en de vervoersvoorwaarden staat op de website van het ISGO, www.isgo.nl.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Wmo’ers in Middelharnis kunnen zelf taxibedrijf kiezen”

Hans Hoogenboom|29.11.12|10:28

Eindelijk een gemeente die weet hoe het moet, de kwaliteit van de taxibedrijven komen zo vanzelf naar boven

Gelske Elzinga-Vrij|29.11.12|16:37

Hebben wij als eenmanstaxibedrijf ook kans om WMO vervoer te doen.