leerlingenvervoer

Delfzijl wil leerlingenvervoer per taxi inruilen voor de fiets

Een aantal Delfzijlse leerlingen van het speciaal onderwijs krijgt een alternatief aangeboden voor het vervoer per taxi van en naar school. De gemeente wil hen voortaan een bijdrage geven voor een fiets en een kilometervergoeding. Dat is namelijk flink goedkoper. De gemeente Delfzijl gaat nu in samenwerking met de scholen voor speciaal basisonderwijs SBO de Delta en de Bladergroenschool in Appingedam een aantal leerlingen benaderen voor het fietsproject.

“Het fietsproject is bedoeld om leerlingen door meer lichamelijke activiteit op een positieve manier te ondersteunen in hun ontwikkeling”, luidt de verklaring van de gemeente. Maar niet onbelangrijk is dat de gemeente op deze manier flink kan bezuinigen op het budget voor het wettelijk verplichte leerlingenvervoer.

Zelfstandig

In overleg met de scholen bekijkt de gemeente welke leerlingen in staat zouden zijn om nu of op termijn zelfstandig op de fiets naar school te gaan. Samen met het schoolmaatschappelijk werk bezoekt een onderwijsambtenaar de ouders om het fietsproject met hen te bespreken.

De gemeente biedt ouders een bijdrage voor de aanschaf van een fiets, daarnaast ontvangen zij op grond van de regeling leerlingenvervoer een fietsvergoeding per kilometer. Voorwaarde daarbij is dat er wordt afgezien van taxivervoer. Deelname is op basis van vrijwilligheid.

Leerlingenvervoer

Op dit moment gaan ongeveer 50 leerlingen woonachtig in de gemeente Delfzijl per taxi naar SBO de Delta en de Bladergroenschool in Appingedam. De gemeente Delfzijl betaalt dit vervoer op grond van de regeling leerlingenvervoer.

Naast het flink kunnen besparen op leerlingenvervoer, heeft het met de fiets naar school gaan heeft verschillende voordelen, zo vindt de gemeente. “Leerlingen zijn zelfstandiger, hebben daardoor meer zelfvertrouwen en zijn mobieler als ze niet afhankelijk zijn van taxivervoer. Bovendien is fietsen veel gezonder en het helpt tegen overgewicht. Ook blijkt uit onderzoek dat fietsende leerlingen betere cijfers halen, omdat fysieke inspanning het concentratievermogen bevordert. Daarnaast bereidt het nu al gaan fietsen leerlingen voor op de periode na het basisonderwijs.”

Voortgezet onderwijs

Niet alle leerlingen die SBO de Delta of de Bladergroenschool verlaten, gaan door naar speciaal voortgezet onderwijs (VO). Er is ook een groep die doorstroomt naar regulier voortgezet onderwijs in Appingedam en Delfzijl. Het vervoer per taxi stopt dan en veel leerlingen gaan dan met de fiets naar school. “Om de overgang naar het VO te versoepelen, is het verstandig om deze groep langzamerhand te leren naar school te fietsen”, aldus de gemeente in haar verklaring.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Delfzijl wil leerlingenvervoer per taxi inruilen voor de fiets | TaxiPro
leerlingenvervoer

Delfzijl wil leerlingenvervoer per taxi inruilen voor de fiets

Een aantal Delfzijlse leerlingen van het speciaal onderwijs krijgt een alternatief aangeboden voor het vervoer per taxi van en naar school. De gemeente wil hen voortaan een bijdrage geven voor een fiets en een kilometervergoeding. Dat is namelijk flink goedkoper. De gemeente Delfzijl gaat nu in samenwerking met de scholen voor speciaal basisonderwijs SBO de Delta en de Bladergroenschool in Appingedam een aantal leerlingen benaderen voor het fietsproject.

“Het fietsproject is bedoeld om leerlingen door meer lichamelijke activiteit op een positieve manier te ondersteunen in hun ontwikkeling”, luidt de verklaring van de gemeente. Maar niet onbelangrijk is dat de gemeente op deze manier flink kan bezuinigen op het budget voor het wettelijk verplichte leerlingenvervoer.

Zelfstandig

In overleg met de scholen bekijkt de gemeente welke leerlingen in staat zouden zijn om nu of op termijn zelfstandig op de fiets naar school te gaan. Samen met het schoolmaatschappelijk werk bezoekt een onderwijsambtenaar de ouders om het fietsproject met hen te bespreken.

De gemeente biedt ouders een bijdrage voor de aanschaf van een fiets, daarnaast ontvangen zij op grond van de regeling leerlingenvervoer een fietsvergoeding per kilometer. Voorwaarde daarbij is dat er wordt afgezien van taxivervoer. Deelname is op basis van vrijwilligheid.

Leerlingenvervoer

Op dit moment gaan ongeveer 50 leerlingen woonachtig in de gemeente Delfzijl per taxi naar SBO de Delta en de Bladergroenschool in Appingedam. De gemeente Delfzijl betaalt dit vervoer op grond van de regeling leerlingenvervoer.

Naast het flink kunnen besparen op leerlingenvervoer, heeft het met de fiets naar school gaan heeft verschillende voordelen, zo vindt de gemeente. “Leerlingen zijn zelfstandiger, hebben daardoor meer zelfvertrouwen en zijn mobieler als ze niet afhankelijk zijn van taxivervoer. Bovendien is fietsen veel gezonder en het helpt tegen overgewicht. Ook blijkt uit onderzoek dat fietsende leerlingen betere cijfers halen, omdat fysieke inspanning het concentratievermogen bevordert. Daarnaast bereidt het nu al gaan fietsen leerlingen voor op de periode na het basisonderwijs.”

Voortgezet onderwijs

Niet alle leerlingen die SBO de Delta of de Bladergroenschool verlaten, gaan door naar speciaal voortgezet onderwijs (VO). Er is ook een groep die doorstroomt naar regulier voortgezet onderwijs in Appingedam en Delfzijl. Het vervoer per taxi stopt dan en veel leerlingen gaan dan met de fiets naar school. “Om de overgang naar het VO te versoepelen, is het verstandig om deze groep langzamerhand te leren naar school te fietsen”, aldus de gemeente in haar verklaring.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.