Staatssecretaris Martijn van Rijn, minister Edith Schippers, VWS

Eerste Kamer akkoord met nieuwe Wmo 2015

De Eerste Kamer heeft met de nieuwe Wmo 2015 ingestemd. Hiermee is de nieuwe wet een feit. De Wmo 2015 treedt 1 januari 2015 in werking. Gemeenten krijgen hiervoor 3,6 miljard euro extra. De totale korting op de Wmo 2015 bedraagt 0,7 miljard euro. Het doel van de wet is het mogelijk maken voor mensen om langer thuis te kunnen blijven wonen en te participeren met ondersteuning van de gemeente. Deze wet, opvolger van de awbz, draagt er ook aan bij dat de langdurige zorg betaalbaar blijft. 

Van Rijn: ‘Ik ben blij dat we met elkaar deze historische stap hebben kunnen maken. Uit het debat bleek brede steun voor de doelen en uitgangspunten ban de wet, bij voor-en tegenstanders.’

Ondersteuning

Ouderen en mensen met een beperking krijgen straks via de Wmo 2015 passende ondersteuning (begeleiding, dagbesteding en huishoudelijke hulp) die ze in staat stelt om thuis te blijven wonen. Gemeente en cliënt gaan gezamenlijk de ondersteuningsbehoefte en oplossingen bespreken.

De eigen mogelijkheden en behoeftes van de cliënt en zijn mantelzorger zijn hierbij het uitgangspunt. Indien de burger het niet zelf of niet binnen de vertrouwde omgeving kan oplossen, moet de gemeente passende ondersteuning bieden.

Communicatie burgers

Het ministerie van VWS start samen met gemeenten, zorgverzekeraars en zorgaanbieders na de zomer een landelijke publiekscampagne om alle burgers te informeren over de veranderingen in de langdurige zorg.

Na publicatie van de Wmo 2015 in het staatsblad start het proces van de overdracht van de noodzakelijke cliëntgegevens aan gemeenten. Deze gegevens worden beschikbaar gesteld zodat gemeenten de cliënt persoonlijk kunnen benaderen over de ondersteuningsbehoefte.

Ondersteuning van wethouders

De staatssecretaris houdt de komende maanden nauw contact met de wethouders. Er worden wethoudersbijeenkomsten georganiseerd door het hele land. Tijdens deze bijeenkomsten spreekt Van Rijn de wethouders over de voortgang van de transitie. Daarnaast wisselen wethouders kennis en ervaringen met elkaar uit.

Van Rijn: “Ik vind het heel belangrijk dat ik de komende maanden de transitie samen met wethouders blijf doen, want hervormen doe je samen. Ik hou niet één vinger aan de pols, maar tien. Met deze nieuwe Wmo kunnen gemeenten ondersteuning bieden die aansluit bij de persoonlijke omstandigheden van mensen thuis.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Eerste Kamer akkoord met nieuwe Wmo 2015”

Paul Dijkhuizen|10.07.14|13:09

‘passende ondersteuning’, ‘ondersteuningsbehoefte en oplossingen’, ‘publiekscampagne’, ‘veranderingen in de langdurige zorg’, ‘ondersteuningsbehoefte’, ‘wethoudersbijeenkomsten’, ’transitie’, ‘hervormen’, ‘ondersteuning die aansluit’….. oh, bezuinigingen bedoel je, en hoe deze de burgers door de strot te duwen… succes Van Rijn!

Larry|27.07.14|14:53

Met deze nieuwe wet moeten de gemeenten € 700.000.000 minder gaan besteden. Men haalt het geld weer bij de mensen die het niet kunnen missen. Als u weer moet stemmen dank dan eens goed na wat je kiest. VVD=Geld meer niet. PVDA= de arbeider al lang vergeten. D66= het kleine broertje van de VVD. Geef de mensen die voor de kleine man opkomt een kans. En bedoel ik niet het CDA of gekke Geert. Alle christelijke partijen lopen alleen mee met de winnaar Blijft er niet zo veel over. Marianne of Emiel.

Eerste Kamer akkoord met nieuwe Wmo 2015 | TaxiPro
Staatssecretaris Martijn van Rijn, minister Edith Schippers, VWS

Eerste Kamer akkoord met nieuwe Wmo 2015

De Eerste Kamer heeft met de nieuwe Wmo 2015 ingestemd. Hiermee is de nieuwe wet een feit. De Wmo 2015 treedt 1 januari 2015 in werking. Gemeenten krijgen hiervoor 3,6 miljard euro extra. De totale korting op de Wmo 2015 bedraagt 0,7 miljard euro. Het doel van de wet is het mogelijk maken voor mensen om langer thuis te kunnen blijven wonen en te participeren met ondersteuning van de gemeente. Deze wet, opvolger van de awbz, draagt er ook aan bij dat de langdurige zorg betaalbaar blijft. 

Van Rijn: ‘Ik ben blij dat we met elkaar deze historische stap hebben kunnen maken. Uit het debat bleek brede steun voor de doelen en uitgangspunten ban de wet, bij voor-en tegenstanders.’

Ondersteuning

Ouderen en mensen met een beperking krijgen straks via de Wmo 2015 passende ondersteuning (begeleiding, dagbesteding en huishoudelijke hulp) die ze in staat stelt om thuis te blijven wonen. Gemeente en cliënt gaan gezamenlijk de ondersteuningsbehoefte en oplossingen bespreken.

De eigen mogelijkheden en behoeftes van de cliënt en zijn mantelzorger zijn hierbij het uitgangspunt. Indien de burger het niet zelf of niet binnen de vertrouwde omgeving kan oplossen, moet de gemeente passende ondersteuning bieden.

Communicatie burgers

Het ministerie van VWS start samen met gemeenten, zorgverzekeraars en zorgaanbieders na de zomer een landelijke publiekscampagne om alle burgers te informeren over de veranderingen in de langdurige zorg.

Na publicatie van de Wmo 2015 in het staatsblad start het proces van de overdracht van de noodzakelijke cliëntgegevens aan gemeenten. Deze gegevens worden beschikbaar gesteld zodat gemeenten de cliënt persoonlijk kunnen benaderen over de ondersteuningsbehoefte.

Ondersteuning van wethouders

De staatssecretaris houdt de komende maanden nauw contact met de wethouders. Er worden wethoudersbijeenkomsten georganiseerd door het hele land. Tijdens deze bijeenkomsten spreekt Van Rijn de wethouders over de voortgang van de transitie. Daarnaast wisselen wethouders kennis en ervaringen met elkaar uit.

Van Rijn: “Ik vind het heel belangrijk dat ik de komende maanden de transitie samen met wethouders blijf doen, want hervormen doe je samen. Ik hou niet één vinger aan de pols, maar tien. Met deze nieuwe Wmo kunnen gemeenten ondersteuning bieden die aansluit bij de persoonlijke omstandigheden van mensen thuis.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Eerste Kamer akkoord met nieuwe Wmo 2015”

Paul Dijkhuizen|10.07.14|13:09

‘passende ondersteuning’, ‘ondersteuningsbehoefte en oplossingen’, ‘publiekscampagne’, ‘veranderingen in de langdurige zorg’, ‘ondersteuningsbehoefte’, ‘wethoudersbijeenkomsten’, ’transitie’, ‘hervormen’, ‘ondersteuning die aansluit’….. oh, bezuinigingen bedoel je, en hoe deze de burgers door de strot te duwen… succes Van Rijn!

Larry|27.07.14|14:53

Met deze nieuwe wet moeten de gemeenten € 700.000.000 minder gaan besteden. Men haalt het geld weer bij de mensen die het niet kunnen missen. Als u weer moet stemmen dank dan eens goed na wat je kiest. VVD=Geld meer niet. PVDA= de arbeider al lang vergeten. D66= het kleine broertje van de VVD. Geef de mensen die voor de kleine man opkomt een kans. En bedoel ik niet het CDA of gekke Geert. Alle christelijke partijen lopen alleen mee met de winnaar Blijft er niet zo veel over. Marianne of Emiel.