taxibord, daklicht, taxi

Taxibedrijven in opstand tegen forse tariefsverlaging CZ

Twintig taxibedrijven uit Zuidoost-Nederland komen in opstand tegen een aangekondigde tariefsverlaging van zorgverzekeraar CZ. Die wil het taxitarief voor zittend ziekenvervoer met maar liefst 30% verlagen. “Daar gaan we niet mee akkoord”, zegt woordvoerder Dre van de Veerdonk van Ambutax uit Veghel. “Het is gewoon onmogelijk om voor dat tarief te rijden. Ik hoop dat andere taxibedrijven in de rest van Nederland dit ook niet accepteren.”

De twintig taxibedrijven uit de regio Oss, Uden en Veghel hebben afgesproken niet te tekenen. Het tarief ligt nu nog op 1,45 euro per kilometer inclusief btw. Dat wil CZ per 1-1-2015 verlagen naar een schamele 1,10 euro per kilometer.

Kaalslag taxivervoer

“Dat is een enorme kaalslag voor het taxivervoer”, vertelt Van de Veerdonk. Voor de klanten (verzekerden) van CZ kan met dit tarief bovendien de continuïteit en de uitvoering van de ritten niet meer gegarandeerd worden.

“60% van de ritten voor CZ mag niet gecombineerd worden volgens de voorwaarden. Dat betekent dat ik een omzet maak van 18 euro per uur als ik iemand naar het ziekenhuis breng. Dat is verlieslatend en kan ik beter mijn chauffeurs thuis op de bank laten zitten.”

De tariefsverlaging is voor het rolstoelvervoer helemaal belachelijk, vindt de taxi-ondernemer. “Daarvoor krijgen we nu nog 1,65 euro per kilometer. Dat wil CZ gelijktrekken met personenvervoer. Dat is helemaal een lachertje als je ziet hoeveel tijd je normaliter kwijt bent met het in- en uitladen van de rolstoel.”

Vaste vergoeding

Taxibedrijven die voor CZ rijden krijgen hiervoor een vaste vergoeding. Er is geen sprake van een openbare aanbesteding waarbij er één vervoerder is die al het werk uitvoert of uitbesteedt. Van de Veerdonk: “Ik hoop dat de hele taxibranche massaal weigert te tekenen voor deze verlaging. Dan heb ik goede hoop dat CZ dit heroverweegt.”

CZ heeft in de brief naar de taxi-ondernemers vermeld dat hogere kosten voor het taxivervoer oorzaak zouden zijn van de tariefsverlaging. Maar dat is feitelijk onjuist, weet Van de Veerdonk. Onlangs bleek uit onderzoek van het Zorginstituut Nederland dat de kosten voor zittend ziekenvervoer de laatste jaren juist constant zijn.

Combineren

“CZ wil dat we dezelfde service blijven bieden voor minder geld. Ook al zouden de totale kosten zijn gestegen, dan nog kan dat helemaal niet. Zeker niet als we het meerendeel van de ritten volgens de CZ-voorwaarden niet mogen combineren”, legt Van de Veerdonk uit. “Ik roep alle taxibedrijven op hiertegen in opstand te komen, zodat CZ haar besluit heroverweegt.”

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

8 reacties op “Taxibedrijven in opstand tegen forse tariefsverlaging CZ”

CMR Boer|14.07.14|14:34

Het moet niet gekker worden. De groenteboer bepaalt wat een brood kost bij de bakker, oftewel. CZ bemoei je met verzekeringen en niet met taxi’s.

Marco Mens|14.07.14|15:31

De verzekeraar gaat niet alleen op de stoel van de taxiondernemer zitten maar op de stoel van ieder die een dienst levert aan de verzekeraar. Ondertussen voor de consument de premies verhogen en voor de leveranciers de prijzen verlagen. En noem de door hun opgelegde tarieven vervolgens “Marktconform”.

Een taxi|14.07.14|20:35

CZ maakt enorme winsten, de raad van bestuur zal er wel goed mee zijn. Ik lees in het jaarverslag 2013 € 190659000,00 winst ? Zie http://www.cz.nl/~/media/actueel/publicatie/maatschappelijk-jaarverslag-2013.pdf pagina 160, als ik het goed heb gelezen. Komen ze nog ff een paar eurootjes wegzuigen bij taxibedrijven zodat de hoge heren hun zakken nog verder kunnen vullen.

Hans de Koning|15.07.14|17:42

En als je met z’n allen zegt:”wij rijden niet voor minder dan 1,45 per km”, word je nog beschuldigd van kartelvorming ook…

Paul Dijkhuizen|17.07.14|15:05

Was dit gedrag van verzekeringsbedrijven nog niet bekend? Verzekeringsbedrijven willen alleen maar geld geld geld! Wie ze daarvoor uit moeten knijpen en op wat voor wijze, dat maakt niet uit, cliënten en leveranciers zijn sukkels die uitgeperst dienen te worden… fijn dat onze zorgverzekeringen nu in handen zijn van de ‘markt’…

Paul Dijkhuizen|17.07.14|15:35

Verzekeringsbedrijven bepalen straks alles, waar je geboren wordt, naar welk ziekenhuis je moet als je ziek bent, welke medicijnen je krijgt, wie je vervoert, waar je je schade aan je auto moet laten herstellen enzovoort… tot uiteindelijk, door wie je je moet laten begraven… Allemaal met maar één doel voor ogen… winstmaximalisatie!

Laurents Deurloo|17.07.14|18:06

wij moeten ons niet de wet laten voorlezen door die grote zorgverzekeraars, wij moeten gewoon de ritten niet meer rijden. Cz gaat in twee jaar tijd ongeveer 45% naar beneden, het is gewoon diefstal en wij blijven het gewoon voor ze doen.En zelf verhogen ze iedere jaar.
Maar niet te spreken van die gebouwen die ze hebben.

EENDRACHT MAAKT MACHT!!!!!! MAAR DAN OOK SAMEN!!!!!!

Laurents Deurloo|17.07.14|18:08

Wij kleine ondernemers moeten ons bundelen jongens en centraal met mekaar door heel nederland iets opzetten, daar ze geen kans krijgen ons een voor een af te slachten. Laten we afspreken met elkaar en ons laten vertegenwoordige door TAXIBELANGEN NEDERLAND

Taxibedrijven in opstand tegen forse tariefsverlaging CZ | TaxiPro
taxibord, daklicht, taxi

Taxibedrijven in opstand tegen forse tariefsverlaging CZ

Twintig taxibedrijven uit Zuidoost-Nederland komen in opstand tegen een aangekondigde tariefsverlaging van zorgverzekeraar CZ. Die wil het taxitarief voor zittend ziekenvervoer met maar liefst 30% verlagen. “Daar gaan we niet mee akkoord”, zegt woordvoerder Dre van de Veerdonk van Ambutax uit Veghel. “Het is gewoon onmogelijk om voor dat tarief te rijden. Ik hoop dat andere taxibedrijven in de rest van Nederland dit ook niet accepteren.”

De twintig taxibedrijven uit de regio Oss, Uden en Veghel hebben afgesproken niet te tekenen. Het tarief ligt nu nog op 1,45 euro per kilometer inclusief btw. Dat wil CZ per 1-1-2015 verlagen naar een schamele 1,10 euro per kilometer.

Kaalslag taxivervoer

“Dat is een enorme kaalslag voor het taxivervoer”, vertelt Van de Veerdonk. Voor de klanten (verzekerden) van CZ kan met dit tarief bovendien de continuïteit en de uitvoering van de ritten niet meer gegarandeerd worden.

“60% van de ritten voor CZ mag niet gecombineerd worden volgens de voorwaarden. Dat betekent dat ik een omzet maak van 18 euro per uur als ik iemand naar het ziekenhuis breng. Dat is verlieslatend en kan ik beter mijn chauffeurs thuis op de bank laten zitten.”

De tariefsverlaging is voor het rolstoelvervoer helemaal belachelijk, vindt de taxi-ondernemer. “Daarvoor krijgen we nu nog 1,65 euro per kilometer. Dat wil CZ gelijktrekken met personenvervoer. Dat is helemaal een lachertje als je ziet hoeveel tijd je normaliter kwijt bent met het in- en uitladen van de rolstoel.”

Vaste vergoeding

Taxibedrijven die voor CZ rijden krijgen hiervoor een vaste vergoeding. Er is geen sprake van een openbare aanbesteding waarbij er één vervoerder is die al het werk uitvoert of uitbesteedt. Van de Veerdonk: “Ik hoop dat de hele taxibranche massaal weigert te tekenen voor deze verlaging. Dan heb ik goede hoop dat CZ dit heroverweegt.”

CZ heeft in de brief naar de taxi-ondernemers vermeld dat hogere kosten voor het taxivervoer oorzaak zouden zijn van de tariefsverlaging. Maar dat is feitelijk onjuist, weet Van de Veerdonk. Onlangs bleek uit onderzoek van het Zorginstituut Nederland dat de kosten voor zittend ziekenvervoer de laatste jaren juist constant zijn.

Combineren

“CZ wil dat we dezelfde service blijven bieden voor minder geld. Ook al zouden de totale kosten zijn gestegen, dan nog kan dat helemaal niet. Zeker niet als we het meerendeel van de ritten volgens de CZ-voorwaarden niet mogen combineren”, legt Van de Veerdonk uit. “Ik roep alle taxibedrijven op hiertegen in opstand te komen, zodat CZ haar besluit heroverweegt.”

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

8 reacties op “Taxibedrijven in opstand tegen forse tariefsverlaging CZ”

CMR Boer|14.07.14|14:34

Het moet niet gekker worden. De groenteboer bepaalt wat een brood kost bij de bakker, oftewel. CZ bemoei je met verzekeringen en niet met taxi’s.

Marco Mens|14.07.14|15:31

De verzekeraar gaat niet alleen op de stoel van de taxiondernemer zitten maar op de stoel van ieder die een dienst levert aan de verzekeraar. Ondertussen voor de consument de premies verhogen en voor de leveranciers de prijzen verlagen. En noem de door hun opgelegde tarieven vervolgens “Marktconform”.

Een taxi|14.07.14|20:35

CZ maakt enorme winsten, de raad van bestuur zal er wel goed mee zijn. Ik lees in het jaarverslag 2013 € 190659000,00 winst ? Zie http://www.cz.nl/~/media/actueel/publicatie/maatschappelijk-jaarverslag-2013.pdf pagina 160, als ik het goed heb gelezen. Komen ze nog ff een paar eurootjes wegzuigen bij taxibedrijven zodat de hoge heren hun zakken nog verder kunnen vullen.

Hans de Koning|15.07.14|17:42

En als je met z’n allen zegt:”wij rijden niet voor minder dan 1,45 per km”, word je nog beschuldigd van kartelvorming ook…

Paul Dijkhuizen|17.07.14|15:05

Was dit gedrag van verzekeringsbedrijven nog niet bekend? Verzekeringsbedrijven willen alleen maar geld geld geld! Wie ze daarvoor uit moeten knijpen en op wat voor wijze, dat maakt niet uit, cliënten en leveranciers zijn sukkels die uitgeperst dienen te worden… fijn dat onze zorgverzekeringen nu in handen zijn van de ‘markt’…

Paul Dijkhuizen|17.07.14|15:35

Verzekeringsbedrijven bepalen straks alles, waar je geboren wordt, naar welk ziekenhuis je moet als je ziek bent, welke medicijnen je krijgt, wie je vervoert, waar je je schade aan je auto moet laten herstellen enzovoort… tot uiteindelijk, door wie je je moet laten begraven… Allemaal met maar één doel voor ogen… winstmaximalisatie!

Laurents Deurloo|17.07.14|18:06

wij moeten ons niet de wet laten voorlezen door die grote zorgverzekeraars, wij moeten gewoon de ritten niet meer rijden. Cz gaat in twee jaar tijd ongeveer 45% naar beneden, het is gewoon diefstal en wij blijven het gewoon voor ze doen.En zelf verhogen ze iedere jaar.
Maar niet te spreken van die gebouwen die ze hebben.

EENDRACHT MAAKT MACHT!!!!!! MAAR DAN OOK SAMEN!!!!!!

Laurents Deurloo|17.07.14|18:08

Wij kleine ondernemers moeten ons bundelen jongens en centraal met mekaar door heel nederland iets opzetten, daar ze geen kans krijgen ons een voor een af te slachten. Laten we afspreken met elkaar en ons laten vertegenwoordige door TAXIBELANGEN NEDERLAND