staatssecretaris, Sander Dekker, Onderwijs

‘Leerlingenvervoer volgens regels, naar rechter bij protest’

Er zijn diverse Kamervragen gesteld over gemeentes die uit bezuinigingsoogpunt strenger optreden bij de toekenning van leerlingenvervoer per taxi, zoals Heerhugowaard, Kampen en De Fryske Marren. Het antwoord van staatssecretaris Dekker van Onderwijs is eigenlijk iedere keer hetzelfde: de gemeenten voldoen aan de wet. En als de burger het er niet mee eens is, moet hij naar de rechter stappen.

Zo heeft de gemeente Kampen ervoor gekozen leerlingenvervoer per taxi te beperken tot uitsluitend de gevallen waarbij dat echt nodig is. Over de gemeente Heerhugowaard werden ongeveer dezelfde vragen gesteld en antwoorden gegeven door de staatssecretaris.

Wettelijke verplichtingen

“Dit wordt volgens de gemeente per geval bekeken en met de ouders besproken. Indien de ouders het niet eens zijn met het besluit van de gemeente kunnen zij daartegen in bezwaar en vervolgens in beroep gaan”, meldt Dekker aan de Tweede Kamer. “Ik heb geen aanleiding te veronderstellen dat de gemeente Kampen haar wettelijke verplichtingen niet voldoende uitvoert.”

“De onderwijswetgeving schrijft aan de gemeenten voor dat ze vervoer moeten aanbieden dat voor de leerling passend is. In eerste instantie ligt de verantwoordelijkheid voor eventuele begeleiding bij de ouders. Tot hoe ver de verantwoordelijkheid gaat is ter beslissing aan de gemeente en ter toetsing, uiteindelijk, aan de rechter.”

Aanbestedingen

De staatssecretaris is overigens niet van plan om de aanbestedingen voor het leerlingenvervoer af te schaffen, zoals een Kamerlid vroeg. Die pleitte voor een ‘publieke voorziening’. Dekker: “De nationale en internationale regels omtrent aanbesteding kunnen niet voor het leerlingenvervoer opzij worden gezet.”

De gemeente De Fryske Marren is gaan werken met centrale opstapplaatsen. Dit vooral omdat deze gemeente maar liefst 51 kernen kent. Een Kamerlid vroeg zich af of dit wel wenselijk is.

Opstapplaatsen

“Behalve dat het vervoer daarmee efficiënter en goedkoper wordt, geeft de gemeente ook aan dat daarmee de reistijd van de kinderen wordt verkort. De regelgeving laat daartoe de ruimte en de gemeente heeft aangegeven de opstapplaatsen binnen de grenzen van de jurisprudentie daarover te hebben vastgesteld. Voor de leerlingen die daarop zijn aangewezen wordt nog steeds aangepast vervoer toegekend. Dit is in lijn met de wettelijke verplichting”, laat Dekker weten.

Aangezien alle genoemde gemeentes voor deze categorie leerlingen nog steeds het vervoer conform de regelgeving verzorgt, is er volgens Dekker geen aanleiding om maatregelen te nemen.

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “‘Leerlingenvervoer volgens regels, naar rechter bij protest’”

Pierre van Aert|11.09.15|09:41

Efficiënt hoor, kunnen de ouders eerst de kinderen met de auto naar de centrale opstapplaats brengen en kunnen ze daarna met een bus verder.

‘Leerlingenvervoer volgens regels, naar rechter bij protest’ | TaxiPro
staatssecretaris, Sander Dekker, Onderwijs

‘Leerlingenvervoer volgens regels, naar rechter bij protest’

Er zijn diverse Kamervragen gesteld over gemeentes die uit bezuinigingsoogpunt strenger optreden bij de toekenning van leerlingenvervoer per taxi, zoals Heerhugowaard, Kampen en De Fryske Marren. Het antwoord van staatssecretaris Dekker van Onderwijs is eigenlijk iedere keer hetzelfde: de gemeenten voldoen aan de wet. En als de burger het er niet mee eens is, moet hij naar de rechter stappen.

Zo heeft de gemeente Kampen ervoor gekozen leerlingenvervoer per taxi te beperken tot uitsluitend de gevallen waarbij dat echt nodig is. Over de gemeente Heerhugowaard werden ongeveer dezelfde vragen gesteld en antwoorden gegeven door de staatssecretaris.

Wettelijke verplichtingen

“Dit wordt volgens de gemeente per geval bekeken en met de ouders besproken. Indien de ouders het niet eens zijn met het besluit van de gemeente kunnen zij daartegen in bezwaar en vervolgens in beroep gaan”, meldt Dekker aan de Tweede Kamer. “Ik heb geen aanleiding te veronderstellen dat de gemeente Kampen haar wettelijke verplichtingen niet voldoende uitvoert.”

“De onderwijswetgeving schrijft aan de gemeenten voor dat ze vervoer moeten aanbieden dat voor de leerling passend is. In eerste instantie ligt de verantwoordelijkheid voor eventuele begeleiding bij de ouders. Tot hoe ver de verantwoordelijkheid gaat is ter beslissing aan de gemeente en ter toetsing, uiteindelijk, aan de rechter.”

Aanbestedingen

De staatssecretaris is overigens niet van plan om de aanbestedingen voor het leerlingenvervoer af te schaffen, zoals een Kamerlid vroeg. Die pleitte voor een ‘publieke voorziening’. Dekker: “De nationale en internationale regels omtrent aanbesteding kunnen niet voor het leerlingenvervoer opzij worden gezet.”

De gemeente De Fryske Marren is gaan werken met centrale opstapplaatsen. Dit vooral omdat deze gemeente maar liefst 51 kernen kent. Een Kamerlid vroeg zich af of dit wel wenselijk is.

Opstapplaatsen

“Behalve dat het vervoer daarmee efficiënter en goedkoper wordt, geeft de gemeente ook aan dat daarmee de reistijd van de kinderen wordt verkort. De regelgeving laat daartoe de ruimte en de gemeente heeft aangegeven de opstapplaatsen binnen de grenzen van de jurisprudentie daarover te hebben vastgesteld. Voor de leerlingen die daarop zijn aangewezen wordt nog steeds aangepast vervoer toegekend. Dit is in lijn met de wettelijke verplichting”, laat Dekker weten.

Aangezien alle genoemde gemeentes voor deze categorie leerlingen nog steeds het vervoer conform de regelgeving verzorgt, is er volgens Dekker geen aanleiding om maatregelen te nemen.

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “‘Leerlingenvervoer volgens regels, naar rechter bij protest’”

Pierre van Aert|11.09.15|09:41

Efficiënt hoor, kunnen de ouders eerst de kinderen met de auto naar de centrale opstapplaats brengen en kunnen ze daarna met een bus verder.