Connexxion, taxibus

Regiotaxi Waterweg met Connexxion deels elektrisch

Connexxion Taxi Services gaat per 1 augustus het wmo-vervoer in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis verzorgen. Voor de circa 9.600 pashouders verandert er volgens uitvoeringsinstantie ROG Plus niets. Het vervoer zelf wordt wel milieuvriendelijker, omdat Connexxion voor een deel met elektrische busjes gaat rijden.

ROGplus, een samenwerkingsverband van de drie genoemde gemeenten, voert sinds 2007 een systeem voor aanvullend openbaar vervoer uit onder de naam Regiotaxi Waterweg. Tot 2013 was Connexxion ook al de partij die het vervoer van de Regiotaxi voor zijn rekening nam; de afgelopen jaren werd dat door ZCN onder de naam BIOS gedaan. Naast ZCN en Connexxion hadden zich drie andere partijen voor deze opdracht ingeschreven. ROGplus stelt een zorgvuldige afweging te hebben gemaakt op basis van zowel kwaliteit als kosten, waarbij Connexxion als beste partij uit de bus kwam.

Elektrische voertuigen

Naast bovengenoemde criteria nam ROGplus in de vorm van duurzaamheid een extra factor mee in de beoordeling van de inschrijvingen. Meteen vanaf 1 augustus zal een deel van de ritten in het kader van Regiotaxi Waterweg met elektrische busjes worden verzorgd. Bovendien worden de chauffeurs van Connexxion getraind in het nieuwe rijden. Beide aspecten moeten een milieubesparend effect met zich meebrengen.

Marco Kranenburg van ROGplus laat weten dat het voor een deel rijden met elektrische voertuigen geen harde eis was. “We hebben duurzaamheid en duurzame bedrijfsvoering wel meegewogen in de gunning, maar Connexxion kwam zelf met de insteek om dat in te vullen met deels elektrische voertuigen en het trainen van hun chauffeurs in het nieuwe rijden.”

Personenvervoer

De vervoerder gaat Regiotaxi Waterweg uitvoeren met zo’n 25 voertuigen; daarvan zullen er vijf elektrisch zijn. “Dit heeft te maken met de beperkingen van laadcapaciteit in de garage”, legt Kranenburg uit. “De elektrische voertuigen worden ook niet ingezet voor vervoer van rolstoelgebruikers, maar alleen voor het reguliere personenvervoer.” De tijd tot 1 augustus wordt onder meer gebruikt om het aanzien van de Regiotaxi Waterweg te veranderen. Straks zullen er zwarte busjes met witte of zilveren belettering rondrijden in Schiedam, Maassluis en Vlaardingen.

Voor de gebruikers van de dienst verandert er niets: de kwaliteit van de dienstverlening is ook tijdens de overgangsfase gewaarborgd, het reserveringsnummer blijft hetzelfde en ook de regiotaxipasjes hoeven niet te worden veranderd. Bovendien blijven de tarieven gelijk. Het enige wat de reizigers moeten doen is een nieuwe machtiging afgeven voor het innen van de reiskosten, iets waarover zij op een later moment persoonlijk worden geïnformeerd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.