Leerlingenvervoer

Vervoer Leerdamse leerlingen gegund aan DVG

De gemeente Leerdam heeft het vervoer van circa 130 leerlingen gegund aan De Vier Gewesten (DVG). Er was in dit geval geen gelegenheid om een Europese openbare aanbesteding te doorlopen binnen de wettelijk gestelde termijnen, aldus de opdrachtgever.

Het leerlingenvervoer in de gemeente Leerdam werd in 2012 aanbesteed en via die procedure voor een periode van maximaal vier jaar gegund. Per 1 augustus van dit jaar liepen die contracten af. Begin mei werd daarom een nieuwe aanbesteding gestart. De gemeente Leerdam uitte daarbij de wens om inzake het leerlingenvervoer een overeenkomst te sluiten voor een periode van twee jaar, met daarna de optie om maximaal vier keer met een jaar te verlengen. Het vervoer betreft ongeveer 130 leerlingen.

Transparante inschrijvingen

De aanbestedende dienst kondigde begin juni echter aan dat de aanbesteding werd ingetrokken. In de meest recente aankondiging wordt duidelijk waarom uiteindelijk is gekozen voor een gunning van de opdracht zonder Europese aanbestedingsprocedure. Op grond van de vorige EU-aanbesteding mochten worden verwacht dat de inschrijvingen transparant ofwel controleerbaar en uniform tot stand zouden komen.

Inschrijvingen op basis van dezelfde vervoerslijst en dezelfde routeplanner met dezelfde instellingen zou volgens de opdrachtgever leiden tot een situatie waarin de inschrijvingen vergelijkbaar zijn. “De voorwaarden waren duidelijk en hierover zijn feitelijk geen vragen meer gesteld. Het was onvoorzien dat de kilometers als grondslag van de berekening ernstig uiteen zouden lopen.”

Kwetsbare doelgroep

Hierdoor was er, gelet de aard van de opdracht om kwetsbare minderjarigen te vervoeren én het gegeven dat de bestaande overeenkomst niet meer verlengd kon worden, geen gelegenheid meer om een Europese openbare aanbesteding te doorlopen binnen de wettelijk gestelde termijnen. Dit is mede ingegeven door het feit dat de leerlingen per 22 augustus van dit jaar weer vervoerd moeten worden.

Het leerlingenvervoer zal, zoals gebruikelijk in het geval van DVG, door een franchisenemer worden verzorgd. In dit geval is dat de HaarsGroep, die het werk zal uitvoeren vanuit zijn locaties in Gorinchem en Leerdam.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Vervoer Leerdamse leerlingen gegund aan DVG | TaxiPro
Leerlingenvervoer

Vervoer Leerdamse leerlingen gegund aan DVG

De gemeente Leerdam heeft het vervoer van circa 130 leerlingen gegund aan De Vier Gewesten (DVG). Er was in dit geval geen gelegenheid om een Europese openbare aanbesteding te doorlopen binnen de wettelijk gestelde termijnen, aldus de opdrachtgever.

Het leerlingenvervoer in de gemeente Leerdam werd in 2012 aanbesteed en via die procedure voor een periode van maximaal vier jaar gegund. Per 1 augustus van dit jaar liepen die contracten af. Begin mei werd daarom een nieuwe aanbesteding gestart. De gemeente Leerdam uitte daarbij de wens om inzake het leerlingenvervoer een overeenkomst te sluiten voor een periode van twee jaar, met daarna de optie om maximaal vier keer met een jaar te verlengen. Het vervoer betreft ongeveer 130 leerlingen.

Transparante inschrijvingen

De aanbestedende dienst kondigde begin juni echter aan dat de aanbesteding werd ingetrokken. In de meest recente aankondiging wordt duidelijk waarom uiteindelijk is gekozen voor een gunning van de opdracht zonder Europese aanbestedingsprocedure. Op grond van de vorige EU-aanbesteding mochten worden verwacht dat de inschrijvingen transparant ofwel controleerbaar en uniform tot stand zouden komen.

Inschrijvingen op basis van dezelfde vervoerslijst en dezelfde routeplanner met dezelfde instellingen zou volgens de opdrachtgever leiden tot een situatie waarin de inschrijvingen vergelijkbaar zijn. “De voorwaarden waren duidelijk en hierover zijn feitelijk geen vragen meer gesteld. Het was onvoorzien dat de kilometers als grondslag van de berekening ernstig uiteen zouden lopen.”

Kwetsbare doelgroep

Hierdoor was er, gelet de aard van de opdracht om kwetsbare minderjarigen te vervoeren én het gegeven dat de bestaande overeenkomst niet meer verlengd kon worden, geen gelegenheid meer om een Europese openbare aanbesteding te doorlopen binnen de wettelijk gestelde termijnen. Dit is mede ingegeven door het feit dat de leerlingen per 22 augustus van dit jaar weer vervoerd moeten worden.

Het leerlingenvervoer zal, zoals gebruikelijk in het geval van DVG, door een franchisenemer worden verzorgd. In dit geval is dat de HaarsGroep, die het werk zal uitvoeren vanuit zijn locaties in Gorinchem en Leerdam.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.