Andere opzet van doelgroepenvervoer Midden-Brabant

De regiotaxi en het leerlingenvervoer in Midden-Brabant gaan samen op in Regiovervoer Midden-Brabant. Het nieuwe Regiovervoer Midden-Brabant gaat rijden onder de vlag van Bravo, Brabant vervoert ons. Voor de regiotaxi gebeurt dat per 1 juni. Het leerlingenvervoer gaat over vanaf het nieuwe schooljaar.

De contracten met de huidige vervoerders lopen af en dat is voor de betrokken vervoerders een natuurlijk moment voor een nieuwe aanpak die duidelijker, eerlijker en slimmer moet worden dan het huidige systeem. Wethouders van de Midden-Brabantse gemeenten, provincie Noord-Brabant en de nieuwe vervoerders het contract voor de nieuwe samenwerking.

Onlangs werd al bekend dat de regie in dit nieuwe systeem zal worden verzorgd door Personenvervoer Zuid-Nederland (PZN). De opdracht heeft een maximale looptijd van acht jaar. Na vier jaar kunnen de partijen de overeenkomst opzeggen, waarbij ze zich wel moeten houden aan de opzegtermijn van een half jaar. Gedurende de looptijd kan de opdracht worden uitgebreid met de regie op het routevervoer in Heusden en op het vraaggestuurde vervoer in een samenwerkingsverband van gemeenten in het noordoosten van Brabant. Regiovervoer Midden-Brabant verzorgt straks het regiotaxivervoer en leerlingenvervoer in de gemeenten Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Loon op Zand, Tilburg en Waalwijk.

Geen nieuwe aanbesteding

Ook kunnen er mogelijk andere vervoersvormen worden toegevoegd, te weten dat van cliënten in de wmo-dagbesteding, cliënten in het kader van de Jeugdwet of de Wet langdurige zorg, werknemers en UWV-cliënten. Verwacht wordt dat de regiecentrale deze eventuele aanvullingen kan opvangen zonder dat er een nieuwe aanbesteding voor uitgeschreven moet worden.

Het daadwerkelijke vervoer wordt uitgevoerd door verschillende taxibedrijven verdeeld over elf basepoints in de regio. Het gaat om de taxibedrijven Willemsen-de Koning, Taxi Centrale Van der Wou, Munckhof Taxi, Vervoerservice Van Driel en Taxibedrijf Van den Hout. In 2015 werden er in het kader van de regiotaxi in de acht gemeenten ongeveer 435.000 ritten uitgevoerd.

In het nieuwe vervoersysteem zullen uiteraard veranderingen plaatsvinden ten opzichte van de huidige opzet. Reizigers die gebruik maken van de regiotaxi of het leerlingenvervoer, kunnen straks voor informatie, advies, klachten en het reserveren van een rit terecht bij één loket. Regiovervoer Midden-Brabant. De huidige servicepunten komen later dit jaar te vervallen.

Regie en vervoer gescheiden

Voor reizigers met de regiotaxi komt er een nieuw tariefsysteem. Zij betalen niet meer per zone, maar per kilometer. Dat sluit aan op de betaalwijze in het reguliere openbaar vervoer en is daarmee duidelijker en eerlijker, aldus de opdrachtgevende gemeenten. Een derde belangrijke verandering is natuurlijk het scheiden van regie en vervoer. “De partij die de regiecentrale beheert, kan gemeenten zo onafhankelijk adviseren en helpen om het vervoer beter, duurzamer en slimmer te organiseren”, zo verwachten de gemeenten.

Bravo is de verzamelnaam voor het openbaar vervoer in Brabant. Onder deze paraplu van verzorgen Arriva en Hermes het stads- en streekbusvervoer in Brabant. Regiovervoer Midden-Brabant sluit hier dus op aan met vervoer voor inwoners die geen of slechts gedeeltelijk gebruik kunnen maken van het reguliere Openbaar Vervoer.

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van TaxiPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Andere opzet van doelgroepenvervoer Midden-Brabant | TaxiPro

Andere opzet van doelgroepenvervoer Midden-Brabant

De regiotaxi en het leerlingenvervoer in Midden-Brabant gaan samen op in Regiovervoer Midden-Brabant. Het nieuwe Regiovervoer Midden-Brabant gaat rijden onder de vlag van Bravo, Brabant vervoert ons. Voor de regiotaxi gebeurt dat per 1 juni. Het leerlingenvervoer gaat over vanaf het nieuwe schooljaar.

De contracten met de huidige vervoerders lopen af en dat is voor de betrokken vervoerders een natuurlijk moment voor een nieuwe aanpak die duidelijker, eerlijker en slimmer moet worden dan het huidige systeem. Wethouders van de Midden-Brabantse gemeenten, provincie Noord-Brabant en de nieuwe vervoerders het contract voor de nieuwe samenwerking.

Onlangs werd al bekend dat de regie in dit nieuwe systeem zal worden verzorgd door Personenvervoer Zuid-Nederland (PZN). De opdracht heeft een maximale looptijd van acht jaar. Na vier jaar kunnen de partijen de overeenkomst opzeggen, waarbij ze zich wel moeten houden aan de opzegtermijn van een half jaar. Gedurende de looptijd kan de opdracht worden uitgebreid met de regie op het routevervoer in Heusden en op het vraaggestuurde vervoer in een samenwerkingsverband van gemeenten in het noordoosten van Brabant. Regiovervoer Midden-Brabant verzorgt straks het regiotaxivervoer en leerlingenvervoer in de gemeenten Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Loon op Zand, Tilburg en Waalwijk.

Geen nieuwe aanbesteding

Ook kunnen er mogelijk andere vervoersvormen worden toegevoegd, te weten dat van cliënten in de wmo-dagbesteding, cliënten in het kader van de Jeugdwet of de Wet langdurige zorg, werknemers en UWV-cliënten. Verwacht wordt dat de regiecentrale deze eventuele aanvullingen kan opvangen zonder dat er een nieuwe aanbesteding voor uitgeschreven moet worden.

Het daadwerkelijke vervoer wordt uitgevoerd door verschillende taxibedrijven verdeeld over elf basepoints in de regio. Het gaat om de taxibedrijven Willemsen-de Koning, Taxi Centrale Van der Wou, Munckhof Taxi, Vervoerservice Van Driel en Taxibedrijf Van den Hout. In 2015 werden er in het kader van de regiotaxi in de acht gemeenten ongeveer 435.000 ritten uitgevoerd.

In het nieuwe vervoersysteem zullen uiteraard veranderingen plaatsvinden ten opzichte van de huidige opzet. Reizigers die gebruik maken van de regiotaxi of het leerlingenvervoer, kunnen straks voor informatie, advies, klachten en het reserveren van een rit terecht bij één loket. Regiovervoer Midden-Brabant. De huidige servicepunten komen later dit jaar te vervallen.

Regie en vervoer gescheiden

Voor reizigers met de regiotaxi komt er een nieuw tariefsysteem. Zij betalen niet meer per zone, maar per kilometer. Dat sluit aan op de betaalwijze in het reguliere openbaar vervoer en is daarmee duidelijker en eerlijker, aldus de opdrachtgevende gemeenten. Een derde belangrijke verandering is natuurlijk het scheiden van regie en vervoer. “De partij die de regiecentrale beheert, kan gemeenten zo onafhankelijk adviseren en helpen om het vervoer beter, duurzamer en slimmer te organiseren”, zo verwachten de gemeenten.

Bravo is de verzamelnaam voor het openbaar vervoer in Brabant. Onder deze paraplu van verzorgen Arriva en Hermes het stads- en streekbusvervoer in Brabant. Regiovervoer Midden-Brabant sluit hier dus op aan met vervoer voor inwoners die geen of slechts gedeeltelijk gebruik kunnen maken van het reguliere Openbaar Vervoer.

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van TaxiPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.