Rolstoelbus. Foto: iStock / Martin Bowra

Leerlingenvervoer kan weer op gang komen

Een chauffeur helpt de inzittende. Foto ter illustratie. Foto: iStock / Martin Bowra

Door versoepeling van de coronamaatregelen gaan de basisscholen in het speciaal onderwijs over enkele weken weer open. Daardoor kan ook het leerlingenvervoer voor een flink deel worden opgestart. Wel is het nog de vraag hoeveel leerlingen er per busje kunnen worden vervoerd en of zij afstand tot de chauffeur moeten houden.

Nu is namelijk nog wel het uitgangspunt dat er tenminste 1,5 meter afstand wordt gehouden ten opzichte van alle taxichauffeurs, of dat dat er tussen bestuurder en inzittende(n) een afscheiding aanwezig is. Tegelijk gaan de basisscholen weer open omdat alle onderzoeken tot nu toe er op wijzen dat kinderen tot 12 jaar het coronavirus minder snel krijgen. En krijgen ze het toch, dan zijn hun klachten doorgaans mild. Omdat alle coronamaatregelen samen ervoor hebben gezorgd dat de druk op de zorg handhaafbaar is gebleven, kunnen nu voor de groep tot 12 jaar de maatregelen worden versoepeld. Dat betekent dat de basisscholen op 11 mei, na de meivakantie, hun deuren weer zullen openen.

Waar scholen in het speciaal basisonderwijs weer voor 100 procent open gaan, moeten de reguliere basisscholen met groepen leerlingen gaan werken die half zo groot zijn als gebruikelijk. Scholen mogen zelf bepalen hoe ze dat invullen. Het zou kunnen dat halve klassen om en om een dag naar school komen, maar de ene helft ’s ochtends en de andere helft ’s middags kan ook. Optie twee vraagt logischerwijs om meer vervoer dan optie één. Overigens is het regulier basisonderwijs voor leerlingenvervoerders een bescheiden markt. Het gaat dan om scholieren die een reisindicatie krijgen omdat de school van hun voorkeur niet op een andere manier goed te bereiken is dan met de taxi.

Opstarten altijd spannend

Het speciaal basisonderwijs, voor kinderen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking, is echter goed voor de bulk van het leerlingenvervoer in Nederland. “Het meeste leerlingenvervoer gaat naar bijzondere scholen. Dus nu het speciaal onderwijs weer gaat starten, betekent dat ook dat het leerlingenvervoer weer voor het grootste deel begint. Dat is natuurlijk positief”, legt Hubert Andela van KNV Zorgvervoer en Taxi uit. Hij vraagt zich wel af hoe de praktijk er uit zal zien, want de richtlijn is nu nog dat er tussen passagiers en chauffeur minstens 1,5 meter afstand wordt bewaard. Of dat zo blijft, heeft uiteraard gevolgen voor het aantal voertuigen dat moet worden ingezet. “Sowieso wordt de opstart spannend. Dat merk je aan het begin van een nieuw schooljaar altijd en dat zal nu niet anders zijn.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

23 reacties op “Leerlingenvervoer kan weer op gang komen”

Martin Lunenberg|21.04.20|21:08

Hoezo anderhalve meter afstand ? Ik begrijp dat deze regel niet geldt voor kinderen tot 12 jaar. Wel zal de chauffeur beschermd moeten worden denk ik.

Karin Roest|21.04.20|23:10

Dat staat er ook er word niet over de kinderen gesproken

Hij vraagt zich wel af hoe de praktijk er uit zal zien, want de richtlijn is nu nog dat er tussen passagiers en chauffeur minstens 1,5 meter afstand wordt bewaard.

Rene Eichelberg|22.04.20|09:52

hoe zet je een rolstoel vast en gordels om met anderhalve meter afstand ?

Karin Roest|22.04.20|10:15

Rene Eichelberg

Dat gaat je helemaal niet lukken net als bij de lopers bussendie straks weer vol zitten met kinderen.

Ik vind het maar een heel raar iets het lijkt wel of taxi chauffeurs leraren kinderen als proefkonijn gebruikt word

Eugene In T Veen|22.04.20|22:50

Rene Eickelberg

Dat vraag ik me ook af. Ook met zorgvervoer. Hoe zit het met rolstoelpatienten.

Karin Roest|23.04.20|08:13

Dennis Sleeswijk

Met andere woorden die anderhalve meter afstand red je nooit

Hettie van Beek|23.04.20|08:58

We moeten allemaal de 1,5 meter volhouden zegt Rutte. Behalve de taxichauffeurs leerlingenvervoer. Dan zeggen ze doodleuk, we kunnen niet iedereen beschermen. Nou lekker dan! Dus mijn/onze veiligheid doet er niet toe? Ik kan rustig met een bus vol met 8 kinderen gaan rijden?

Karin Roest|23.04.20|10:26

Hettie van Beek

100% met u eens heel veel mensen voelen zich ook een proefkonijn ouders chauffeurs maar ook de leraren zelf
Mijn man heeft lichte COPD en werk ook voor een taxi bedrijf en brengt met zijn lopersbus kinderen naar school.
In deze bus kan nooit geen 1.50 afstand worden gehouden van de chauffeur
Ik heb hem ook verboden om te gaan werken als het vol gepropt word met school kinderen dat is voor mijn man veel te link en trouwens niet alleen voor mijn man maar voor iedereen.

Karin Roest|23.04.20|10:26

Vanmorgen een mailtje gehad van het taxi bedrijf waar mijn man werkt en daar staat het volgende in wat mij niet aanstaat

Het RIVM ziet geen problemen om het leerlingenvervoer weer op te starten. Uit onderzoek blijkt dat onder jonge kinderen het coronavirus bijna niet voorkomt. De kans dat een kind het virus overdraagt aan een chauffeur is klein.
De kans is klein en bijna niet voorkomt maar het kan dus wel en ik wil met deze ziekte 100% Zekerheid je praat hier niet over een verkoudheid .

Hettie van Beek|23.04.20|12:16

Karin Roest
https://www.poraad.nl/nieuws-en-achtergronden/twee-protocollen-beschikbaar-voor-het-opstarten-van-de-scholen?_ga=2.19942840.126707715.1587579223-859390870.1574834025

Je moet dit protocol maar eens goed lezen.
In het 1ste hoofdstuk staat dat leerkrachten zoveel mogelijk de 1,5 meter afstand moeten houden.
Verderop in het protocol bij hoofdstuk leerlingenvervoer staat iets heel anders voor chauffeurs. En wij zitten in een kleine ruimte met 8 kids. Hoezo deze verschillen?

Peter HA Cranen|23.04.20|14:24

RIVM:
Leerlingenvervoer in het speciaal onderwijs en voor leerlingen die niet bij het reguliere onderwijs in de directe woonomgeving terecht kunnen, kan plaatsvinden op de reguliere manier. Leerlingen onderling hoeven daarbij geen 1,5 meter afstand te bewaren, en slechts zo veel mogelijk ten opzichte van de chauffeur. Afstand houden tot de chauffeur zal in veel gevallen niet mogelijk zijn. RIVM: advies: dezelfde lijn aan te houden als bij de leraren: niet al het contact kan voorkomen worden

Peter HA Cranen|23.04.20|14:25

Leeraren hebben wel schermen tussen hen en de kinderen. Contact in de bus is constant en in een kleine ruimte bij elkaar.

Hettie van Beek|23.04.20|14:51

Ik vind het niet kunnen.

Peter HA Cranen|23.04.20|16:21

Het RIVM geeft aan dat uit onderzoek blijkt dat jonge kinderen ondervertegenwoordigd zijn in de patiëntenpopulatie. Als kinderen ziek worden, verloopt de ziekte mild. Om die reden is de kans dat ze het doorgeven aan een volwassene ook klein. De exacte uitwerking van het leerlingenvervoer volgt nog.
Ik hoop dat het RIVM ook kijkt naar besmetting van Chauffeur -> Kind. Het is niet uitgesloten dat je zonder symptomen toch kunt besmetten… Dus we willen ook toegang tot testen.

Peter HA Cranen|23.04.20|16:25

Hoe dan ook Laten we verantwoord VOOR IEDEREEN herstarten. Ik wacht af wat het protocol voor het leerlingenvervoer wordt…

Karin Roest|23.04.20|18:08

Ja dus ik had gelijk ze willen dus kijken hoeveel mensen er besmet gaan worden als de scholen in mei weer open gaan.Het was net bij het NOS nieuws zodra er toch weer een nieuwe golf komt met besmettingen kunnen ze de schollen weer sluiten.Wat een vies gevaarlijk spelletje word er gespeeld over de rug van mensen.

Karin Roest|23.04.20|19:14

Hettie van Beek

Luister hier maar eens naar

Als dit geen proef is om te kijken hoeveel besmettingen er komen naar mei dan weet ik het niet meer.

Ze geven het zelfs toe

https://nos.nl/uitzending/nos-journaal

Marcel Gerritse|26.04.20|07:37

Ongerijmd: kleinkinderen mogen niet bij mij op bezoek komen, maar ik mag wel een busje besturen waarin 8 kinderen opgepropt zitten. Leerkrachten houden anderhalve meter afstand, terwijl er 5 kinderen binnen anderhalve meter afstand van mij in de bus zitten. Is dit meten met 2 maten?

Marcel Gerritse|26.04.20|07:48

Ongerijmd: kleinkinderen mogen niet bij mij op bezoek komen, terwijl ik een busje mag gaan besturen, waar 8 kinderen opgepropt zitten. Leerkrachten houden anderhalve meter afstand, terwijl ik 5 kinderen binnen deze afstand om mij heen heb zitten. Wordt dit bedoeld met meten met 2 maten?

Clash Royale|27.04.20|02:43

Marcel,
Waarom bel je niet gewoon je baas op en zeg je ik doe hier niet aan mee?
Telt niet alleen voor jou maar voor iedereen.
Neem is een besluit in plaats van altijd maar doen wat gezegd word.
Ow ja dat zijn Nederlanders.
We laten plukken, plukken en nog meer plukken want zo lang het kan waarom niet.
Succes iedereen de komende tijd.

Hans Dekkers|28.04.20|13:16

Nog steeds is niet bewezen dat kinderen het virus niet kunnen overbrengen. Maar toch mag de chauffeur zonder bescherming een volle taxi vervoeren. 1,5 m telt niet, ouders moeten wel 1,5 meter afstand houden van de bus maar de chauffeur moet ook zorgen voor de gordel. Het rammelt van alle kanten. Kortom een heel heel onzorgvuldig protocol waardoor veel mensen in een nog moeilijker situatie komen. Wat kan ik nog wel, wat niet, wat mag???? En dat vanuit vakbondsperspectief!!! Onverantwoordelijk!

Strange Inthenight|13.05.20|11:48

Kinderen die zélf,of een huisgenoot hebben die, tot een risicogroep behoren, hoeven niet naar school!

Waarom is het vervoer wél veilig voor die chauffeur, die ook tot die risicogroep behoort?

Leerlingenvervoer kan weer op gang komen | TaxiPro
Rolstoelbus. Foto: iStock / Martin Bowra

Leerlingenvervoer kan weer op gang komen

Een chauffeur helpt de inzittende. Foto ter illustratie. Foto: iStock / Martin Bowra

Door versoepeling van de coronamaatregelen gaan de basisscholen in het speciaal onderwijs over enkele weken weer open. Daardoor kan ook het leerlingenvervoer voor een flink deel worden opgestart. Wel is het nog de vraag hoeveel leerlingen er per busje kunnen worden vervoerd en of zij afstand tot de chauffeur moeten houden.

Nu is namelijk nog wel het uitgangspunt dat er tenminste 1,5 meter afstand wordt gehouden ten opzichte van alle taxichauffeurs, of dat dat er tussen bestuurder en inzittende(n) een afscheiding aanwezig is. Tegelijk gaan de basisscholen weer open omdat alle onderzoeken tot nu toe er op wijzen dat kinderen tot 12 jaar het coronavirus minder snel krijgen. En krijgen ze het toch, dan zijn hun klachten doorgaans mild. Omdat alle coronamaatregelen samen ervoor hebben gezorgd dat de druk op de zorg handhaafbaar is gebleven, kunnen nu voor de groep tot 12 jaar de maatregelen worden versoepeld. Dat betekent dat de basisscholen op 11 mei, na de meivakantie, hun deuren weer zullen openen.

Waar scholen in het speciaal basisonderwijs weer voor 100 procent open gaan, moeten de reguliere basisscholen met groepen leerlingen gaan werken die half zo groot zijn als gebruikelijk. Scholen mogen zelf bepalen hoe ze dat invullen. Het zou kunnen dat halve klassen om en om een dag naar school komen, maar de ene helft ’s ochtends en de andere helft ’s middags kan ook. Optie twee vraagt logischerwijs om meer vervoer dan optie één. Overigens is het regulier basisonderwijs voor leerlingenvervoerders een bescheiden markt. Het gaat dan om scholieren die een reisindicatie krijgen omdat de school van hun voorkeur niet op een andere manier goed te bereiken is dan met de taxi.

Opstarten altijd spannend

Het speciaal basisonderwijs, voor kinderen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking, is echter goed voor de bulk van het leerlingenvervoer in Nederland. “Het meeste leerlingenvervoer gaat naar bijzondere scholen. Dus nu het speciaal onderwijs weer gaat starten, betekent dat ook dat het leerlingenvervoer weer voor het grootste deel begint. Dat is natuurlijk positief”, legt Hubert Andela van KNV Zorgvervoer en Taxi uit. Hij vraagt zich wel af hoe de praktijk er uit zal zien, want de richtlijn is nu nog dat er tussen passagiers en chauffeur minstens 1,5 meter afstand wordt bewaard. Of dat zo blijft, heeft uiteraard gevolgen voor het aantal voertuigen dat moet worden ingezet. “Sowieso wordt de opstart spannend. Dat merk je aan het begin van een nieuw schooljaar altijd en dat zal nu niet anders zijn.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

23 reacties op “Leerlingenvervoer kan weer op gang komen”

Martin Lunenberg|21.04.20|21:08

Hoezo anderhalve meter afstand ? Ik begrijp dat deze regel niet geldt voor kinderen tot 12 jaar. Wel zal de chauffeur beschermd moeten worden denk ik.

Karin Roest|21.04.20|23:10

Dat staat er ook er word niet over de kinderen gesproken

Hij vraagt zich wel af hoe de praktijk er uit zal zien, want de richtlijn is nu nog dat er tussen passagiers en chauffeur minstens 1,5 meter afstand wordt bewaard.

Rene Eichelberg|22.04.20|09:52

hoe zet je een rolstoel vast en gordels om met anderhalve meter afstand ?

Karin Roest|22.04.20|10:15

Rene Eichelberg

Dat gaat je helemaal niet lukken net als bij de lopers bussendie straks weer vol zitten met kinderen.

Ik vind het maar een heel raar iets het lijkt wel of taxi chauffeurs leraren kinderen als proefkonijn gebruikt word

Eugene In T Veen|22.04.20|22:50

Rene Eickelberg

Dat vraag ik me ook af. Ook met zorgvervoer. Hoe zit het met rolstoelpatienten.

Karin Roest|23.04.20|08:13

Dennis Sleeswijk

Met andere woorden die anderhalve meter afstand red je nooit

Hettie van Beek|23.04.20|08:58

We moeten allemaal de 1,5 meter volhouden zegt Rutte. Behalve de taxichauffeurs leerlingenvervoer. Dan zeggen ze doodleuk, we kunnen niet iedereen beschermen. Nou lekker dan! Dus mijn/onze veiligheid doet er niet toe? Ik kan rustig met een bus vol met 8 kinderen gaan rijden?

Karin Roest|23.04.20|10:26

Hettie van Beek

100% met u eens heel veel mensen voelen zich ook een proefkonijn ouders chauffeurs maar ook de leraren zelf
Mijn man heeft lichte COPD en werk ook voor een taxi bedrijf en brengt met zijn lopersbus kinderen naar school.
In deze bus kan nooit geen 1.50 afstand worden gehouden van de chauffeur
Ik heb hem ook verboden om te gaan werken als het vol gepropt word met school kinderen dat is voor mijn man veel te link en trouwens niet alleen voor mijn man maar voor iedereen.

Karin Roest|23.04.20|10:26

Vanmorgen een mailtje gehad van het taxi bedrijf waar mijn man werkt en daar staat het volgende in wat mij niet aanstaat

Het RIVM ziet geen problemen om het leerlingenvervoer weer op te starten. Uit onderzoek blijkt dat onder jonge kinderen het coronavirus bijna niet voorkomt. De kans dat een kind het virus overdraagt aan een chauffeur is klein.
De kans is klein en bijna niet voorkomt maar het kan dus wel en ik wil met deze ziekte 100% Zekerheid je praat hier niet over een verkoudheid .

Hettie van Beek|23.04.20|12:16

Karin Roest
https://www.poraad.nl/nieuws-en-achtergronden/twee-protocollen-beschikbaar-voor-het-opstarten-van-de-scholen?_ga=2.19942840.126707715.1587579223-859390870.1574834025

Je moet dit protocol maar eens goed lezen.
In het 1ste hoofdstuk staat dat leerkrachten zoveel mogelijk de 1,5 meter afstand moeten houden.
Verderop in het protocol bij hoofdstuk leerlingenvervoer staat iets heel anders voor chauffeurs. En wij zitten in een kleine ruimte met 8 kids. Hoezo deze verschillen?

Peter HA Cranen|23.04.20|14:24

RIVM:
Leerlingenvervoer in het speciaal onderwijs en voor leerlingen die niet bij het reguliere onderwijs in de directe woonomgeving terecht kunnen, kan plaatsvinden op de reguliere manier. Leerlingen onderling hoeven daarbij geen 1,5 meter afstand te bewaren, en slechts zo veel mogelijk ten opzichte van de chauffeur. Afstand houden tot de chauffeur zal in veel gevallen niet mogelijk zijn. RIVM: advies: dezelfde lijn aan te houden als bij de leraren: niet al het contact kan voorkomen worden

Peter HA Cranen|23.04.20|14:25

Leeraren hebben wel schermen tussen hen en de kinderen. Contact in de bus is constant en in een kleine ruimte bij elkaar.

Hettie van Beek|23.04.20|14:51

Ik vind het niet kunnen.

Peter HA Cranen|23.04.20|16:21

Het RIVM geeft aan dat uit onderzoek blijkt dat jonge kinderen ondervertegenwoordigd zijn in de patiëntenpopulatie. Als kinderen ziek worden, verloopt de ziekte mild. Om die reden is de kans dat ze het doorgeven aan een volwassene ook klein. De exacte uitwerking van het leerlingenvervoer volgt nog.
Ik hoop dat het RIVM ook kijkt naar besmetting van Chauffeur -> Kind. Het is niet uitgesloten dat je zonder symptomen toch kunt besmetten… Dus we willen ook toegang tot testen.

Peter HA Cranen|23.04.20|16:25

Hoe dan ook Laten we verantwoord VOOR IEDEREEN herstarten. Ik wacht af wat het protocol voor het leerlingenvervoer wordt…

Karin Roest|23.04.20|18:08

Ja dus ik had gelijk ze willen dus kijken hoeveel mensen er besmet gaan worden als de scholen in mei weer open gaan.Het was net bij het NOS nieuws zodra er toch weer een nieuwe golf komt met besmettingen kunnen ze de schollen weer sluiten.Wat een vies gevaarlijk spelletje word er gespeeld over de rug van mensen.

Karin Roest|23.04.20|19:14

Hettie van Beek

Luister hier maar eens naar

Als dit geen proef is om te kijken hoeveel besmettingen er komen naar mei dan weet ik het niet meer.

Ze geven het zelfs toe

https://nos.nl/uitzending/nos-journaal

Marcel Gerritse|26.04.20|07:37

Ongerijmd: kleinkinderen mogen niet bij mij op bezoek komen, maar ik mag wel een busje besturen waarin 8 kinderen opgepropt zitten. Leerkrachten houden anderhalve meter afstand, terwijl er 5 kinderen binnen anderhalve meter afstand van mij in de bus zitten. Is dit meten met 2 maten?

Marcel Gerritse|26.04.20|07:48

Ongerijmd: kleinkinderen mogen niet bij mij op bezoek komen, terwijl ik een busje mag gaan besturen, waar 8 kinderen opgepropt zitten. Leerkrachten houden anderhalve meter afstand, terwijl ik 5 kinderen binnen deze afstand om mij heen heb zitten. Wordt dit bedoeld met meten met 2 maten?

Clash Royale|27.04.20|02:43

Marcel,
Waarom bel je niet gewoon je baas op en zeg je ik doe hier niet aan mee?
Telt niet alleen voor jou maar voor iedereen.
Neem is een besluit in plaats van altijd maar doen wat gezegd word.
Ow ja dat zijn Nederlanders.
We laten plukken, plukken en nog meer plukken want zo lang het kan waarom niet.
Succes iedereen de komende tijd.

Hans Dekkers|28.04.20|13:16

Nog steeds is niet bewezen dat kinderen het virus niet kunnen overbrengen. Maar toch mag de chauffeur zonder bescherming een volle taxi vervoeren. 1,5 m telt niet, ouders moeten wel 1,5 meter afstand houden van de bus maar de chauffeur moet ook zorgen voor de gordel. Het rammelt van alle kanten. Kortom een heel heel onzorgvuldig protocol waardoor veel mensen in een nog moeilijker situatie komen. Wat kan ik nog wel, wat niet, wat mag???? En dat vanuit vakbondsperspectief!!! Onverantwoordelijk!

Strange Inthenight|13.05.20|11:48

Kinderen die zélf,of een huisgenoot hebben die, tot een risicogroep behoren, hoeven niet naar school!

Waarom is het vervoer wél veilig voor die chauffeur, die ook tot die risicogroep behoort?