Ziekenhuis, taxi's

Corona-protocol zittend vervoer aangepast

Het RIVM heeft het protocol voor noodzakelijk zittend vervoer van personen met klachten (passend bij) COVID-19 enigszins aangepast. Meest opmerkelijke verandering is dat het voertuig na reiniging nog maar vijf minuten gelucht hoeft te worden in plaats van een half uur.

Eind maart werden er twee protocollen gepubliceerd voor het veilig vervoeren van mensen per taxi terwijl het coronavirus rondwaart. Het ene protocol gaat over regulier taxivervoer, het andere over het noodzakelijk zittend vervoer van coronapatiënten of mensen met klachten die bij het virus horen. Het gaat dan om bijvoorbeeld personen die naar het ziekenhuis moeten voor bepaalde behandelingen, zoals chemotherapie of nierdialyse. Dat document is nu aangepast, met onder meer een aantal verduidelijkingen en iets eenvoudiger taalgebruik ten opzichte van de eerste versie.

Stoel of bank afdekken

In het protocol staat onder meer aan welke voorwaarden de voertuigen en chauffeurs moeten voldoen om het vervoer veilig te laten verlopen. Verder staan er regels voor het proces voorafgaand, tijdens en na afloop van de rit in. Zo moet de stoel of bank waar de passagier op zal zitten worden afgedekt met een wegwerpmateriaal dat geen vocht doorlaat en moet de passagier een mond- en neusmasker dragen. Ook staat omschreven op welke momenten de chauffeur welke reinigende handelingen moet verrichten bij zichzelf of het voertuig. Na elke rit wordt de taxi schoongemaakt en deze moet daarna vijf minuten luchten, waar dat eerst een half uur was. Lees hier het aangepaste protocol.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia. Binnen dat team is hij de vaste redacteur van Infrasite.nl.

1 reactie op “Corona-protocol zittend vervoer aangepast”

Eveline Faber|12.05.20|15:28

Klopt het dat het instructiefilpmje niet meer functioneert???