VDL taxibus

Taxi als tijdelijk alternatief voor buurtbussenIn verschillende Nederlandse regio’s worden taxibusjes ingezet als tijdelijke vervanging van de buurtbussen die vanwege corona niet rijden. In een deel van Noord-Holland rijdt met ingang van 1 september de Buurtbus-taxi, terwijl de Taxbus in vijf Brabantse regio’s in elk geval tot 1 oktober in plaats van de buurtbussen blijft rijden.

De buurtbussen zijn, oneerbiedig gezegd, een geval apart binnen het personenvervoer. Dat is niet in het laatst zo omdat de chauffeurs over het algemeen vrijwilligers zijn, die met name vanwege hun leeftijd in de risicogroep vallen als het om besmetting met corona gaat. Ook is er aanvullend onderzoek nodig om te achterhalen welke maatregelen kunnen zorgen voor veilig vervoer in buurtbussen.

Omdat deze buslijnen wel in een behoefte voorzien, wordt in diverse regio’s naar tijdelijke oplossingen gezocht. In Noord-Holland Noord en Haarlem-IJmond is met ingang van 1 september de Buurtbus-taxi gaan rijden in opdracht van Connexxion. Er wordt gewerkt met het bestaande halte-netwerk en een rit kost altijd 4 euro per persoon. Connexxion benadrukt dat aan boord van de taxivoertuigen het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht is. De Buurtbus-taxi is tijdelijk en vervalt zodra de normale buurtbussen weer gaan rijden, zo wordt benadrukt.

Gebruikelijk wmo-tarief

Taxbus betreft normaliter het collectief vraagafhankelijk vervoer in achttien gemeenten in Noord-Brabant. Dit wordt gereden door Alptax, Connexxion en Van der Wijst. Ook in het zuidoosten van Noord-Brabant kwam het regiotaxivervoer door de coronacrisis voor een belangrijk deel stil te liggen, maar net als in het OV is dat de laatste tijd weer langzaam op gang gekomen. Toch is een deel van het busvervoer nog altijd niet terug op het menu, met name door het wegvallen van de buurtbussen. In die gevallen kunnen mensen tegen het gebruikelijke wmo-tarief met de Taxbus reizen en die regeling is nu in elk geval tot 1 oktober verlengd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Onderwerpen: , ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Taxi als tijdelijk alternatief voor buurtbussen | TaxiPro
VDL taxibus

Taxi als tijdelijk alternatief voor buurtbussenIn verschillende Nederlandse regio’s worden taxibusjes ingezet als tijdelijke vervanging van de buurtbussen die vanwege corona niet rijden. In een deel van Noord-Holland rijdt met ingang van 1 september de Buurtbus-taxi, terwijl de Taxbus in vijf Brabantse regio’s in elk geval tot 1 oktober in plaats van de buurtbussen blijft rijden.

De buurtbussen zijn, oneerbiedig gezegd, een geval apart binnen het personenvervoer. Dat is niet in het laatst zo omdat de chauffeurs over het algemeen vrijwilligers zijn, die met name vanwege hun leeftijd in de risicogroep vallen als het om besmetting met corona gaat. Ook is er aanvullend onderzoek nodig om te achterhalen welke maatregelen kunnen zorgen voor veilig vervoer in buurtbussen.

Omdat deze buslijnen wel in een behoefte voorzien, wordt in diverse regio’s naar tijdelijke oplossingen gezocht. In Noord-Holland Noord en Haarlem-IJmond is met ingang van 1 september de Buurtbus-taxi gaan rijden in opdracht van Connexxion. Er wordt gewerkt met het bestaande halte-netwerk en een rit kost altijd 4 euro per persoon. Connexxion benadrukt dat aan boord van de taxivoertuigen het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht is. De Buurtbus-taxi is tijdelijk en vervalt zodra de normale buurtbussen weer gaan rijden, zo wordt benadrukt.

Gebruikelijk wmo-tarief

Taxbus betreft normaliter het collectief vraagafhankelijk vervoer in achttien gemeenten in Noord-Brabant. Dit wordt gereden door Alptax, Connexxion en Van der Wijst. Ook in het zuidoosten van Noord-Brabant kwam het regiotaxivervoer door de coronacrisis voor een belangrijk deel stil te liggen, maar net als in het OV is dat de laatste tijd weer langzaam op gang gekomen. Toch is een deel van het busvervoer nog altijd niet terug op het menu, met name door het wegvallen van de buurtbussen. In die gevallen kunnen mensen tegen het gebruikelijke wmo-tarief met de Taxbus reizen en die regeling is nu in elk geval tot 1 oktober verlengd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Onderwerpen: , ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.