Diversiteitscursus RMC
Interview

RMC wil discriminatie in de taxi bestrijden met diversiteitscursus

Foto: RMC

Vervoerder RMC heeft de afgelopen jaren steeds vaker melding gekregen van situaties waarbij er onbegrip is tussen chauffeurs en klanten over elkaars gender, kleur of handicap. Met een speciale e-learning over de omgang met diversiteit wil het bedrijf hun chauffeurs meer inzicht geven op dit gebied.

RMC is sinds 2017 verantwoordelijk voor het Aanvullend Openbaar Vervoer (AOV) in Amsterdam. Vooral daar komen er geregeld situaties voor waarbij er niet goed wordt omgegaan met diversiteit. Het kan zijn dat chauffeurs passagiers discrimineren, maar ook andersom. Om onjuist handelen te voorkomen, heeft ABC Advies en Training in opdracht van RMC ‘Het Diversiteiten ABC’ ontwikkeld voor hun chauffeurs.

“In de taxi kunnen onderlinge verschillen worden ervaren. Deze kunnen zichtbaar zijn, maar ook onzichtbaar. Het op de juiste manier omgaan met iedere doelgroep in de taxi mag verwacht worden van een beroepschauffeur”, aldus RMC. De cursus helpt hierbij. De uitspraak ‘U mag ervan vinden wat u wil, als ik er maar geen last van heb, staat centraal. “Bij de ontwikkeling van deze cursus is ABC in gesprek gegaan met deskundigen en ervaringsdeskundigen zoals transpersonen om hun kant van het verhaal te horen en hier leer uit te halen.”

Positieve reacties

De half uur durende e-learning is verplicht voor alle chauffeurs en gaat in op verschillende vormen van diversiteit en hoe daarmee om te gaan. De chauffeurs reageren tot nu toe positief. “Het wordt als leerzaam en belangrijk gezien. Het is ook goed dat zij hierdoor nog eens extra benadrukt krijgen dat wanneer ze te maken krijgen met een onplezierige situatie in de taxi, zij hier bij ons melding van kunnen maken”, stelt RMC.

Algemeen directeur Gerry Oosterbaan is trots op het resultaat. “Iedereen moet kunnen zijn wie die is en iedereen verdient een gelijke behandeling. Wij vinden dit belangrijk en we denken dat deze e-learning daar positief aan bij zal dragen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

3 reacties op “RMC wil discriminatie in de taxi bestrijden met diversiteitscursus”

Don Vandijk|28.01.22|23:19

Ten eerste door het willen geven van een diversiteitscursus voor alle chauffeurs insinueren jullie nu dat alle chauffeurs racistisch/anti-lgbt zijn. Want dat zeg je ermee, hoezo denkt men dat daar?!Ten tweede de klanten die mogen blijkbaar gewoon verder discrimineren/onjuist behandelen van de chauffeurs. Ook grappig dat het enkel en alleen de chauffeurs betreft.

En ik durf te wedden dat de verplichte E-learning cursus niet betaald wordt!

pascal van houtum|05.02.22|09:49

Beste Don,

Jammer dat je er op deze wijze uitleg aan geeft.
Uitgangspunt van de cursus is juist dat er geen sprake is van ‘wij en zij’.

Ja, wij hadden een aantal incidenten richting chauffeurs voortkomend uit onbekendheid en / of onbegrip maar tegelijkertijd komt onze [Transgender] chauffeur aan het woord met een aantal schrijnende voorbeelden over hoe zij behandeld en of aangesproken werd.

Het spreekt voor zich dat wij deze, en overige cursussen die wij van belang achten, vergoeden.

RMC.

Don Vandijk|05.02.22|22:00

Hoi Pascal,

Het is hoe ik het zie, mijn mening, de cursus gaat sowieso voor de dame (transvrouw)niets veranderen, klanten gaan door een cursus voor enkel chauffeurs hun gedrag niet aanpassen. Misschien ‘leuk’ voor de publiciteit die cursus maar daar blijft het wat mij betreft bij. Trouwens, waar kan ik dat interview vinden? Ik zie geen video hiervan terug op Taxipro.

Ik zou klanten weigeren die zich beledigend uitlaten (eerst waarschuwen)Maar ik begrijp het is makkelijker gezegd dan gedaan.

RMC wil discriminatie in de taxi bestrijden met diversiteitscursus | TaxiPro
Diversiteitscursus RMC
Interview

RMC wil discriminatie in de taxi bestrijden met diversiteitscursus

Foto: RMC

Vervoerder RMC heeft de afgelopen jaren steeds vaker melding gekregen van situaties waarbij er onbegrip is tussen chauffeurs en klanten over elkaars gender, kleur of handicap. Met een speciale e-learning over de omgang met diversiteit wil het bedrijf hun chauffeurs meer inzicht geven op dit gebied.

RMC is sinds 2017 verantwoordelijk voor het Aanvullend Openbaar Vervoer (AOV) in Amsterdam. Vooral daar komen er geregeld situaties voor waarbij er niet goed wordt omgegaan met diversiteit. Het kan zijn dat chauffeurs passagiers discrimineren, maar ook andersom. Om onjuist handelen te voorkomen, heeft ABC Advies en Training in opdracht van RMC ‘Het Diversiteiten ABC’ ontwikkeld voor hun chauffeurs.

“In de taxi kunnen onderlinge verschillen worden ervaren. Deze kunnen zichtbaar zijn, maar ook onzichtbaar. Het op de juiste manier omgaan met iedere doelgroep in de taxi mag verwacht worden van een beroepschauffeur”, aldus RMC. De cursus helpt hierbij. De uitspraak ‘U mag ervan vinden wat u wil, als ik er maar geen last van heb, staat centraal. “Bij de ontwikkeling van deze cursus is ABC in gesprek gegaan met deskundigen en ervaringsdeskundigen zoals transpersonen om hun kant van het verhaal te horen en hier leer uit te halen.”

Positieve reacties

De half uur durende e-learning is verplicht voor alle chauffeurs en gaat in op verschillende vormen van diversiteit en hoe daarmee om te gaan. De chauffeurs reageren tot nu toe positief. “Het wordt als leerzaam en belangrijk gezien. Het is ook goed dat zij hierdoor nog eens extra benadrukt krijgen dat wanneer ze te maken krijgen met een onplezierige situatie in de taxi, zij hier bij ons melding van kunnen maken”, stelt RMC.

Algemeen directeur Gerry Oosterbaan is trots op het resultaat. “Iedereen moet kunnen zijn wie die is en iedereen verdient een gelijke behandeling. Wij vinden dit belangrijk en we denken dat deze e-learning daar positief aan bij zal dragen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

3 reacties op “RMC wil discriminatie in de taxi bestrijden met diversiteitscursus”

Don Vandijk|28.01.22|23:19

Ten eerste door het willen geven van een diversiteitscursus voor alle chauffeurs insinueren jullie nu dat alle chauffeurs racistisch/anti-lgbt zijn. Want dat zeg je ermee, hoezo denkt men dat daar?!Ten tweede de klanten die mogen blijkbaar gewoon verder discrimineren/onjuist behandelen van de chauffeurs. Ook grappig dat het enkel en alleen de chauffeurs betreft.

En ik durf te wedden dat de verplichte E-learning cursus niet betaald wordt!

pascal van houtum|05.02.22|09:49

Beste Don,

Jammer dat je er op deze wijze uitleg aan geeft.
Uitgangspunt van de cursus is juist dat er geen sprake is van ‘wij en zij’.

Ja, wij hadden een aantal incidenten richting chauffeurs voortkomend uit onbekendheid en / of onbegrip maar tegelijkertijd komt onze [Transgender] chauffeur aan het woord met een aantal schrijnende voorbeelden over hoe zij behandeld en of aangesproken werd.

Het spreekt voor zich dat wij deze, en overige cursussen die wij van belang achten, vergoeden.

RMC.

Don Vandijk|05.02.22|22:00

Hoi Pascal,

Het is hoe ik het zie, mijn mening, de cursus gaat sowieso voor de dame (transvrouw)niets veranderen, klanten gaan door een cursus voor enkel chauffeurs hun gedrag niet aanpassen. Misschien ‘leuk’ voor de publiciteit die cursus maar daar blijft het wat mij betreft bij. Trouwens, waar kan ik dat interview vinden? Ik zie geen video hiervan terug op Taxipro.

Ik zou klanten weigeren die zich beledigend uitlaten (eerst waarschuwen)Maar ik begrijp het is makkelijker gezegd dan gedaan.