Boek 'Altijd Chic & Onderweg'
Interview

RMC-chauffeur deelt zijn mooiste taxi-ervaringen in een boek

Foto: Rob Wighman

Taxichauffeurs maken een hoop mee tijdens hun werk. Een veelgehoorde uitspraak is dan ook: “Ik zie zoveel mensen en hoor zoveel verschillende verhalen, dat ik er wel een boek over zou kunnen schrijven.” Inmiddels gepensioneerd chauffeur bij RMC Robert Prins heeft dit gedaan en deelt met trots het resultaat. 

Prins was freelance illustrator en vanwege zijn onregelmatige inkomen ging hij in 2003 op zoek naar een extra baan. “Autorijden heb ik altijd leuk gevonden en omdat chauffeurswerk een gevoel van vrijheid geeft, heb ik voor dit werk gekozen”, vertelt hij. “Je bent altijd onderweg en hebt grotendeels zelf in handen hoe het er aan toegaat in de taxi.” In zijn eerste chauffeursjaren verzorgde Prins leerlingenvervoer en later shuttle- en bedrijfsvervoer rond Schiphol.

In zijn laatste twee jaar als chauffeur reed hij Aanvullend Openbaar Vervoer (AOV) voor RMC in Amsterdam. Zijn boek ‘Altijd Chic en Onderweg’ is gebaseerd op de ervaringen die hij in deze tijd heeft opgedaan. “Omdat ik ook illustrator was, was ik al gewend om mijn omgeving te observeren. Ik begon gebeurtenissen en verhalen die mij opvielen te noteren en vond het zonde om hier niks mee te doen. Andere mensen kunnen hier ook plezier aan beleven”, aldus Prins. Uiteindelijk zette hij 66 korte verhalen op papier. RMC heeft dit boek aan alle relaties van het bedrijf cadeau gedaan en elke medewerker er een met kerst gegeven.

Contact met de passagiers het mooiste van het vak

Over de vraag welk verhaal Prins zelf het mooist vindt, moest hij even nadenken. “Het is moeilijk om te kiezen, maar één hiervan is in ieder geval ‘De muziekmaker’. Dit gaat over een man met asbestkanker die ik een aantal keer in de taxi heb gehad als hij voor chemokuren naar het AMC moest. We hadden kort, maar intensief contact over zijn leven, zijn liefde voor muziek en wat hij nu doormaakt vanwege zijn ziekte. Dat is ingrijpend.”

Juist dit contact met de passagiers is hetgeen wat het chauffeursvak volgens Prins zo mooi maakt. Vanwege zijn artrose kon hij het chauffeurswerk niet langer op een verantwoorde manier uitvoeren, en is hij in 2019 met pensioen gegaan. “Het contact met de passagiers en collega’s is een gemis en ik heb het werk altijd met plezier gedaan. Omdat ik inmiddels ben behandeld hoop ik daarom binnenkort toch weer een aantal ritten in de week het AOV voor RMC te mogen rijden.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

RMC-chauffeur deelt zijn mooiste taxi-ervaringen in een boek | TaxiPro
Boek 'Altijd Chic & Onderweg'
Interview

RMC-chauffeur deelt zijn mooiste taxi-ervaringen in een boek

Foto: Rob Wighman

Taxichauffeurs maken een hoop mee tijdens hun werk. Een veelgehoorde uitspraak is dan ook: “Ik zie zoveel mensen en hoor zoveel verschillende verhalen, dat ik er wel een boek over zou kunnen schrijven.” Inmiddels gepensioneerd chauffeur bij RMC Robert Prins heeft dit gedaan en deelt met trots het resultaat. 

Prins was freelance illustrator en vanwege zijn onregelmatige inkomen ging hij in 2003 op zoek naar een extra baan. “Autorijden heb ik altijd leuk gevonden en omdat chauffeurswerk een gevoel van vrijheid geeft, heb ik voor dit werk gekozen”, vertelt hij. “Je bent altijd onderweg en hebt grotendeels zelf in handen hoe het er aan toegaat in de taxi.” In zijn eerste chauffeursjaren verzorgde Prins leerlingenvervoer en later shuttle- en bedrijfsvervoer rond Schiphol.

In zijn laatste twee jaar als chauffeur reed hij Aanvullend Openbaar Vervoer (AOV) voor RMC in Amsterdam. Zijn boek ‘Altijd Chic en Onderweg’ is gebaseerd op de ervaringen die hij in deze tijd heeft opgedaan. “Omdat ik ook illustrator was, was ik al gewend om mijn omgeving te observeren. Ik begon gebeurtenissen en verhalen die mij opvielen te noteren en vond het zonde om hier niks mee te doen. Andere mensen kunnen hier ook plezier aan beleven”, aldus Prins. Uiteindelijk zette hij 66 korte verhalen op papier. RMC heeft dit boek aan alle relaties van het bedrijf cadeau gedaan en elke medewerker er een met kerst gegeven.

Contact met de passagiers het mooiste van het vak

Over de vraag welk verhaal Prins zelf het mooist vindt, moest hij even nadenken. “Het is moeilijk om te kiezen, maar één hiervan is in ieder geval ‘De muziekmaker’. Dit gaat over een man met asbestkanker die ik een aantal keer in de taxi heb gehad als hij voor chemokuren naar het AMC moest. We hadden kort, maar intensief contact over zijn leven, zijn liefde voor muziek en wat hij nu doormaakt vanwege zijn ziekte. Dat is ingrijpend.”

Juist dit contact met de passagiers is hetgeen wat het chauffeursvak volgens Prins zo mooi maakt. Vanwege zijn artrose kon hij het chauffeurswerk niet langer op een verantwoorde manier uitvoeren, en is hij in 2019 met pensioen gegaan. “Het contact met de passagiers en collega’s is een gemis en ik heb het werk altijd met plezier gedaan. Omdat ik inmiddels ben behandeld hoop ik daarom binnenkort toch weer een aantal ritten in de week het AOV voor RMC te mogen rijden.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.