Laadpunt, laadpaal, elektrisch rijden

Koning opent testcentrum voor elektrische voertuigen in Arnhem

In 2025 zijn volgens de gemeente het aantal laadpalen in Amsterdam verdubbeld. Foto: ProMedia/Michael van Wijngaarden

Koning Willem-Alexander opent woensdagochtend 8 juni het Elaad Testlab voor elektrische voertuigen en de bijbehorende laadinfrastructuur in Arnhem. In het lab kunnen naast personenauto’s ook grotere en zwaardere elektrische voertuigen, zoals bussen en vrachtwagens en hun laadinfrastructuur worden getest.

Staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat is ook aanwezig bij de opening en houdt een toespraak. De testfaciliteiten die worden aangeboden in het lab kunnen gebruikt worden door Nederlandse en internationale producenten van voertuigen, laadpaalfabrikanten en -beheerders, bedrijven die energiediensten leveren, netbeheerders en onderwijsinstellingen.

Er is apparatuur aanwezig om de stroomkwaliteit te meten en er zijn laadpalen om in korte tijd en met hoge vermogens stroom te kunnen laden. Ook kan in het testcentrum de hele communicatieketen van voertuig, laadpaal en interactie met andere elementen zoals zonnepanelen worden onderzocht. Hiernaast is de digitale veiligheid van deze communicatie een aandachtsgebied.

Impact op het stroomnet

Na de openingshandeling krijgt Koning Willem-Alexander een rondleiding door het testlab. Tijdens de rondleiding wordt onder meer een toelichting gegeven op de slimme samenwerking tussen elektrische apparaten waardoor het energiegebruik in en om huis wordt geoptimaliseerd en op het duurzaam opladen van voertuigen op momenten dat er veel stroom is uit zon en wind. Ook wordt gesproken over goede cybersecurity van laadpalen om de stabiliteit van het stroomnet te kunnen waarborgen.

Het testlab is onderdeel van ElaadNL, een kennis- en innovatiecentrum dat de mogelijkheden voor het slim en duurzaam opladen van elektrische voertuigen onderzoekt en test. Het is een initiatief van de gezamenlijke Nederlandse netbeheerders. Vanwege de impact op het stroomnet is het voor netbeheerders van belang om het laden van elektrische voertuigen in alle soorten en maten te kunnen testen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Koning opent testcentrum voor elektrische voertuigen in Arnhem | TaxiPro
Laadpunt, laadpaal, elektrisch rijden

Koning opent testcentrum voor elektrische voertuigen in Arnhem

In 2025 zijn volgens de gemeente het aantal laadpalen in Amsterdam verdubbeld. Foto: ProMedia/Michael van Wijngaarden

Koning Willem-Alexander opent woensdagochtend 8 juni het Elaad Testlab voor elektrische voertuigen en de bijbehorende laadinfrastructuur in Arnhem. In het lab kunnen naast personenauto’s ook grotere en zwaardere elektrische voertuigen, zoals bussen en vrachtwagens en hun laadinfrastructuur worden getest.

Staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat is ook aanwezig bij de opening en houdt een toespraak. De testfaciliteiten die worden aangeboden in het lab kunnen gebruikt worden door Nederlandse en internationale producenten van voertuigen, laadpaalfabrikanten en -beheerders, bedrijven die energiediensten leveren, netbeheerders en onderwijsinstellingen.

Er is apparatuur aanwezig om de stroomkwaliteit te meten en er zijn laadpalen om in korte tijd en met hoge vermogens stroom te kunnen laden. Ook kan in het testcentrum de hele communicatieketen van voertuig, laadpaal en interactie met andere elementen zoals zonnepanelen worden onderzocht. Hiernaast is de digitale veiligheid van deze communicatie een aandachtsgebied.

Impact op het stroomnet

Na de openingshandeling krijgt Koning Willem-Alexander een rondleiding door het testlab. Tijdens de rondleiding wordt onder meer een toelichting gegeven op de slimme samenwerking tussen elektrische apparaten waardoor het energiegebruik in en om huis wordt geoptimaliseerd en op het duurzaam opladen van voertuigen op momenten dat er veel stroom is uit zon en wind. Ook wordt gesproken over goede cybersecurity van laadpalen om de stabiliteit van het stroomnet te kunnen waarborgen.

Het testlab is onderdeel van ElaadNL, een kennis- en innovatiecentrum dat de mogelijkheden voor het slim en duurzaam opladen van elektrische voertuigen onderzoekt en test. Het is een initiatief van de gezamenlijke Nederlandse netbeheerders. Vanwege de impact op het stroomnet is het voor netbeheerders van belang om het laden van elektrische voertuigen in alle soorten en maten te kunnen testen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.