fietstaxi, amsterdam

Amsterdam legt groeiend aantal fietstaxi’s aan banden

Het aantal fietstaxi’s in Amsterdam wordt aan banden gelegd. Vanaf 1 april mogen er nog maximaal 100 fietstaxi’s in de stad zijn. Reden voor de beperking is de slechte service die fietstaxi’s leveren en de overlast die ze veroorzaken op de openbare weg. Voor klanten wordt het daarom eenvoudiger een klacht in te dienen over fietstaxi’s.

Ook stelt de gemeente het maximumaantal paardenkoetsen in de stad op tien. Voor andere manieren van alternatief personenvervoer, zoals tuktuks, is nog geen maximum ingesteld.

Vrijgeven markt

Na het vrijgeven van de markt in 2009 is het aantal fietstaxi’s in de hoofdstad snel gegroeid. Dit heeft volgens de gemeente geleid tot overlast op de openbare weg, meldt AT5. Ook is de dienstverlening onder de maat, is er geen goede klachtenprocedure voor klanten en zijn er problemen met de handhaving van fietstaxi’s zonder vergunning.

De kwaliteit moet omhoog, vindt de hoofdstad. Bij de aanvraag van een vergunning kijkt de gemeente voortaan naar zaken als veiligheid, klachtenafhandeling, de opleidingen van de fietstaxichauffeurs, de tarieven en de reputatie van de ondernemer.

Klacht

Fietstaxi’s krijgen een herkenbaar plaatje met nummer. Klanten kunnen klachten melden bij het landelijk klachtenpunt www.taxiklacht.nl. De gemeente zal de vergunninghouder aanspreken op het handelen van de chauffeurs. Maakt een fietstaxichauffeur een overtreding, dan kan dit van invloed zijn op de gehele organisatie.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.