De ingeperkte taxistandplaats naast Rotterdam Centraal
Onvrede

Rotterdamse taxichauffeurs dreigen met platleggen Coolsingel om chaos rond standplaats

De ingeperkte taxistandplaats naast Rotterdam Centraal. Foto: ProMedia/Olivier Smits

De geïmproviseerde taxistandplaats bij station Rotterdam Centraal zorgt voor verkeerschaos. Dat zeggen verschillende taxichauffeurs tegenover deze site. Chauffeurs vrezen voor ongelukken en ruzies en hopen dat de gemeente snel ingrijpt. Zo niet, dan overwegen de chauffeurs stakingen. 

“Het is een ramp”, antwoordt taxichauffeur Adilson Fernandes als hem wordt gevraagd naar de eerste dagen op de geïmproviseerde taxistandplaats. De oorspronkelijke standplaats is sinds maandag afgesloten met hekken vanwege bouwwerkzaamheden. De komende drie jaar wordt op die plek de nieuwe woontoren Tree House gebouwd.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

De oorspronkelijke taxistandplaats is afgesloten door hekken vanwege bouwwerkzaamheden.

Taxi’s moeten daardoor noodgedwongen uitwijken naar de kiss-and-ride die naast de oorspronkelijke standplaats ligt, waar slechts plek is voor negen taxi’s. Aan dezelfde straat is ook de parkeergarage van kantoorpand Delftse Poort gevestigd. “Tijdens de spitsuren staat het hier helemaal vast, het is gewoon onveilig”, zegt Fernandes daarover. Taxi’s, personenauto’s en voetgangers maken allemaal gebruik van hetzelfde kleine stukje straat. “Nu is het wat rustiger omdat het vakantietijd is, maar straks komt iedereen weer terug. Dat gaat natuurlijk problemen opleveren.”

Bufferzones

De gemeente heeft voor de komende periode twee bufferzones aangewezen: een in de Boekhorststraat en een in de buurt van het Schouwburgplein. De overige taxi’s wachten daar totdat er een plekje vrijkomt op de geïmproviseerde standplaats naast Rotterdam Centraal. Via WhatsApp laten ze elkaar weten wanneer er een taxi vanaf het treinstation vertrekt. “Je wordt van de ene bufferzone naar de andere gestuurd, voordat je op deze standplaats terechtkomt. Dat is namelijk sneller aan te rijden”, legt Fernandes uit. “Maar het kost sowieso extra tijd om hier te komen, want die bufferzones liggen hier twee kilometer vandaan.”

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Parkeergarage Delftse Poort
Ingang van de parkeergarage van kantoorpand Delftse Poort.

Daarom diende ruim honderd taxichauffeurs eind vorige maand een petitie in bij de gemeente. Daarin roepen ze het gemeentebestuur op een bufferzone in de Delftsestraat te creëren, vlak achter discotheek Annabel op steenworp afstand van de oorspronkelijke taxistandplaats. “Dat zou echt een goede plek voor ons zijn”, zegt Fernandes die wordt bijgevallen door een collega. “Daar zijn zo’n veertig parkeerplaatsen en ligt hier om de hoek. Als ze ons daar neerzetten, dan zouden ze niks van ons horen. Nu is het gewoon slecht geregeld.”

Coolsingel

De gemeente liet eerder weten dat een bufferzone in de Delftsestraat niet mogelijk is. Waarom is onduidelijk. Maar of deze bufferzone er nu komt of niet: aan de verkeerssituatie rondom de ingeperkte standplaats moet zo snel mogelijk iets gebeuren. “Deze plek is niet normaal. Als de situatie zo blijft gaan we staken. Dan leggen we gewoon de Coolsingel plat.”

De gemeente Rotterdam laat weten dat de kiss-and-ride alsnog verplaatst wordt. Volgens een woordvoerder wordt de kiss-and-ride een stuk naar achteren geplaatst, ter hoogte van kantoorgebouw Central Post. “Daar gaan we deze week mee aan de slag”, laat de gemeentewoordvoerder weten. “Het zal voor automobilisten even wennen zijn. Ze moeten niet te snel rijden, maar dat is sowieso niet verstandig daar.”

Kerende voertuigen
Voertuigen hebben moeite om te keren.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

1 reactie op “Rotterdamse taxichauffeurs dreigen met platleggen Coolsingel om chaos rond standplaats”

Kapi Taal|24.02.24|08:20

Ik maak mij grote zorgen over de regelgeving met betrekking tot parkeerplaatsen voor taxichauffeurs in de regio van burgemeester Aboutaleb en de wethouders. Het is begrijpelijk dat parkeerbeleid invloed kan hebben op de werkomstandigheden van taxichauffeurs en daarmee op de dienstverlening aan de gemeenschap.

Rotterdamse taxichauffeurs dreigen met platleggen Coolsingel om chaos rond standplaats | TaxiPro
De ingeperkte taxistandplaats naast Rotterdam Centraal
Onvrede

Rotterdamse taxichauffeurs dreigen met platleggen Coolsingel om chaos rond standplaats

De ingeperkte taxistandplaats naast Rotterdam Centraal. Foto: ProMedia/Olivier Smits

De geïmproviseerde taxistandplaats bij station Rotterdam Centraal zorgt voor verkeerschaos. Dat zeggen verschillende taxichauffeurs tegenover deze site. Chauffeurs vrezen voor ongelukken en ruzies en hopen dat de gemeente snel ingrijpt. Zo niet, dan overwegen de chauffeurs stakingen. 

“Het is een ramp”, antwoordt taxichauffeur Adilson Fernandes als hem wordt gevraagd naar de eerste dagen op de geïmproviseerde taxistandplaats. De oorspronkelijke standplaats is sinds maandag afgesloten met hekken vanwege bouwwerkzaamheden. De komende drie jaar wordt op die plek de nieuwe woontoren Tree House gebouwd.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

De oorspronkelijke taxistandplaats is afgesloten door hekken vanwege bouwwerkzaamheden.

Taxi’s moeten daardoor noodgedwongen uitwijken naar de kiss-and-ride die naast de oorspronkelijke standplaats ligt, waar slechts plek is voor negen taxi’s. Aan dezelfde straat is ook de parkeergarage van kantoorpand Delftse Poort gevestigd. “Tijdens de spitsuren staat het hier helemaal vast, het is gewoon onveilig”, zegt Fernandes daarover. Taxi’s, personenauto’s en voetgangers maken allemaal gebruik van hetzelfde kleine stukje straat. “Nu is het wat rustiger omdat het vakantietijd is, maar straks komt iedereen weer terug. Dat gaat natuurlijk problemen opleveren.”

Bufferzones

De gemeente heeft voor de komende periode twee bufferzones aangewezen: een in de Boekhorststraat en een in de buurt van het Schouwburgplein. De overige taxi’s wachten daar totdat er een plekje vrijkomt op de geïmproviseerde standplaats naast Rotterdam Centraal. Via WhatsApp laten ze elkaar weten wanneer er een taxi vanaf het treinstation vertrekt. “Je wordt van de ene bufferzone naar de andere gestuurd, voordat je op deze standplaats terechtkomt. Dat is namelijk sneller aan te rijden”, legt Fernandes uit. “Maar het kost sowieso extra tijd om hier te komen, want die bufferzones liggen hier twee kilometer vandaan.”

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Parkeergarage Delftse Poort
Ingang van de parkeergarage van kantoorpand Delftse Poort.

Daarom diende ruim honderd taxichauffeurs eind vorige maand een petitie in bij de gemeente. Daarin roepen ze het gemeentebestuur op een bufferzone in de Delftsestraat te creëren, vlak achter discotheek Annabel op steenworp afstand van de oorspronkelijke taxistandplaats. “Dat zou echt een goede plek voor ons zijn”, zegt Fernandes die wordt bijgevallen door een collega. “Daar zijn zo’n veertig parkeerplaatsen en ligt hier om de hoek. Als ze ons daar neerzetten, dan zouden ze niks van ons horen. Nu is het gewoon slecht geregeld.”

Coolsingel

De gemeente liet eerder weten dat een bufferzone in de Delftsestraat niet mogelijk is. Waarom is onduidelijk. Maar of deze bufferzone er nu komt of niet: aan de verkeerssituatie rondom de ingeperkte standplaats moet zo snel mogelijk iets gebeuren. “Deze plek is niet normaal. Als de situatie zo blijft gaan we staken. Dan leggen we gewoon de Coolsingel plat.”

De gemeente Rotterdam laat weten dat de kiss-and-ride alsnog verplaatst wordt. Volgens een woordvoerder wordt de kiss-and-ride een stuk naar achteren geplaatst, ter hoogte van kantoorgebouw Central Post. “Daar gaan we deze week mee aan de slag”, laat de gemeentewoordvoerder weten. “Het zal voor automobilisten even wennen zijn. Ze moeten niet te snel rijden, maar dat is sowieso niet verstandig daar.”

Kerende voertuigen
Voertuigen hebben moeite om te keren.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

1 reactie op “Rotterdamse taxichauffeurs dreigen met platleggen Coolsingel om chaos rond standplaats”

Kapi Taal|24.02.24|08:20

Ik maak mij grote zorgen over de regelgeving met betrekking tot parkeerplaatsen voor taxichauffeurs in de regio van burgemeester Aboutaleb en de wethouders. Het is begrijpelijk dat parkeerbeleid invloed kan hebben op de werkomstandigheden van taxichauffeurs en daarmee op de dienstverlening aan de gemeenschap.