Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Alexstar

Touringcarbedrijf sleept gemeente Den Haag voor de rechter om ‘onterechte gunning’ zwemvervoer

Rechter doet uitspraak. Foto ter illustratie. Foto: iStock / Alexstar

BAB-VIOS Touringcars heeft de gemeente Den Haag voor de rechter gedaagd omdat het zwemvervoer volgens hen op oneigenlijke gronden is gegund aan Van Heugten Tours uit Nootdorp. Het vervoer zal vanaf 1 september voor zeker drie jaar door dit bedrijf worden uitgevoerd. 

Het zwemvervoer in de gemeente Den Haag is in maart dit jaar in de markt gezet. Ongeveer 3.500 leerlingen maakten toen gebruik van het vervoer naar het zwembad. Om voor gunning in aanmerking te komen, moesten inschrijvers voldoen aan een aantal geschiktheidseisen. Het ging hierbij onder meer om economische en financiële draagkracht, technische bekwaamheid en beroepsbekwaamheid, kwaliteitsmanagement en milieumanagement.

De opdracht is gegund aan de inschrijver met de economisch meest voordelige inschrijving, vastgesteld op basis van de beste prijs-kwaliteitverhouding. Prijs woog hierbij voor 30 procent mee en kwaliteit, bestaande uit duurzaamheid, een veiligheids- en calamiteitenplan en een implementatieplan, voor 70 procent.

‘Ernstige beroepsfout’

De gunningsbeslissing is op 11 juni bekendgemaakt. BAB-VIOS was het hier als verliezend deelnemer niet mee eens. Volgens de directie van BAB-VIOS is Van Heugten Tours onterecht als beste uit de bus gekomen. De reden die zij hiervoor geven is dat de eigenaar van het touringcarbedrijf eind 2020 onherroepelijk veroordeeld is tot een taakstraf van 120 uur vanwege frauduleus handelen, en dus een ernstige beroepsfout is begaan.

Volgens de directie had de gemeente deze onderneming moeten uitsluiten van de aanbesteding, conform de wettelijke uitsluitingsgronden die hiervoor gelden. Met waarschuwingen vooraf aan de gemeente waarmee de gunning had kunnen worden gecheckt, werd volgens BAB-VIOS echter niks gedaan. Hierdoor werd de gang naar de rechter naar eigen zeggen onvermijdbaar. De zitting zal op maandag 2 augustus plaatsvinden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Touringcarbedrijf sleept gemeente Den Haag voor de rechter om ‘onterechte gunning’ zwemvervoer | TaxiPro
Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Alexstar

Touringcarbedrijf sleept gemeente Den Haag voor de rechter om ‘onterechte gunning’ zwemvervoer

Rechter doet uitspraak. Foto ter illustratie. Foto: iStock / Alexstar

BAB-VIOS Touringcars heeft de gemeente Den Haag voor de rechter gedaagd omdat het zwemvervoer volgens hen op oneigenlijke gronden is gegund aan Van Heugten Tours uit Nootdorp. Het vervoer zal vanaf 1 september voor zeker drie jaar door dit bedrijf worden uitgevoerd. 

Het zwemvervoer in de gemeente Den Haag is in maart dit jaar in de markt gezet. Ongeveer 3.500 leerlingen maakten toen gebruik van het vervoer naar het zwembad. Om voor gunning in aanmerking te komen, moesten inschrijvers voldoen aan een aantal geschiktheidseisen. Het ging hierbij onder meer om economische en financiële draagkracht, technische bekwaamheid en beroepsbekwaamheid, kwaliteitsmanagement en milieumanagement.

De opdracht is gegund aan de inschrijver met de economisch meest voordelige inschrijving, vastgesteld op basis van de beste prijs-kwaliteitverhouding. Prijs woog hierbij voor 30 procent mee en kwaliteit, bestaande uit duurzaamheid, een veiligheids- en calamiteitenplan en een implementatieplan, voor 70 procent.

‘Ernstige beroepsfout’

De gunningsbeslissing is op 11 juni bekendgemaakt. BAB-VIOS was het hier als verliezend deelnemer niet mee eens. Volgens de directie van BAB-VIOS is Van Heugten Tours onterecht als beste uit de bus gekomen. De reden die zij hiervoor geven is dat de eigenaar van het touringcarbedrijf eind 2020 onherroepelijk veroordeeld is tot een taakstraf van 120 uur vanwege frauduleus handelen, en dus een ernstige beroepsfout is begaan.

Volgens de directie had de gemeente deze onderneming moeten uitsluiten van de aanbesteding, conform de wettelijke uitsluitingsgronden die hiervoor gelden. Met waarschuwingen vooraf aan de gemeente waarmee de gunning had kunnen worden gecheckt, werd volgens BAB-VIOS echter niks gedaan. Hierdoor werd de gang naar de rechter naar eigen zeggen onvermijdbaar. De zitting zal op maandag 2 augustus plaatsvinden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.