Werkgevers: nieuwe wet aanbesteden mag strikter
DEN HAAG – Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden de nieuwe aanbestedingswet, waarover de ministerraad zich vrijdag buigt, te vrijblijvend. De wet zou gemeenten en andere overheden te veel vrijheid geven bij het bepalen van de eisen die zij aan bedrijven mogen stellen.
De aanbestedingswet moet leiden tot meer eenvoudige en uniforme regels. Rijk, provincies en gemeenten hebben nu ieder hun eigen regels. Dat leidt ertoe dat bedrijven telkens met andere eisen te maken krijgen, bijvoorbeeld ten aanzien van hun minimale omzet en hun referenties.
Het is de bedoeling dat de nieuwe wet kleine en middelgrote bedrijven meer kans biedt op overheidsopdrachten. Nu heeft het mkb veel moeite om goed in te spelen op de wirwar van aanbestedingsprocedures. Demissionair minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken (EZ) stelt dat de administratieve lasten dankzij de wet met € 70 mln afnemen, hoofdzakelijk bij bedrijven.
Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland zijn de bedoelingen achter de wet goed, maar schort het aan de uitwerking. Voor de relatief grotere Europese aanbestedingen gelden wel heldere regels. Onder deze Europese drempel hanteren aanbestedende overheidsdiensten een veelheid aan regels.
De aanbestedingswet, die naar verwachting vandaag goedkeuring krijgt van het kabinet, stelt gelijkschakeling van die regels niet verplicht. Overheden moeten op basis van vrijwilligheid tot dezelfde regels komen.
De werkgeversorganisaties zien liever dat de uniforme regelgeving meteen dwingend in de wet terechtkomt. Het demissionair kabinet wil de aanbestedingswet indienen bij de Tweede Kamer. Het volgende kabinet mag de wet dan verdedigen.
Ook het principe proportionaliteit staat volgens de werkgevers te vrijblijvend in de nieuwe aanbestedingswet. Proportionaliteit betekent dat de eisen aan ondernemers voor bijvoorbeeld omzet en referenties in verhouding moeten staan tot de omvang van de aanbesteding.
EZ wil dit soort eisen terugdringen door samen met aanbestedende diensten en bedrijfsleven een leidraad te ontwikkelen voor wat wel en wat niet proportioneel is.
VNO-NCW en MKB-Nederland signaleren verder een gebrek aan kennis over aanbesteden. Het risicomijdende gedrag dat daaruit voortvloeit, leidt ertoe dat overheden hun aanbestedingen clusteren. Kleine en middelgrote ondernemers komen daardoor buitenspel te staan, terwijl de aanbestedingswet bedoeld is om hun meer kansen te bieden.
Ook in de taxibranche gelden bij iedere gemeente andere bepalingen voor een aanbesteding. Bovendien is de prijs erg vaak van doorslaggevend belang, zodat bedrijven moeten inleveren op de kwaliteit.
Bron: Financieele Dagblad